fonradar

ÖTV 'li Araç Satışlarının 6487 Sayılı Torba Yasa ile Getirilen Yeni Uygulama Sorunu

Üyelik
29 Haz 2013
Mesajlar
4
Konum
izmir
6487 Sayılı torba yasa ile birlikte yürürlüğe giren ve 11.06.2013 tarihinde uygulanmaya başlanan Özel Tüketim Vergisi kanununun 12. maddesi,

"(II) sayılı listedeki mallardan alınacak vergi, mükellefin bu malı alış bedeli ile her halükarda bu malların imalatçısının satış bedeli veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz. Verginin, mükellefin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden de indirilebilir. Ancak bu indirimler sonrası kalan tutar, malın imalatçısının satış bedelinden veya ithalatta hesaplanan katma değer vergisi matrahından düşük olamaz"


şekilde değiştirilmiştir. buraya kadar herşey normal gidiyor.

İmalatçı firma malı aracı firmaya satarken ÖTV bildirim ekranından bildirimini yaparak girmek zorunda bırakıldı ve çift taraflı kontrol ile son tüketiciye satılanana kadar ilgili aracın ÖTV vergisi yasal sınırın altına asla inemiyor. Sıkıntıya gelince, imalatçı firmadan 1000 tl ye aldığımız ürün üzerinden firma %20 iskonto uyguluyor ve ürünü 800 tl ye bana satıyor bildirimini iskontoyu da göstererek giriyor, fakat ben son tüketiciye satarken kesinlikle 1000 tl nin altında bir rakamı ötv matrahı olarak gösteremiyorum. imalatçı bildirim ekranında iskonto tutarı yazmasına rağmen sistem iskonto tutarının sınırını koymayı bırakın kesinlikle görmüyor. Ankara mtv dairesi, vimer ve il mtv dairesine birçok kere gitmeme rağmen hiçbir çözüm yolu bulamadım.

Maddede hesaplanan katma değer vergisi matrahı üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz denmesine rağmen ısrarla iskonto oranından önceki bakiyeyi gözönüne almaktadır. bu konuda bilgi ve deneyimlerinizi paylaşı mısınız?
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst