fonradar

Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan meduzam
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

meduzam

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
457
Konum
ankara
ortağa ait binek aracın şirkette kullanılması halinde bedelsiz sözleşme yapsak giderlerini düşebilir miyiz.,
Giderlerini bu şekilde düşemiyorsak Aracın giderleri şirkette ödeniyorsa nasıl işleyeyeceğiz aracın giderini kanunen kabul edilmeyen gider mi olarak kayda alacağız.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Bu konuda forumda arama yaparsanız yeterli cevap bulacaksınız.


Kısaca;
1-bedelsiz sözleşme olmaz. rayiç olacak
2-KDV 2 ve stopaj beyanı yapılacak
3-Sözleşme yapılacak
4-Bu şartlarda gider yazılabilir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Aracın giderleri şirketten yapılıyorsa ne yapacağız. Kanunen kabul edilmeyen gidere işlesek olur mu sözleşme yapmdığımız takdirde
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

burada iki yönlü düşünmek lazım eğer sözleşme yapmadan kullanılırsa inceleme esnasında ortağın araç giderlerinin karşılandığı düşünülerek ortağa borç vermiş gibi değerlendirilebilir.Dolayısıyla ortaktan bu harcamaların bedeli istenebilir. eğer ortaktan bu bedeller alınmıyorsa burada ortağa kredi kullanılmış gibi değerlendirilip şirketten bu kredinin faizleri sorulur.ayrıca örtülü kazanç dağıtımına da girebilir.Dolayısıyla giderleri şirketten ödeyip direkt KKEG yazmak yeterli değil.
Bence Basit Bir sözleşme düzenleyip belli bir rayiçten yıllık kira bedeli yazılmalı ve bu net tutar brütleştirilerek %18 oranında kdv hesaplanarak kdv-2 beyannemesi ile beyan edilmeli ve %20 oranında gelir vergisi stopajı hesaplanmalıdır.
En garanti yol bu.Sonradan başınız ağrımaz. Tabi bir de sözleşmede yazan tutardan Binde 7,5 da damga vergisi hesaplamanız gerekir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Bu başlığın ilerlemesine baktığımız zaman, ortak veya şirket çalışanı kendi özel aracıyla iş yaparsa (mesela toplantıya giderse) kira sözleşmesi yapmazsak gider yazamayız ve kesinlikle kira sözleşmesi yapılmalıdır anlamı çıkmaktadır.

Ben de diyorum ki. Teamüller çerçevesinde söz konusu ortağa/personele ait benzin masrafını gider yazabiliriz.

Dayanağım basit. GVK 40.md. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; indirilebilir.

Peki kesin konuşan arkadaşlara sorum şu. Ortağa ait aracın benzin giderleri indirilemez diye bir direkt madde var mı? Yok.

KKEG yazılır diyenlerin dayanağı şu olacaktır.

GVK md.41. teşebbüs sahibinin, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyatlar üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel veya fiyatlar ile teşebbüs sahibince uygulanmış bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş sayılır.

Yani olay şuraya geliyor.

1-Aracın benzin masrafına bak.
2-Bu iş için aynı mesafeye taksi ücretine bak (emsal).
3-Taksi bedelinden çok gider yazılmış ise aradaki farkı tespit et ve KKEG yaz.

Bu iki kanun maddesinin meali budur.

Neden boşu boşuna KKEG yazdırıyorsunuz?

Eleman taksiyi özel işinde kullanır fişini getirir, eleman özel yemek yer fişini getirir, eleman tatile gider uçak biletini getirir gider yazar. Bu gider özel midir? Ticari kazançla ilgili midir? İşte burada görev muhasebecinindir.

Burada muhasebecini görevi, kolaya kaçıp, bu tutarları ya bu masraf özelse, ya kişisel çıkarsa diyip KKEG yazdırmak ya da GV stopajına tabi tutmak değildir. Bu masrafların ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapıldığını VUK.227 de sayılan evraklarla ve VUK değişik maddelerinde sayılan kayıt nizamı çerçevesinde ispatlamaktır.

Yani basit bir örnekle açıklarsam. Ortağa ait araca ait 1.000.-YTL benzin gideri varken. Kayıtlarda 20.000.-YTL taksi gideri, 10.000.-YTL binek oto amortismanı, 30.000.-YTL harcırah gideri vs...varsa. O benzin faturasını savunamazsınız. Ama hiç bir yol gideriniz yok ama ortağa ait araca ait benzin gideri varsa bunu sonuna kadar savunursunuz. Bu şirket çalışanları kağnıyla işe gitmeyeceğine göre...

Yani olay yine muhasebecide biter. Bu görev bizimdir. MEsleki titizliğimizin gereğidir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Merhaba,

Gelir Vergisi kanunundaki teşebbüs sahibiyle, kurumlar vergisi kanunundaki şirket ortağı aynı kavramlar değildir. Arada Kira sözleşmesi bulunmayan, şirket aktifinde kayıtlı olmayan bir aracın giderlerinden söz ediyoruz. Dikkatinizi çekerim.

Şimdi yazdığınız işlemlerde bahsettiğiniz GV. 41. madde nerde kullanılır onu inceleyelim.

Siz şirket aktifinde bulunmayan ve şirketle arasında bir kira sözleşmesi yapılıp, stopajı ödenmeyen bir aracın giderlerini defterinize işlediniz. Ve üç yıldırda işliyorsunuz.

İncelemeye girdiniz. İnceleme elemanı giderleri elbetteki kabul eder. Çünkü VUK "vergilemede olayın aslı geçerlidir" der. Ve sizde şirket işi için kullandığınızı ispatladınız. Tamam giderleriniz geçerli.

Ancak GV. 41. madde hükümlerine göre emsal bedel üzerinden şirket sahibi adına gelir tahakkuk ederim. Eğer istisnadan fazla ise ortak adına gelir vergisi beyannamesi isterim. Üç yıllık stopaj vergisini vergi ziyaıyla beraber alırım. Aynı Zamanda verilmeyen 2 Nolu KDV beyannamesi için ayrıca ceza uygular. İşte bu yüzden arada kira sözleşmesi bulunmayan ortağa ait aracın giderleri indirilmesi uygun değildir.

Sayın Butterfly Effect.

Rumuzunuzun türkçesi Kelebek etkisiydi yanlış hatırlamıyorsam. Ve hafızam yanıltmıyorsa çok ufak bir olayın zincirleme reaksiyonla daha büyük olaylara dönüşecebileği şeklinde açıklanan bir kavramdı.

İşte bu giderlerin kira sözleşmesine bağlanmadan yazılması; yukarıda açıkladığım şekilde bir kelebek etkisiyaratarak, sağlanan vergi avantajından çok daha fazla hasar verecektir işletmeye,

Saygılarımla,
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Sözlşeme tabiki düzenlenmelidir. Ama 300.-YTL'lik benzin fişi için de düzenlenmez.

Buna kara verecek yine sizin mesleki titizliğiniz ve verilerin o anki durumu olacaktır.

Sözleşme yapılıp yapılmayacağıda bu verilere bağlıdır.

Eleştirimin özü KKEG'ye atma tembelliği ve kolaycılığıdır. Her olay kendine münhasırdır bu münhasarlığı çözecek yine muhasebecidir.

Yerine göre KKEG yazma ve yerine göre sözleşme düzenleme ve bu riskleri firma lehine çevirme muhasebecinin görevidir.

Eğer sizin değiniz firmayı batıracak kadar yüksem montanlı araç kiralama tutarları szö konusu ise patronun araç filosu olması gerekir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

nguroy ' Alıntı:
Bu konuda forumda arama yaparsanız yeterli cevap bulacaksınız.


Kısaca;
1-bedelsiz sözleşme olmaz. rayiç olacak
2-KDV 2 ve stopaj beyanı yapılacak
3-Sözleşme yapılacak
4-Bu şartlarda gider yazılabilir.

Üstadım olay konusunda biraz ayrıntı rica edebilir miyim? Bizde ortağın üzerine bir panelvan var ve şirket işleri için kullanılıyor. Ruhsatta banka rehini de olduğu için satış yapamıyoruz. Aylık 100 TL üzerinden bir kira sözleşmesi düzenlememiz yeterli mi? aylık 100 TL tutarında sözleşme yaptık. Stopajı ne şekilde beyan edeceğiz. Ocak muhtasar beyannamesinde toptan olarak mı, her ay beyannamede ayrı ayrı mı? KDV 2 beyanını nasıl yapacağız? Ortada fatura falan yok. matrahı % 18 üzerinden hesaplayacaksak tevkifat oranı ne olacak? sanırım bir de, binde 7.50 lik damga vergisini de ödememiz gerekiyor.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

yukarıda bahsi geçenleri özetleyicecei olarak şunu söylemekte fayda var.Şirkete kayıtlı olmayan başka bir aracın masraflarını gider kayıt edebilmeniz için sözleşme yapmanız gerekir. Rayiç bedel üzerinden bir sözleşme yaıpı bunu 2 nolu kdv beyanı ile beyan edip ödemeniz 1 nolu beyannamede de indirim konusu yapmanız gerekir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

kira bedeli piyasa şartlarında olması gerekmezmi ? 100 TL çok düşük kalmazmı aylık kira bedeli için ?
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

tarkaniz72 ' Alıntı:
kira bedeli piyasa şartlarında olması gerekmezmi ? 100 TL çok düşük kalmazmı aylık kira bedeli için ?

Tarkan Bey,

Biz de konuyu öğrenmek için soruyoruz zaten. Sözleşme bedeli ne olmalıdır? Rayiç bedeli nereden öğrenebiliriz. KDV 1 ve 2 nolu beyannamelerde yıllık sözleşme bedelini bütün bir yılı bir ayda mı beyan etmek gerekiyor. Yoksa aydan aya mı? Olay damga vergisine tabii mi?

Teşekkür ederim.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

bir yandan KDV ödeyip diğer yandan KDV1 ile indireceksek rakam piyasa rayiç bedelinden olsada bişey farketmez sanırım... yani 100 tl üstü olmalı... uygulayan bir arkadaş varmı ??
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Araç kiralayan şirketler var bildiğim kadarıyla aylık 50 tl ye binek bir otomobil kiralanabilir sizin aracınız panelvan minibüs için 100-150 tl uygun olabilir yinede sizin aracınızın kira bedeli bu tür firmlardan araştırma yapılarak üç aşağı beş yukarı çıkarılabilinir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Günlük 50 tl sanırım birde kiralayan kişi fatura kesemiyorsa ?
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Yanlıs bilgi vermek istemem ama bizde aynı şekılde yapıyoruz kira bedelini 180,00 tl olarak gösterip diğer arkadaslarında dediği gibi kdv2 beyannamesi düzenleyip kdv 1 de ind. yapıyoruz.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Aylık 50-100 tl olmaz. Bunun rayici binek otoda günlük 50 tl dir.
 
Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması

Emsal kira bedeli esası:

(2361 sayılı Kanunun 50'nci maddesiyle değişen başlık)

Madde 73- (2361 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen fıkra) Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel merciilerce veya mahkemelerce takdir ve tespit edilmiş kirası, bu şekilde takdir ve tespit edilmiş kira mevcut değilse, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin % 5'idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve hakların maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlenmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10'udur.

Aşağıda yazılı hallerde emsal kira bedeli esası uygulanmaz:

1. Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması;

2. (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen bent) Binaların mal sahiplerinin usul, füru ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi (Usul, füru ve kardeşlerden herbirinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmiş ise bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz. Kardeşler evli ise eşlerden sadece birisi için emsal kira bedeli hesaplanmaz);

3. Mal sahibi ile birlikte akrabalarının da aynı evde veya dairede ikamet etmesi;

4. (3239 sayılı Kanunun 56'ncı maddesiyle değişen bent) Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda.
 
Üst