Ynt: Ortağa Ait Aracın Şirkette Kullanılması
Bu başlığın ilerlemesine baktığımız zaman, ortak veya şirket çalışanı kendi özel aracıyla iş yaparsa (mesela toplantıya giderse) kira sözleşmesi yapmazsak gider yazamayız ve kesinlikle kira sözleşmesi yapılmalıdır anlamı çıkmaktadır.
Ben de diyorum ki. Teamüller çerçevesinde söz konusu ortağa/personele ait benzin masrafını gider yazabiliriz.
Dayanağım basit. GVK 40.md. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler; indirilebilir.
Peki kesin konuşan arkadaşlara sorum şu. Ortağa ait aracın benzin giderleri indirilemez diye bir direkt madde var mı? Yok.
KKEG yazılır diyenlerin dayanağı şu olacaktır.
GVK md.41. teşebbüs sahibinin, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyatlar üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunması halinde, emsallere uygun bedel veya fiyatlar ile teşebbüs sahibince uygulanmış bedel veya fiyat arasındaki işletme aleyhine oluşan farklar işletmeden çekilmiş sayılır.
Yani olay şuraya geliyor.
1-Aracın benzin masrafına bak.
2-Bu iş için aynı mesafeye taksi ücretine bak (emsal).
3-Taksi bedelinden çok gider yazılmış ise aradaki farkı tespit et ve KKEG yaz.
Bu iki kanun maddesinin meali budur.
Neden boşu boşuna KKEG yazdırıyorsunuz?
Eleman taksiyi özel işinde kullanır fişini getirir, eleman özel yemek yer fişini getirir, eleman tatile gider uçak biletini getirir gider yazar. Bu gider özel midir? Ticari kazançla ilgili midir? İşte burada görev muhasebecinindir.
Burada muhasebecini görevi, kolaya kaçıp, bu tutarları ya bu masraf özelse, ya kişisel çıkarsa diyip KKEG yazdırmak ya da GV stopajına tabi tutmak değildir. Bu masrafların ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapıldığını VUK.227 de sayılan evraklarla ve VUK değişik maddelerinde sayılan kayıt nizamı çerçevesinde ispatlamaktır.
Yani basit bir örnekle açıklarsam. Ortağa ait araca ait 1.000.-YTL benzin gideri varken. Kayıtlarda 20.000.-YTL taksi gideri, 10.000.-YTL binek oto amortismanı, 30.000.-YTL harcırah gideri vs...varsa. O benzin faturasını savunamazsınız. Ama hiç bir yol gideriniz yok ama ortağa ait araca ait benzin gideri varsa bunu sonuna kadar savunursunuz. Bu şirket çalışanları kağnıyla işe gitmeyeceğine göre...
Yani olay yine muhasebecide biter. Bu görev bizimdir. MEsleki titizliğimizin gereğidir.