Otomatik Satış Makineleri ve Belge Düzeni

Üyelik
10 Eki 2005
Mesajlar
6
Para ile çalışan otomatik satış makinelerinin belge düzeni hakkında 385 Sıra Nolu VUK Genel Tebliği 01/08/2008 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Bu tebliğe göre;

...
a) Otomatik satış makineleri kullanılmak suretiyle yapılan mal veya hizmet satışlarının, anılan makinelerin aşağıda belirtilen şekilde kullanılması kaydıyla, tebliğin bu bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde belgelendirilmesi uygun görülmüştür.

- Söz konusu makinelerle yapılan mal veya hizmet satışlarına ilişkin bilgiler, makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek bir şekilde kaydedilecektir.

- Kaydedilen bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale yapılamayacaktır.

- Gün sonunda makineden günlük satış raporu alınabilecektir.

Bu şartların sağlanması durumunda malın satışı veya hizmetin verilmesi anında Vergi Usul Kanununda yer alan belgelerden herhangi biri düzenlenmeyecek ancak gün sonlarında makineden alınacak raporlara istinaden "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenecektir.

b) Otomatik satış makinelerinin yukarıda sayılan şartları taşımaması ve herhangi bir düzeneğinin olmaması nedeniyle satışın para atılmak suretiyle yapılması halinde, malın sevk edildiği tarihten itibaren azami yedi gün içinde satılan malları içerecek şekilde "muhtelif müşteriler" ibareli bir fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

Her iki halde de, söz konusu otomatik satış makinelerine yerleştirilmek üzere taşınan mallar için "muhtelif müşteriler" ibareli sevk irsaliyesi düzenlenecek ve yukarıda bahsi geçen şekilde düzenlenecek faturalar ile irtibatlandırılacaktır.
...


Soğuk içecek otomatlarında (kola, su vb) bir problem yok, çünkü götürdüğünüz ürünün irsaliyesini kesiyor, akabinde faturalandırıyorsunuz.

Ancak nevar ki sıcak içecek otomatlarında durum biraz farklı; makineye koyduğunuz ürün kahve, süt tozu, şeker (% 8 KDV'li), plastik bardak, plastik kaşık (% 18 KDV'li) vs. İrsaliyeyi de ona göre düzenliyorsunuz. Satışı yapılan ürünler ise makinenin hazırlamış olduğu sütlü kahve, cappucino, sıcak çükolata, espresso gibi gramajları birbirinden farklı hepsi plastik bardak ve kaşık veren hazır ürünler oluyor.

Bu durumda çeşitli yerlerde bulunan makinelerimiz için, muhtelif müşeriler adına, kahve, süt tozu, bardak, kaşık gibi düzenlediğimiz irsaliyeyi aynı şekilde mi fatura etmemiz doğrudur, yoksa makinenin verdiği ürünleri mi fatura edeceğiz? (Makinelerin hangi ürünleri verdiği makinenin hafızasında saklanmıyor)
 
Ynt: Otomatik Satış Makineleri ve Belge Düzeni

Makineye koyduğunuz plastik bardak sayısını birim olarak baz alıp, hazır içecek diye bir stok kartına kahve, süt tozu, kaşık, bardak vs gibi maliyet unsurlarını dikkate alıp üretim yapabilir ve bu stoktanda plastik bardakların kullanıldığı sayı kadar çıkış yapıp S.T.M.M hesaplayıp karınızı bulabilirsiniz!!!
 
Ynt: Otomatik Satış Makineleri ve Belge Düzeni

Evet, mantıklı. Yardımınız için teşekkür ederim.
 
Üst