Ortağın Şirkete Borcunu Döviz İle Ödemesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sekiz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
16 Eyl 2024
Mesajlar
5
Konum
istanbul
Selamlar üstadlar, sormak istediğim bir konu var. Tek ortaklı bir firmada ortağın sirkete olan borcunun döviz şeklinde ödenmesinde mevzuata göre bir sakınca var mı? Bu konuyla ilgili iki bankadan farklı görüşler aldık ancak bir dayanak veya tebliğ bulamadık. Yardımlarınızı ve cevaplarınızı bekliyorum.
 
Selamlar üstadlar, sormak istediğim bir konu var. Tek ortaklı bir firmada ortağın sirkete olan borcunun döviz şeklinde ödenmesinde mevzuata göre bir sakınca var mı? Bu konuyla ilgili iki bankadan farklı görüşler aldık ancak bir dayanak veya tebliğ bulamadık. Yardımlarınızı ve cevaplarınızı bekliyorum.
Sayin sekiz.

Hazine tarafından bu konuda Maliye’ye gönderilen çerçeve yazıda;

“mükelleflerin ortaklarından, iştiraklerinden veya bağlı ortaklıklarından döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak borç̧ alması veya vermesi hususunun döviz veya dövize endeksli sözleşme olarak değil, döviz kredisi kullanımı/kullandırımı olarak değerlendirilmesi gerektiği, döviz kredilerinin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 2008-32/34 sayılı Tebliğ’in 8. maddesi kapsamında bulunmadığı “

açıklandı (HMB. Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğu ’nün 25.02.2021 tarihli E.86766257-010.99-116665 sayılı yazısı).

Yargı kararları da mükellef lehine doğmaya başlamıştı;

davacı şirketin ortağından döviz cinsinden yaptığı borçlanmalar, aralarında yapılan menkul ve gayrimenkul alım-satımı, taşıt veya finansal kiralama dahil her türlü menkul veya gayrimenkul kiralama, leasing ile iş ve hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinin hiçbirinin kapsamına girmemektedir. Dolayısıyla, davacı şirketin yurt içi yerleşik ortağından 2019 hesap döneminde döviz cinsinden yaptığı borçlanmaların 32 sayılı Kararın 4/g maddesi ve 2018-32/52 sayılı Tebliğ ile yapılan düzenleme kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenle, davacı şirketin yurt içinde yerleşik ortağından almış olduğu döviz cinsinden borçlarına ilişkin kur değerlemesi yaptığı ve söz konusu tutarları kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate aldığından bahisle yapılan vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi tarhiyatında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” (Antalya 1. Vergi Mahkemesi’nin 28.10.2021 tarihli ve E.2021/465, K.2021/1258 sayılı Kararı).

Bu yaşanan gelişmeler neticesinde yeni bir karar yayınlandı.

Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılının şubat ayında, Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin yurt içinden kredi alınmasına genel esaslarında değişikliğe gitti.

(T.C. Merkez Bankası’nın konu ile ilgili düzenlemesi Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin 38/2. Maddesin).

Söz konusu değişiklikle;

– Türkiye’de yerleşik kişiler ancak, bankalar ve finansal kuruluşlardan döviz kredisi temin edebilecekleri için bir firmanın başka bir firmaya döviz kredisi kullandırması mümkün bulunmamaktadır.

– Ancak, işlemin fon fazlası olan firmanın fon açığı olan aynı holding bünyesindeki firmaya veya grup firmasına ilgili tutarın döviz cinsinden karşılığını yatırabilmesi amacıyla gerçekleştirilmesi halinde, borçlandırmanın ve takibinin Türk lirası cinsinden yapılması kaydıyla, borçlandırma işlemlerine ilişkin bedellerin döviz cinsinden karşılığının firmanın yazılı beyanına istinaden yurt içindeki ilgili hesaplara transfer edilmesi mümkündür.

– Yeni bir döviz kredisi kullanmak suretiyle kredi kullanan firmanın aynı holding bünyesinde veya grup içinde olan başka bir firmaya söz konusu krediyi aktarması mümkün değildir.

Bu düzenleme ile, fon fazlası olan firmanın fon açığı olan aynı holding bünyesindeki firmaya veya grup firmasına grup içi dövizle borçlanma ya da borçlandırmanın, ancak takibinin Türk lirası cinsinden yapılması kaydıyla mümkün bulunuyor.

Peki bu işlemlere dayalı olarak gider yazılan kur farkları ve indirim yapılan KDV’si durumu ne oluyor?

İdare düzenlemelere uyulmaması ve döviz borçlarının değerlemeye tabi tutulmaması gerekirken değerleme yapılıp kur farklarının gider yazılması halinde, kur farkı giderlerini ve buna bağlı KDV’lerin indirimini kabul etmiyor, reddediyor.

Tespiti halinde kambiyo mevzuatı açısından hem Hazineye hem de Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirimde bulunuluyor.

Fı̇nansal Pı̇yasalar ve Kambı̇yo Genel Müdürlüğü’nün 25.02.2021 tarihli E-86766257-010.99/116665, tarihsiz ve E-86766257-010.05-516741 sayılı yazıları).

Sonuc olarak yukaridaki sartlara uymak ve Kur farklarini K.K.E.G yaparsaniz sikinti yok.
 
Üst