fonradar

Ortaklara Ücret Ödenmesi Durumunda

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Lilliput
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
8 Ocak 2013
Mesajlar
26
Konum
Kmaraş
Merhaba,
Araştırdığım kadarıyla ortağı oldugu şirket için mesai harcayan kişiler bu şirketten ücret alabilirler. Böylece şirketin karı ve dolayısıyla vergisi azalmış olup bunun yerine ücret geliri ve ücrete ilişkin vergi yükü tezahür etmiş olur.

Şimdi bir ortak ortağı bulunduğu şirketten 5000 TL alacak diyelim. Bu 5000 TL şirketin karı üzerinden mi düşüyor? Ve bunun kaydı ve işlemleri nasıl oluyor?
 
Şirket için mesai harcayan ortağa huzur hakkı ödemesi adı altında ücret ödemesi yaılabilir.Bunun için ortaklar kurulu kararı gereklidir.
Bu ücretten GV ve DV kesiliyor sadece.Tabiki şirket bu ödenen ücreti giderlerinde göstereceğinden karı azalmış olur.
Buna karşılık ücretten ötürü vergi doğmuş olacak.
 
4/a kapsamında sigortalı olarak kendi şirketlerinde bildirilemezler.Huzur hakkı ödemesi sgk primine tabi değil.Bir yere bildirmeyeceksiniz huzur hakkını.Sadece bordrosunu düzenleyecek GV ve DV ödeyeceksiniz.
 
sayın liliput,
sizin muhasebeciniz mali müşavir değildir. onu biran önce değiştirin. bu konuyu sizin değil onun ya bilmesi ya da araştırması gerekir. tabii bizimle dalga geçmiyorsanız.
selamlar
 
Merhabalar,

Huzur hakkı ödemesi yapacağınız şirket ortağı şirkette imza yetkili müdürmüdür?
(Bildiğim kadarıyla Huzur Hakkı limited şirket müdürlerine müdür sıfatiyle katıldıkları toplantı başına huzur hakkı veya muayyen bir aylık ücretin muvazaa ve örtülü kazanç teşkil etmemek şartı ile ödenmesi mümkündür.)
 
Teşekkür ederim.

ibalcim, dalga geçmek istesem bu forum sitesinde olmam :)

Şitkette 5 ortak var. İmza yetkisi sadece 1'inde.
Ancak huzur hakkı ödemesini 5 kişiye de yapmak istiyoruz.
Bu noktada sorun çıkar mı?
 
Müdür olmayan ortağa huzur hakkı ödemesi yapılamayacağına ilişkin mukteza

TARİH : 14.04.2003

SAYI : B.07.4.DEF.O.I6.11;GVK:190-03-21

KONU : Müdür dışındaki şirket ortaklarına huzur

hakkı ödenip ödenmeyeceği, ödenmesi halinde

gider yazılıp yazılamayacağı ve bu ücretlerden

ne tür kesintiler yapılacağı hk.



………………………



Defterdarlığımıza verilen 10.02.2003 ve 13.03.2003 tarihli dilekçelerinizin tetkikinden.müdür dışındaki şirket ortaklarına huzur hakkı ödenip ödenmeyeceği, ödenmesi halinde gider yazılıp yazılmayacağı ve bu ücretlerden ne tür kesintiler yapılacağı hususunda bilgi talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

Türk Ticaret Kanununun 144'üncû maddesinde, "Kanunda aksine hüküm olmadıkça, ortakların, koydukları sermayeler için faiz ve şirketteki hizmetleri dolayısıyla kendilerine ücret verilmesi şirket mukavelesiyle kabul olunabilir. "hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun Limited Şirket başlıklı Yedinci Fasıl Üçüncü Kısımda Şirketin Teşkilatına yer verilmiş B)İdare ve temsil l- Müdürler 1. Ortak olanlar başlıklı 540'ıncı maddesi "Aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ortaklar hep birlikte müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecburdurlar.

Şirket mukavelesi veya umumi heyet kararı ile şirketin idare ve temsili ortaklardan bir veya birkaçına bırakılabilir.

Kuruluştan sonra şirkete giren ortaklar, bu hususta umumi heyetin ayrı bir kararı olmadıkça, idare ve temsile mezun ve mecbur değildirler.

Limited şirketin temsilcileri arasında bir hükmi şahıs bulunduğu takdirde, ancak o hükmi şahıs adına limited şirketin temsil ye idaresini üzerine almış bulunan hakiki şahıs limited şirketin temsilcisi olarak tescil ve ilan edilir." hükmüne amirdir.

Diğer taraftan; Türk Ticaret Kanununun Dördüncü Fasıl'ında anonim şirketlere yer verilmiş olup, 333'üncü maddesinde, aksine esas mukavelede hüküm olmadığı takdirde idare meclisi azalarına her toplantı günü için bir ücret verileceği, ücret miktarı esas mukavelede tayin edilmişse umumi heyetçe tayin olunacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanunun 536'ncı maddesinde ise, anonim şirketin umumi heyet toplantılarına ait hükümlerin, ortaklarının sayısı yirmiden fazla olan limited şirketlerin umumi heyet toplantıları hakkında da tatbik olunacağı hükmüne yer verilmiştir.Ayrıca, 548'inci maddesinin birinci fıkrasında; Ortakların sayısı yirmiyi aşan limited şirketlerde bir veya birden fazla murakıp bulunacağı, bu fasılda başka bir hüküm bulunmadığı takdirde anonim şirketlerdeki murakıplara ait hükümlerin limited şirket murakıplarına da tatbik olunacağı, 556'ncı maddesinde de; şirketlerin kuruluşuna iştirak edenlerle şirketin idare veya murakabesine memur edilen kimselerin ve tasfiye memurlarının mesuliyetleri ve şirketin vekaletlerce murakabesi hakkında anonim şirketin bu hususlara müteallik hükümlerinin tatbik olunacağı, belirtilmiştir.

Madde hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, limited şirketlerin yönetim ve denetiminde fiilen görevli müdür dışındaki ortaklarına da bu görevleri dolayısıyla anonim şirketlerde olduğu gibi huzur hakkı adı altında her toplantı günü İçin ücret verilmesi mümkündür.

Dilekçeniz ekinde yer alan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin incelenmesinden şirketinizin limited şirket olarak kurulduğu ve ortaklarının ………, ……… ve ………'den ibaret olduğu, şirket müdürlüğü görevine ………'in oybirliği ile seçildiği diğer ortakların şirketin yönetim ve denetimiyle bir fiil görevli olmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla; şirketinizin müdür dışındaki ortaklarına huzur hakkı adı altında ücret ödenmesi ve bunu gider yazması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Merhaba,

Huzur hakkı değil, Bunun adı maaştır. Örtülü kar dağıtımından sözedilebilmesi işletmenin büyüklüğüyle alakalıdır. Burada verilecek maaş tutarı mantıklı olmalıdır. Atıyorum yıllık cirosu 10.000.000,00 TL olan bir şirketin ortağıyla, cirosu 2.000.000,00 TL olan bir şirketin ortağının aynı maaşı alması mantıklı olmaz. Emsal ücret uygulaması gözönüne alınarak. Nırmal şartlarda ortağın yapmış olduğu işleri, yapacak olan dışarıdan alınacak bir müdüre kaç para verilirse, bu tutar ortağa maaş adı altında verilebilir.

Bu tutardan sadece GV ve DV kesilecektir. Ayrıca Asgari geçim indirimide uygulanacaktır.

Saygılarımla,

Ayrıca;

Sayın İbalcim,

Çok talihsiz bir ifadede bulunmuşsunuz, Sizi bir meslek mensubu hakkında bu ifadeyi kullanmanızdan meslekdaş olma sıfatıyla men ederim. Kendisini savunamayacak bir ortamda kişilerin arkasından yargıda bulunmuş olmanızın, gıyabında özür dilemenizi gerektirecek bir hareket olduğu kanaatindeyim. Size yakışanı yaparak ifadenizi düzeltmenizi rica ediyorum.

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Üst