Ortak Poliçe

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Day-Dream
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,879
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba kişinin eşi ile ortak sağlık poliçesi mevcut 2 sininde kîra geliri var bunu nasıl düşeceğiz?
Teşekkür ederim
 
Üstad
Eşi ve kendisi için yapılmış poliçe 2 sinin de tc numarası yazıyor 4440189 U aradım soruyu not aldılar sonra özelge isteyin diye cevap geldi bu kadar karışık birşey mi sizce ?
 
Aslında basit GVK md.89/1'e göre eşe ait sağlık sigortası primleri, eş tarafından ayrıca yıllık beyanname verilmesi durumunda eş tarafından indirilir, sizde de böyle biri durum var.Ödenen primi %50-%50 indirmeniz gerekiyor her iki beyannamede.

"(6327 sayılı kanununla değişmeden önceki şekli) 1. Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5'ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir)."
 
Üstad teşekkür ederim vergi dairesine elden vereceğiz,umarım sorun çıkarmazlar
Saygılarımla
 
Vergi dairesinin beyannameyi kabul etmemek gibi bir şansı yok zaten. Yalnız tabi isterlerse vergi incelemesi yapabilirler verdiğiniz beyanname üzerinden.
 
Aslında basit GVK md.89/1'e göre eşe ait sağlık sigortası primleri, eş tarafından ayrıca yıllık beyanname verilmesi durumunda eş tarafından indirilir, sizde de böyle biri durum var.Ödenen primi %50-%50 indirmeniz gerekiyor her iki beyannamede.

"(6327 sayılı kanununla değişmeden önceki şekli)1. Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5'ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir)."


Sayın koraykarakaya,

kişi kendi adına kredi çekmiş ve banka kapsamlı yıllık hayat sigortası yapmış ise içeriği (VEFAT TEMİNATI-KAZAEN MALULİYET TEMİNATI-KAZAEN TEDAVİ MASRAFLARI TEMİNATI kapsıyor ise indirim konusu yapılabilir mi ?

İyi Günler.
 
Evet indirim konusu yapılabilir. Bu konuda 85 Nolu GVK Sirküleri bölüm 10'da bir açıklama var, her ne kadar ilgili bölümde yapılan açıklama ücret matrahında indirim konusunu açıklasa da, GVK md.89/1'e göre yıllık beyanname üzerinden inidirim konusu yapılmasında da bir sakınca olmadığı kanaatindeyim. Zira GVK md.63/3 ile 89/1 hemen hemen aynı hükümleri içeriyor.

"- Konut, taşıt ve tüketici gibi kredilerin kullanımı sırasında bu kredilere bağlı olarak ilgili bankalarca yapılan hayat sigortası poliçelerine ilişkin ödenen primler, Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin uygulamasında indirim olarak dikkate alınabilecektir."
 
Sayin koraykarakaya,

Ucretli calisan kisi yukarida belirttigim gibi kredi kullansa ve bankanin uyguladigi kredi ile ilgili hayat sigortasini indirim konusu yapabilirmi ?

2012 doneminde hayat sigortasi odemesini yapmis ise 2012 doneminde odedigi sigorta tutari 2013 doneminide kapsiyor ise 2013 doneminde ucret matrahinda indirim konusu yapabilirmi hangi ay ?

2013 ocak ve subat aylarinda yine yukaridaki sekilde hayat sigortasi olsa ve ocak subat 2013 donemlerinde odese bu tutarlari hangi ayin ucret matrahinda indirim konusu yapilabilir ?

İyi Gunler.
 
Son düzenleme:
Öncelikle GVK md.63/3'e tekrar bakalım.

"Sigortanın Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması şartıyla; ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primlerin %50'si ile ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta poliçeleri için hizmet erbabı tarafından ödenen primler (İndirim konusu yapılacak primler toplamı, ödendiği ayda elde edilen ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi, asgari ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.)"

Görüldüğü üzere esas olan primin ödenmesi. Yani 2012 yılında ödenen şahıs sigortası primi 2013 yılını kapsasa da ancak ödendiği dönemde indirim konusu yapılabilir.

 
Sayin koraykarakaya,

Ben sunu anladim ucretli calisan bir kisi 2013 ocak ve subat doneminde kullandigi kredinin hayat sigortasi tutarini icinde bulundugu donemde ucret matrahinda indirim konusu yapabilecek dogrumu.

İyi Gunler
 
Sayın koraykarakaya,

kişi kendi adına taşıt ve konut kredisi kullanmış olsa ilgili kredi için ödemiş olduğu hayat sigortası tutarınıda ödediği dönem içerisinde ücret matrahında indirim konusu yapılabilir mi ?

İyi Günler.
 
Üst