Ortaklara Borçlar Hesabına Faiz Faturasının Kesilmesinin Unutulması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan umut
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

umut

Katkı Sunan Üye
merhaba arkadaşlar,

ortaklara borçlar hesabım 31.12.2006 tarihi itibari ile borç bakiyesi veriyor, ve ben ortaklara 31.12.2006 tarihi itibari ile faiz faturası kesmeyi unuttum. neler yapabilirim? çok acil bilgilerinize ihtiyacım var..

şimdiden teşekkürler

kolay gelsin

Ynt: ortaklara borçlar hesabına faiz faturasının kesilmesinin unutulması

Daha vaktiniz var kesebilirsiniz. Tabii fatura ayırdı iseniz.

işte sorun orada fatura ayırmadım. neler yapabilirim ?

bu konu biraz tartışıldı. Eğer fatura keserseniz unutmayın kdv side olacak.
Eğer koçan bittiyse hemen matbaya gidip birtane daha koçan bastırın. o koçana 2006 tarihine fatura kesersiniz.

koçanım bitmedi ben fatura ayırmadım 2006 ya sorun orada. ve de 2007 ye geçiş yaptım.

Umut bey bitti derken yani 2007 geçmişsiniz koçanda.
Şimdi siz gidin birtane daha koçan bastırın. illa koçan bastırmak için koçanın bitmesine gerek yoktur.
( her zaman elinizde fazladan koçan olsun)
kolay gelsin....

2006 yılı beyannamende gelirini bildir... 2007 ocak ayında faturanı kes...

aralık ayı muhasebe kaydı....
181 xxxxx
649 xxxxx

ocak ayında faturayı kesince
ortaklık hs. xxxxxx
181 xxxxx
391 x

2006 faizini neden 2007 yılında faturası kesilsinki.
en garantisi 2006 yılında faturanı kes ve kdv nide göster arkadaşım.göze batma:)

bu konu biraz tartışıldı. Eğer fatura keserseniz unutmayın kdv side olacak.
Eğer koçan bittiyse hemen matbaya gidip birtane daha koçan bastırın. o koçana 2006 tarihine fatura kesersiniz.

Gönderen açık: Bugün 10:16:36 ÖÖGönderen: umut

Yukardaki ifadeye bakarmısınız. Bugün 12/01/2007 fatura koçanı basılıp tasdik edilecek . Sonrada 31,12,2006 tarihi ile fatura kesilecek. Harika valla nasıl hiç aklımıza gelmedi bu :-[ :-\ :-* :'(

sayın ngüroy,
öncelikle soruma cevap verdiğiniz için size teşekkür eder, fikirlerinize katıldığımı belirtmek isterim. ;D

sayın ismet35,

yanıtınız çok mantıklı geldi. bunu uygulamak isterim. ve de size de çok ama çok teşekkür ederim.

harikaweb ' Alıntı:
Umut bey bitti derken yani 2007 geçmişsiniz koçanda.
Şimdi siz gidin birtane daha koçan bastırın. illa koçan bastırmak için koçanın bitmesine gerek yoktur.
( her zaman elinizde fazladan koçan olsun)
kolay gelsin....
Sayın Harikaweb;

Ne kadar çok ısrar ediyorsunuz öyle fatura bastır ve 2006 ya fatura kes diye :-[

2007 yılında fatura bastıracaksın ve faturada basım yılı 2007 yazacak ve sen bu faturadan 2006 yılına fatura keseceksin, sen istersen birdaha düşün ve ondan sonra tekrar yaz.

Sayın Umut;
İsmet35 arkadaşımızın verdiği örnek senin durumuna en uygunudur. Bu yolda işlemlerini yaparsan en azından gelirini beyan etmiş olursun.

Saygılar,

Ynt: Ortaklara Borçlar Hesabına Faiz Faturasının Kesilmesinin Unutulması

umut ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar,

ortaklara borçlar hesabım 31.12.2006 tarihi itibari ile borç bakiyesi veriyor, ve ben ortaklara 31.12.2006 tarihi itibari ile faiz faturası kesmeyi unuttum. neler yapabilirim? çok acil bilgilerinize ihtiyacım var..
ortaklara borçlar hesabından dolayı tahakkuk edeceğiniz faiz için fatura kesmeniz gerekmemektedir. Fatura kestiğiniz takdirde KDV gündeme gelecektir. Böyle bir işlem yanlış olacağı kanısındayım. Olayı daha detayla araştırıp fazi gelirini dönem sonlarında adatlayarak gelir kaydı olarak işleyebilirsiniz. Saygılar

aalkan ' Alıntı:
umut ' Alıntı:
merhaba arkadaşlar,

ortaklara borçlar hesabından dolayı tahakkuk edeceğiniz faiz için fatura kesmeniz gerekmemektedir. Fatura kestiğiniz takdirde KDV gündeme gelecektir. Böyle bir işlem yanlış olacağı kanısındayım. Olayı daha detayla araştırıp fazi gelirini dönem sonlarında adatlayarak gelir kaydı olarak işleyebilirsiniz. Saygılar

Bu cevap vergisel açıdan oldukça riskli bir cevaptır. Görüşüm: dikkate almayınız.

Harikaweb'in cevabı yanlıştır. Görüşüm: dikkate almayınız.

ismet 35 in cevabı en uygun cevaptır. karşılık ayırıp en kısa zamanda KDV'li fatura kesiniz.

Burası bir internet chat odası değil. Öyle her aklımıza gelen şeyi buraya yazmak, bir takım tecrübesiz arkadaşların yanlış işler yapmalarına sebeb oluyor.
Bu nedenle konu hakkında esas ve doğru bilgisi olmayan arkadaşlar görüş beyan etmeden önce durup bir kere daha düşünmelidirler.

nguroy ' Alıntı:
Burası bir internet chat odası değil. Öyle her aklımıza gelen şeyi buraya yazmak, bir takım tecrübesiz arkadaşların yanlış işler yapmalarına sebeb oluyor.
Bu nedenle konu hakkında esas ve doğru bilgisi olmayan arkadaşlar görüş beyan etmeden önce durup bir kere daha düşünmelidirler.

Üstad, Sürç-i Lisan ettiysek affola. Kızdırdık sabah sabah sizi. :)

:) ;) Sn. Butterfly

Sözüm size değil ki. Niye alındınız. Ayrıca sizin görüşlerinizin büyük bir çoğunluğuna katılıyorum. Takdirle okuyorum.

Selamlar

Sayın Güroy üstadım

Burada şirket kırtasiyeden boş bir fatura koçanı alıp notere tasdik ettirse (2007 yılında) boş fatura koçanında yıl yazmıyor ama tasdik tarihi sonra olacak!

Elbette bu durum ideal ve istenen bir durum değil ama buna engel bir madde var mı?

heerdeem ' Alıntı:
Selamlar

Sayın Güroy üstadım

Burada şirket kırtasiyeden boş bir fatura koçanı alıp notere tasdik ettirse (2007 yılında) boş fatura koçanında yıl yazmıyor ama tasdik tarihi sonra olacak!

Elbette bu durum ideal ve istenen bir durum değil ama buna engel bir madde var mı?

Üstad adına cevap verereyim,

Buna engel hukuki kurallar yok ama matematik kurallar var.

Fatura koçanı 1-10 arasıda olan bir firma, yeni bir koçandan eski 5. nolu fatura tarihine denk gelen (yeni koçandan 2 nolu fatura olsun) fatura kesiyor. Bu işlemin bir ileri bir geri devam ettiğini düşünün.

Eğer yeni koçan kayıtlara alınmaz ve bu koçan gizlenir ise atlanan fatura nasıl tespit edilecek ? İnceleme zorlaşmayacak mı?

Bu Firmanın sahibi siz olsaydınız ve genel müdürünüz bu tip bir işlem yapsa huylanmaz mıydınız?

Ayrıca incelemeyi güçleştirecek kadar karışık ve anlamsız kayıtların da resen tarhiyat sebebi olduğu açık hükümdür. (bakınız bir dayanak buldum). :)

Özet olarak fatura ve makbuz üzerinde oynamaktansa. Tahakkuk yapmak , hatta kdv sini de 12 . ay itibarıyla beyan etmek, en mantıklı yoldur.

heerdeem ' Alıntı:
Selamlar

Sayın Güroy üstadım

Sayın Heerdeem;

Kırtasiyeden boş bir fatura koçanı alıp notere tasdik ettirilse ve bunu bugün yani 15.01.2007 tarihinde yaptırsa buna engel bir madde varmı diye sormaktasınız.

Tabiki var!
VUK 231. Madde 5. Bend. Bknz.

5. (3239 sayılı Kanunun 20 nci maddesiyle değişen ve 01.01.1986 tarihinden itibaren yürürlüğe giren şekli) Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün (1) içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.

Şimdi söyleyin bana lütfen, 15.01.2007 tarihinde tasdiklenen bir fatura ile nasıl 31.12.2006 tarihinde fatura kesersiniz. Noter tasdik veya matbaa basım tarihi ki artık internetten evrak basımları giriliyor, 15.01.2007 tarihi olduğu takdirde 7 günlük süre aşılmış oluyor ve fatura kesilse dahi hiç kesilmemiş sayılıyor. çünkü Noter tasdik tarihi faturanın süresi içerisinde kesilmediğinin bir kanıtı haline geliyor.

o yüzden Gelir tahakkuku yapıp, 2007 de de faturasının kesilmesi en doğrusudur.

Saygılarımla,