Ortaya karışık bir durum..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lmbrjck
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Herkese selam,

Öncelikle durumumdan bahsetmek istiyorum.

Bir iş yerine fason işçi olarak, 8 aylık bir sözleşme imzalayarak giriş yaptım. Çalıştığım yer kadro sıkıntısı çektiğinden dolayı, devamlı olarak ara elaman gücünü bu fason işçi sağlayan insan kaynakları adında ki sömürge yuvasından sağlıyor.

Yaptığım 8 aylık anlaşmayı çoook uzun süre önce aşmış bulunmaktayım. İşe giriş tarihim 05.01.2008 ve gün itibariyle 30 aya yakın bir çalışma geçmişim bulunmakta. 8 aylık olarak belirli süreli olan anlaşmam şu an için belirsiz süreli anlaşma olarak devam ediyor. Bu arada beni 8 aylık olarak almalarının sebebi eski bir işin bitirilmesini hızlandırmak içindi ve bu işi çok uzun süre önce bitirdim. Daha sonra şu an kadrolu elemanların yapması gereken işleri ben yapar duruma geldim.

Benim amacım bu iş yerinden tazminat alarak ayrılmak. Şirket muhasebecisiyle anlaşıp ondan "seni şu şu tarihte atacağız, kıdem ve ihbar tazminatını da seve vereceğiz" sözünü almıştım fakat şu an için ufak bir dönüş yapıyor.

Bu iş yerinden haklı olarak ayrılabilmemin bir yolu var mıdır? İhtiyaç dolayısıyla alınan işin uzun süre önce bitmesi, kadrolu elemanlarla aynı işleri yapmamın bana bir yararı dokunur mu?

Saygılar

Ynt: Ortaya karışık bir durum..

Belirli süreli anlaşmanız, belirli süreli iş sözleşmesine dönüşmüş durumda. Sürenin bittiğinde taraflardan hiç biri ayrılma hakkını kullanmamış. Bu durumda sizin kıdem tazminatı alarak ayrılmanızı gerektirecek hiç bir durumunuz yok.

bulent249 ' Alıntı:
Belirli süreli anlaşmanız, belirli süreli iş sözleşmesine dönüşmüş durumda. Sürenin bittiğinde taraflardan hiç biri ayrılma hakkını kullanmamış. Bu durumda sizin kıdem tazminatı alarak ayrılmanızı gerektirecek hiç bir durumunuz yok.

Bülent bey kusura bakmayın fakat şu kısmı anlayamadım; Belirli süreli anlaşmanız, belirli süreli iş sözleşmesine dönüşmüş durumda Bu kısım sanırım belirsiz süreli olacaktı. Bununla beraber belirsiz süreli iş sözleşmesinde şöyle bir nokta var;

MADDE 3) SÖZLEŞME SÜRESİ,FESHİ VE TAZMİNATLAR:

3.1.3 İşveren sözleşmeyi;sözleşme süresi içerisinde veya bitim tarihinde tek taraflı olarak feshederse,personele İş Kanunu hükümlerine uygun olarak tazminat öder.

Biraz kafam karıştı :)

Sözleşmenin belirsiz süreliye döndüğünü yazmak istemiş. Tazminat alabilmeniz için işverenin sözlemeyi tek taraflı olarak feshetmesi geremektedir.

t.y. ' Alıntı:
Sözleşmenin belirsiz süreliye döndüğünü yazmak istemiş. Tazminat alabilmeniz için işverenin sözlemeyi tek taraflı olarak feshetmesi geremektedir.

Açıklama için teşekkür ederim. O zaman şu dakikadan sonra tek uğraşım kendimi bu şirketten kovdurmak olacak.

Bunun için bir yerde okuduğum, sistematik olarak işe mazeretsiz işe gelme operasyonunu uygulamayı düşünüyorum :) Bunun ters tepme ihtimali nedir? Kanunda hile yapmak gibi bir yaptırım söz konusu olabilir mi?

4857 sayılı iş kanunu Mad. 25 ) g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.

h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

4857 sayılı kanun 24 madde burada İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı size yardımcı olacaktır.

şuan kıdem tazminatı almanız gibi bir durum söz konusu değil. işveren ile anlaşma yolunu tercih edin. devamsızlık yapmanız da tutanak ile tespit edilebileceginden tazminatsız olarak fesih yapılabilir. yada ödevli bulunduğunuz işleri yapmamakta ısrar etmeniz doğrultusunda savunmanız alınarak (3 adet savunma) tazminatısız fesih olabilir. burada tek yol rapor almanız ve işe gitmemeniz ama şunuda unutmayın rapor toplamınız ihbar süreniz + 6 hafta kadar olabilir sonrasında yine tazminatsız fesih söz konusu olur. burada anlaşma yapmanızda fayda var.