Ötv Li Ürünlerin İade Faturası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan selins
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
31 Eki 2014
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Merhaba;

Buzdolabı imalatı yapan bir firmayız. Dolapların faturaları ÖTV li olarak kesiliyor. Alıcı zaman zaman bize ürünü iade ediyor. Bu durumda nasıl bir fatura kesmesi ve bizim nasıl kyıt altına almamız gerekir? Teşekkürler.

Örnek kestiğimiz fatura:

Ürün satış fiyatı: 3.000 TL
ÖTV: (1.067): 201 TL
KDV Matrahı: 3.201 TL
KDV (%18): 576,18 TL
Toplam: 3.777,18 TL

Alıcı bize nasıl iade faturası kesmeli? Öğrendiğim kadarı ile ÖTV yi KDV matrahına dahil edip kesmeli çünkü ÖTV mükellefi değil. Bu durumda bize kestiğimiz faturadan fazla KDV kesmiş olacak. Bu iki KDV tutarı arasındaki farkı ne yapacağız? Düzeltme beyannamesi mi vereceğiz? Ayrıca alıcı tarafında da tabi alıcı bize bizim ona kestiğimizden daha fazla KDV kesmiş olacak. Alıcı ile birlikte bir evrak vs düzenlememiz gerekiyor mu acaba?
 
ÖTV tek aşamalı bir vergi olup vergi mükellefleri tarafından malın ilk teslimi halinde vergi doğmaktadır. Teslim edilen malların iadesi malinde vergiyi doğuran bir olay olmadığından ÖTV nin belgelerde gösterilmemesi gerekir.
ÖTV Kanununun 15 inci maddesinde, vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya ÖTV Kanunu kapsamına giren vergiyi fatura veya benzeri belgelerde göstermeye hakkı bulunmadığı halde, düzenlediği bu tür belgelerde ÖTV gösterenlerin, söz konusu vergileri beyan etmek ve ödemekle mükellef oldukları belirtilmiştir. Eğer iade faturasında ÖTV faturada ayrıca gösterilirse ÖTV Kanunu'nun 15nci maddesine göre faturada gösterilen tutarı beyan etmek ve ödemek durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla iade edilen mallara ilişkin faturalarda ÖTV'nin gösterilmemesi, iade edilen malın alış fatura numarasına atıfta bulunularak iade faturası düzenlenmesi gerekir. Düzenlenen faturada KDV tutarının ise ayrıca gösterilmesi gerekir.

1 Nolu ÖTV Genel Tebliğnin 15.1'inci maddesi;

"Kanunun 15 inci maddesi gereğince, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle ÖTV matrahında değişiklik meydana geldiği ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde, vergiye tabi işlemi yapmış olan mükellefler, bu işlem dolayısıyla vergi dairesine borçlandığı veya ödediği vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun bir şekilde ve değişikliğin meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilecek, bu döneme ait ödeyeceği vergiden mahsup edebilecek, ödenecek verginin olmaması halinde iade talebinde bulunabilecektir. Ancak Kanunun bahsi geçen hükmüne göre iade edilen malların fiilen işletmeye girmiş ve bu girişin defter kayıtlarında gösterilmiş olması şarttır."

Yukarıda yer alan yasal düzenlemelere göre tarafınıza iade edildiği vergilendirme dönemi itibariyle iade işlemi yapan alıcı adına düzenleyeceğiniz gider pusulası ile ÖTV matrahında bir düzeltme yapmanız gerekir, diğer bir ifadeyle bu dönem itibariyle söz konusu iade edilen malın ÖTV'sini ilgili ayda beyan edilerek ödenecek ÖTV tutarından mahsup edeceksiniz.​


 
Son düzenleme:
Üst