Ortak Alacağının Sermayeye İlavesi İçin SMMM Rapor Örneği

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,479
Konum
istanbul
Ortak alacağını sermayeye eklemek istiyoruz bununla ilgili örnek SMMM raporu varsa paylaşabilirmisiniz
İyi Çalışmalar
 
Selamlar.

Ortak alacağının sermayeye ilavesi için SMMM raporunun yanında mahkemeden bilirkişi raporu da istiyorlar. Bence onun yerine sermayeyi nakden arttırın. Daha sonra şirkete para geldikçe ortağa borcunu öder ortak da sermaye taahhüdünü yerine getirir. Bu durumda sadece önceki sermayenin ödendiğine dair SMMM raporu gerekli olacaktır.
 
ESAS SERMAYE ARTTIRIMI

1. Dilekçe

(Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmeli, ekindeki evrak dökümünü içermelidir)

2. Sermaye artımına ilişkin noter onaylı 2 suret Genel Kurul Kararı

Payların nakdi bedelleri tamamen ödenmediği sürece sermaye taahhüdü yoluyla (nakit) arttırım yapılamaz.

Esas sözleşmenin sermaye maddesi düzenlenirken Sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de belirtilmelidir. 1 Payın değeri 25.-TL ve katları olması gerekmektedir.

Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı ibraz edilmeli kararı küçük adına kayyum imzalamalıdır.

3. Düzenlenmiş ise Hazirun Cetveli

4. Yeminli/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Faaliyet Raporu ve Mali Müşavir Faaliyet Belgesi

(Sermaye artırımı sadece iç kaynaklardan veya sermaye taahhüdü yoluyla ya da sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa, sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine,(raporda sermayenin son bilançoya göre özvarlığın içinde TTK 376 ya göre korunduğu ifadesi yer almalı veya raporda özvarlık tespiti rakamsal olarak yazılıp hesaplama tablosuna yer verilmeli) iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin)

(Sermaye arttırımı ortak alacaklarından karşılanıyorsa Mali Müşavir raporunda ortak alacakları hesabında yer alan tutarın NAKDİ BORÇLANMADAN kaynaklandığı açıkça belirtilmelidir. Ortak alacakları nakdi borçlanmadan kaynaklanmıyorsa Bilirkişi Raporu ve Bilirkişi Atama Yazısı ibraz edilmeli)

Burada ortak alacağının nakit oluşmadığı durumlarda bilirkişiden bahsediliyor
 
Sermaye artırımı ortak alacağından yada kardan artırıldığında KARAR örneği nasıl olmalıdır
Teşekkürler
 
Üst