Ortaklık mı, tek mi???

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sevtug
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sevtug

Katkı Sunan Üye
Merhaba,
Aralık 2009?da girdiğim yeterlilik sınavında başarılı oldum ve smmm olmaya hak kazandım.(7/7 :)) (çok şükür, darısı sonuç bekleyenlerin ve sınava gireceklerin başına)
Şu an özel bir şirkette çalışıyorum, çalıştığım şirkette bir sorunum yok fakat mali müşavirlik mesleğimi kısa veya orta vadede icra etmek istiyorum. Hali hazırda bürosu olan bir smmm?ye ortak olma fikri vardı bende ama tecrübeli smmm?lerden ortaklık şeklinde büroya girmemem gerektiği ısrarla nasihat edildi. Malum para bölüşümü konusundaki anlaşmazlıklardan dolayı. Fakat tek başıma bir büro açacak tecrübe ve mükellef portföyüm de yok. Bu konuda ikilemde kalanlarınız var mı ya da geçmişte oldu mu?? Nasıl bir karar verdiniz??

Ynt: Ortaklık mı, tek mi???

Sizinle aynı düşüncelere sahip birisini bulun, bağımsız iki girişi olan bir büro tutun, genel giderlere ortak olun,

Sizinle aynı düşüncelere sahip birisini bulun, biriniz büro açsın diğeri çalışmaya devam edip büronun giderlerini karşılasın

Sizinle aynı düşüncelere sahip birisini bulun, şirket kurun, parayı bölüşmek problem olmaz.

Sizinle aynı düşüncelere sahip birisini bulun ortaklıktan vazgeçin. Serbest meslek ve bizim kültürümüzde yürüyen ortaklık sayısı %1 in altındadır.

Belge için 1 dersten beklesemde aynı durumda sayılırız. Bende bir ara ortak olarak büro açmayı düşünmüştüm, fakat vazgeçtim. Şu an belgemi alınca kendim açmaya karar verdim. Kendi işinin patronu olmak güzel olsa gerek. Tecrübe konusuna gelince bende 15 yıldan beri özel bir şirkette çalışıyorum. Büro tecrübem yok. Zaten ilk etapta tecrübenizin olmasını gerektirecek bir müşteri portföyünüzde yok. Değişik sektörlerden müşteriler geldikçe, zaten o sektörü öğrenmeye çalışacağınız için kısa zamanda işin kurdu olabilirsiniz. Yardım olabilecek insanlarda vardır herhalde çevrenizde. Düşüncelerim böyle ama işin gerçeği büroyu reel olarak açınca belli olacak.

teşekkürler champell59, mesajını okuyunca biraz cesaretlendim ama daha fazlasına ihtiyacım var galiba. ;D

sevtug ' Alıntı:
teşekkürler champell59, mesajını okuyunca biraz cesaretlendim ama daha fazlasına ihtiyacım var galiba. ;D

ihtiyaç duyduğun cesaret damarlarındaki asil kanda mevcuttur, daha fazlasına gerek yokk. :))

Büro açmayı düşünüyorsanız sizi en az 1 yıl idare edecek kadar ekstra maddi gücünüz olmasını unutmayın.

ihtiyaç duyduğum maddi güç maalesef damarlarımdaki asil kanda mevcut değil.. :)
galiba bu ruhsatın bana bi hayrı dokunmayacak..ruhsatı iade edip harcadığım paraları geri alabilir miyim ki?? ???

sevtug ' Alıntı:
galiba bu ruhsatın bana bi hayrı dokunmayacak..ruhsatı iade edip harcadığım paraları geri alabilir miyim ki?? ???

evet kesin geri verir oda ;D
aklından bile geçirme,ruhsatı al borcun artacak aidat ödemeye baslayacaksın ...

sevtug ' Alıntı:

ihtiyaç duyduğunuz maddi güç babanızın cebinden geçen asil dolarcıklardadır belkide, ne dersiniz ?

ocelik ' Alıntı:
Büro açmayı düşünüyorsanız sizi en az 1 yıl idare edecek kadar ekstra maddi gücünüz olmasını unutmayın.

kesinlikle katılıyorum yaşayanlar bilir

NİSANLI ' Alıntı:
ocelik ' Alıntı:

hem 1 yıl para kazanamıcam hem de cepten yicem, doğru mu anlıyorum yoksa oruç başıma mı vurdu? 10-15 bin demek bu.. :o

sevtug ' Alıntı:
NİSANLI ' Alıntı:
ocelik ' Alıntı:

hem 1 yıl para kazanamıcam hem de cepten yicem, doğru mu anlıyorum yoksa oruç başıma mı vurdu? 10-15 bin demek bu.. :o

şaşırman ilginç ;D
müşteri portföyün yoksa 1 yıl 15 bin ancak yeter...

hanmiroğlu ' Alıntı:
sevtug ' Alıntı:
NİSANLI ' Alıntı:
ocelik ' Alıntı:

büro açmak için müşteri portföyün var mı?

yok.
şöyle bi planım var.nasıl olsa 10-15 bin cepten gidecekse, biraz daha harcayıp mükelleflere yediririm, kendime bağlarım,hiç olmazsa sinek avlamam.. ;D ;D

arkadaşlar insanın gözünü o kadar korkutmayın ilk sene neden 15 bin gitsin şimdi ruhsatı alıp büro açıcak arkadaşlara korku fimi izlettirmiş oluyosunuz bedavadan biraz iyimser olun . ;)

Büronun açılışı için cebinizden ilk ay kirası ve depozitosu olarak 1.000 TL çıksın
2000 tl mobilya, 1000 tl bilgisayar + yazıcı , 300 tl telefon modem vb...+500 büro içi masraf kaç yaptı? 5000 TL diyelim.

Her ay düzenli ödenmesi gereken 450 kira diyelim, 300 bağkur diyelim, 200 tl telefon+faks+elektrik diyelim, 50 aidat osun 110 tl kira stopajı diyelim. Eğer siz hiç yemez içmezseniz 1000 tl de aylık sabit gider var.

İlk kuruluşta cebinizde 5.000 TL olmalı
Aylık ta en az 700 TL sabit gideriniz olur (bağkur ve vergileri ödemediğinizi varsayarsak)
700*12=8400 TL %10 fark desek 9000 olsun 5.000 de ilk kuruluş,

Bu işe kalkışacaksanız ve elinizde hiç müşteri yok ise ilk kuruluşta cebinizden 5.000 Tl aylık ta 700 Tl den olmak üzere bir yılda 9000 Tl sabit gider çıkar + vergi ve bağkuru borçlanırsınız toplamda da çıkan para 17.000 TL yi bulur.

Sabah sabah hesap yaptırdınız bana.

kanunkaide ' Alıntı:
Büronun açılışı için cebinizden ilk ay kirası ve depozitosu olarak 1.000 TL çıksın
2000 tl mobilya, 1000 tl bilgisayar + yazıcı , 300 tl telefon modem vb...+500 büro içi masraf kaç yaptı? 5000 TL diyelim.

Her ay düzenli ödenmesi gereken 450 kira diyelim, 300 bağkur diyelim, 200 tl telefon+faks+elektrik diyelim, 50 aidat osun 110 tl kira stopajı diyelim. Eğer siz hiç yemez içmezseniz 1000 tl de aylık sabit gider var.

İlk kuruluşta cebinizde 5.000 TL olmalı
Aylık ta en az 700 TL sabit gideriniz olur (bağkur ve vergileri ödemediğinizi varsayarsak)
700*12=8400 TL %10 fark desek 9000 olsun 5.000 de ilk kuruluş,

Bu işe kalkışacaksanız ve elinizde hiç müşteri yok ise ilk kuruluşta cebinizden 5.000 Tl aylık ta 700 Tl den olmak üzere bir yılda 9000 Tl sabit gider çıkar + vergi ve bağkuru borçlanırsınız toplamda da çıkan para 17.000 TL yi bulur.

Sabah sabah hesap yaptırdınız bana.

bu ne ya arkadaşım, testere filmi komedi kalır bu hesabın yanında :)
ama haksız mısın? görünüşe göre maalesef hayır :(
iş adamlarımız(koç,sabancı vs.) bizlere zamanında işe sıfırdan başladıklarını falan anlatırlar ya. fakat biz bayaa bi eksiden başlayan meslek grubu olarak, başarırsak, onlardan daha büyük bir iş yapmış olacağız.hele de mesleğimizin içinde kuyu kazma bu kadar çokken..

hesaplama dikkatimi çekti bende ocakta ofis açtım masraflarımı yazmak istedim..
mobilya spot 700 tl koltuklar dahil..
100 tl mürekkepli yazıcı
bilgisayar evdeki bilgisayarım
tel faks ve oki nokta vuruşlu yazıcı kampanyadayken 550 tl
100 tl ofis kırtasiye malzemeleri hespsiburada dan aldım.
işyeri olarak sokak arası zemin kat küçük bir yer tuttum..200 tl
mühür için 135 tl
aidat 210 tl
1725 tl ruhsatımı aldım çalışmadığım için indirimden faydalandım
bütün harcamalar nakit..
bu şekilde sıfır müşteri ile başladım
şimdiki durumum 6 müşterim var
bağkurumu ödeyemiyorum
vergi borcum yok
elektrik telefon su borcum yok
tek sıkıntı kart veriyosunuz hemen gelecek gibi söz veriyolar ama kimse gelmiyo beklemek çok acı :o
ama her nimetin bir külfeti olacak tabi bunları göze alarak yola çıktım...

selegan ' Alıntı:
100 tl mürekkepli yazıcı
mühür için 135 tl
aidat 210 tl
bütün harcamalar nakit..
bağkurumu ödeyemiyorum
vergi borcum yok
tek sıkıntı kart veriyosunuz hemen gelecek gibi söz veriyolar ama kimse gelmiyo beklemek çok acı :o

Allah yolunu açık etsin,İnşallah en kısa zamanda istediğin ve hayal ettiğin konuma gelirsin. Allah kolaylıklar ve Güç versin..

selegan ' Alıntı:
100 tl mürekkepli yazıcı
mühür için 135 tl
aidat 210 tl
bütün harcamalar nakit..
bağkurumu ödeyemiyorum
vergi borcum yok

Muhasebe programı korsan galiba :):):)

sedateroglu ' Alıntı:
selegan ' Alıntı:
100 tl mürekkepli yazıcı
mühür için 135 tl
aidat 210 tl
bütün harcamalar nakit..
bağkurumu ödeyemiyorum
vergi borcum yok

Muhasebe programı korsan galiba :):):)

Arkadaş düşük maliyetle girmiş işe zaten fazla mükkellfide yoksa excel tutar yine döndürü işini,hele büyük defteri yoksa demolarla idare eder,işletme defteride dediğim gibi excelde halledilir. Hemen kötü düşünme :)