Outsource Dış Kaynak Olarak Çalışıyorum Deneme Sürecinde İstifa Etmek İstiyorum

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan lovable
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
24 Ara 2013
Mesajlar
4
Konum
ankara
Merhaba,

Outsource olarak bir firmada işe girdim. İşe Gireli henüz 3 gün oldu. Fakar işyerindekilerin kötü davranışları ve aşırı mesailer yüzünden işten ayrılmak istiyorum.

Maaşımı alacağım esas firma ile hem belirsiz süreli iş sözleşmesi hemde outsource çalışacağım firma için müşteride çalışma protokolü kapsamında 15 milyarlık bir sözleşme imzaldım. Bu sözleşmeye göre 30 temmuz a kadar işten çıkarsam 15 bin tl tazminat ödeyeceğim yazıyor. Fakat işe gireli henüz 3 gün oldu.

Deneme sürecim dolmadan işten ayrılmak için istifa edersem bu parayı benden alabilirler mi ?

Acil yardımcı olabilir misiniz ?
 
Sözleşmenizde bir deneme süresi tanımlı mı?
30 temmuza kadar siz ayrılmazsanız da, işveren sizi çıkartırsa aynı şekilde 15000tl lik bir tazminat düzenlenmiş durumda mı sözleşmede?
 
Teferruata girmeden ve sn.Keremcem beyin sorularınında sözleşmede düzenlenmiş olduğunu varsayarak söylüyorum;
Olayımızdaki esaslı nokta,deneme süresi kaydı bulunan iş sözleşmesinin bu süre geçirilmeden(deneme süresi içinde)işci tarafından feshedilmesi halinde,sözleşme de belirtilen cezai şart koşulunun,hukuki durumun ne olması gerektiği noktasında toplanmaktadır.
Öncelikle belirteyim ki, bildiğim kadariyle İş yasamız da "cezai şart"konusunda düzenleme bulunmamakta, bu nedenle konumzu BK-M.6098 çerçevesinde yorumlamak mümkün,"Ceza koşulu ve ibra"başlığı altında düzenlenen madde "Hizmet sözleşmelerine sadece işci aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir."şeklindedir.İş hukuku yönünde de ,işci yararına yorum ilkesi(tabiki sınırsız değil)çerçevesinde,tek taraflı olarak işci aleyhine yükümlülük doğuran ve işcinin mahfına sebeb olabilecek cezai şartın geçersiz sayılması düşünülebilir.
İş sözleşmelerinde cezai şart,her iki taraf için öngörülebilir,bu noktada işci-işveren açısından orantısal miktarların belirlenmesi daha uygun olacaktır.
Cezai şart koşulu daha çok belirli süreli iş sözleşmelerinde uygulanmakta,sözleşme belirsiz süreli olup,iş güvencesi kapsamındaki işyerleri(bu işciler yönünden)cezai şart konusu belki ayrıca değerlendirilebilir.

Başlangıçta belirttiğim olayımızdaki esaslı noktaya ilişkin,yargı eski bir kararında;
"ÖZET:1-Deneme süresi içersinde hizmet akdi,önceden bildrilmeye gerek olmaksızın ve tazminatsız derhal feshedilebilir.Hizmet akdinde kararlaştırılan cezai şart deneme süresinin geçirilmesinden sonra etkisini gösterir ve talep edileblir.
2-Tek taraflı ve sadece işci için kararlaştırılan cezai şart,Yargıtay ın yerleşmiş içtihatlarına göre geçersizdir." Yarg.9.HD.E.1995/35258,K.1996/9448,T.24.04.1996


Sonuç olarak,olayımızdaki cezai şart konusunun,hukuken korunmayacağı düşüncesindeyim.
(yanılıyorsam,lütfen müdahil olalım)
 
Son düzenleme:
Evet deneme süresi var. Ama iş sözleşmesinde tanımlı. Aramızda yapılan müşteri de çalışma protokolünde deneme süresi yazmıyor. Beni atarlarsa da 15 bin tl verecekleriyazıyor.
 
Esas olan iş sözleşmesi(dolayısyle hükümleri)dir.Kanununa aykırı olmadıkca,bu gibi durumlarda işci-işveren ilişkisini iş sözleşmesi belirler.İş sözleşmesinin tarafı olan işveren dışındaki,bu 3 ncü şahıs(müşteri)ile sizin ilişkinizi anlayamıyorum,işin mahiyetinden kaynaklanan bir durum olsa gerek,bu takdirde de iş sözleşmesi dışında veya paralelinde ya da yine sözleşme hükmü ile atıfda bulunulan bu "çalışma protokolü"nün tanımı ve bağlayıcı olup/olmadığını tespit etmek gerekir diye düşünüyorum.(böylesi bir olayı yaşamadım,tanımlayacak arkadaşlar müdahil olabilir)
Görüş belirten olmamış ama yukarıda da ifade ettiğim gibi,yine de bu "cezai şart"hükmünün geçersiz olduğu/olacağı düşüncesindeyim.
 
Deneme süresi, iş sözleşmenizde tanımlanmış ise, rahatlıkla sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
Deneme süresinin amacı budur zaten.
 
Evet deneme sürecim iş sözleşmemde yazıyordu fakat iş sözleşmesini bana vermiyorlar istememe rağmen. Yani elimde bir iş sözleşmesi yok.
İş sözleşmesinin dışında müşteri de çalışma sözleşmesi imzaladım. O sözleşmede deneme süreci falan yazmıyordu. 30 temmuz a kadar geçerliydi oda.
 
Yukarıdaki bilgiler ışığında,sizin olayınızdaki "cezai şart"koşulunun geçersiz,dolayısıyle cezai şart olarak belirtilen miktarın sizden sizden talep edilemeyeceği,edilse bile itiraz etmeniz halinde,mahkeme tarafından reddedileceği anlaşılmaktadır.

Tavsiye:Bizim görüşlerimizide ileterek,emin olmanız açısından konuyu bir avukat ile görüşmeniz uygun olacaktır.
 
Herkese cevapları için teşekkür ederim. Peki istifamı noterle mi vermem daha doğru olur. Çünkü firmaya hiç güvenmiyorum.
 
Tekrar ediyorum biz kanaatlerimizi bildirdik,bu konuyu/işlemi,bir avukat ile görüşerek sonuçlandırmanız uygun olacaktır.

İş sözleşmesinde deneme süresi kaydı var ise(ki var diyorsunuz)buna göre,İş Kanunu M.15"Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir"hükmü gereğince fesih yoluna gidiyor(istifa etmiyor)sunuz.İşveren de bu duruma göre sgk-iş den çıkış nedeni olarak Kod:2 üzerinden bildirim yapacak.

Bu işlemin sonuçlandırılması yönünde işvereniniz ile bir sorun/sıkıntı yaşayabileceğinizi düşünüyor ya da işyerinde iş sözleşmemi yazılı olarak feshetsemde, belki işveren işleme koymaz kanaatindeyseniz, işyerine gitmeden de halledebilirsiniz.Bu işlemi (avukat ile görüşerek)Noter kanalıyla halletmeniz daha uygun ise de,aşagıda ki örneği dikkate alıp( yine avukat ile görüşerek) iade tahütlü olarak işverene yazılı olarak da bildirebilirsiniz.

.................. .............şti.ne


............................................/..........adresinde kurulu..................ünvanlı işyerinizde.../..../......tarihinde işe başladım.
İş Kanunu M.15 doğrultusunda,deneme süresi içinde,.../.../.....tarih ve gün,işverenliğiniz ile tarafım arasında düzenlenen (biliyorsanız.../.../...tarihli) iş sözleşmesini feshetmiş bulunmaktayım.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.


Tarih
Ad-soyad
T.C Kimlik No
İmza

(bu şekilde olabilir daha da geliştirilebilir)

NOT:Normalde olması gerekenleri ifade etttik,ANCAK olaki(bir ihtimal"deniz yanar mı yanar"suya akan benzini ateşe verirlerse,deniz yanıyormuş gibi olur)işveren yine de "15.000 tl"lik cezai şart konusunda takibe geçebilir,gerek bu yön,gerekse olayın bütününü düşünerek,BİR AVUKAT dan YARDIM ALARAK BU SÜREÇLERİ SONUÇLANDIRMANIZI ÖNERİRİM.
 
Son düzenleme:
İşyeri, 4857/M.4"İSTİSNALAR"kapsamında bir işyeri ise bu durum(fesih olayı)BK-6098/M.433 yönünden de böyle(bu defa 6098 sayılı Kanunun 433 üncü maddesi doğrultusunda)şeklinde sonuçlandırılabilir (diye düşünüyorum.)
 
Son düzenleme:
Üst