personel maaş programı

Oyun Parası Ticareti Hakkında Birkaç Sorum Var.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan W.W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

W.W

Üyelik
4 Ağu 2024
Mesajlar
7
Konum
izmir
Merhaba, ben online oyunlarda oyun içi item ve para ticareti yapan genç bir kardeşinizim. Bu işi amatör olarak yapıyordum ancak artık bir şirket kurup resmiyete dökmek istiyorum. Cevabını bulamadığım birkaç soru var ve bu forumdaki tecrübeli işi iyi bilen kişilerin bana yardımcı olabileceğini düşündüm. Sorularıma geçiyorum;

  1. Oyun parası ticaretinde ödemem gereken vergiler nelerdir, ürünü satın aldığım kişiler oyunu oynayan kişiler ve çoğunlukla ulaşabileceğim yüz yüze gelebileceğim konumda değiller, ben bunlardan IBAN üzerinden para aktarmak suretiyle oyun içi paralarını satın alıyorum ve 2-3tl kar koyup başka oyunculara satıyorum. Birkaç duyumuma göre gider pusulası düzenlemem gerekiyormuş ancak onda da ıslak imza isteniyor sanırım ve benim satıcıdan ıslak imza almam mümkün değil, bir diğer durum ise bir şekilde gider pusulası düzenlesem bana yansıyacak olan vergiler nelerdir KDV ya da Stopaj gibi vergilerden sorumlu muyum? Eğer öyleyse ben kar edemem ya da çok az ederim, bunları nasıl belgelendirebilirim ne yapmam gerekiyor gerçekten hiçbir konuda emin değilim.
  2. Bu işi yapan birkaç web sitesinden alım veya satım faturası istedim, bunlar daha çok aracılık hizmeti veriyorlar ürünü alan ve satanı buluşturup komisyon kesiyorlar ancak bana hiçbir şekilde fatura göndermediler, söyledikleri ise şuydu; satışlar için muhtelif müşteriler adı altında toplu fatura kesiyoruz bir diğeri olan alımlarım için ise komisyonu satıcıdan alıp komisyon faturası kesiyoruz diye söylediler. Böyle bir şey mümkün mü?
  3. Yurt dışındaki oyunculardan aldığım oyun içi ürünlerin parasını binance üzerinden gönderiyorum, bunu nasıl vergi için beyana dökebilirim ya da böyle bir düzenleme var mı?
  4. Bu işi iki haftadır yapıyorum, sanal pos aldım ve yaklaşık 20 bin tl ciro elde ettim bunun 3-4 bin tl kadarı benim karım oluyor. Bu miktar benim hesabıma geçti. Şirket ne zaman kurmalıyım, yoksa hatamı yaptım şirket kurmadan satışa başlayarak?
  5. Genç girişimci desteğinden yararlanabilir miyim, araştırdığım kadarıyla ödeme aldığım için sanırım bu destekten yararlanamıyor muşum. Ancak ben satış yapıp yapamayacağımı bilmeden neden şirket kurma masraflarına katlanmam gerektiğini anlayamadım, bunu yasal bir süresi yok mu? Treni kaçırdım mı?
Sorularımı okuyan ve cevap veren herkese canı gönülden teşekkürler, bol kazançlar.
 
VUK’un 234 üncü maddesi, 7338 sayılı Kanun’un 23 üncü maddesi ile 1 Kasım 2021 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiş ve;

  • Vergi mükelleflerinin fatura ve benzeri belge veremeyenlerden aldıkları mal veya hizmetlerin gider pusulası ile belgelenmesi esası getirilmiş,
  • Aşağıdaki ödeme belgelerinin ve resmi yazıların gider pusulası yerine geçeceği hükme bağlanmıştır:
a) Malın veya hizmetin bedelinin, dördüncü fıkrada belirtilen süre dâhilinde (7 gün içinde) satıcıya;

- Bankacılık Kanununda tanımlanan banka,

- 6493 sayılı Kanun kapsamında yetkilendirilmiş ödeme kuruluşları veya

- Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT)

aracılığıyla ödenmesi halinde, bu kurumlarca düzenlenen belgeler,


b) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında satın alınan malların gider pusulası düzenlemek zorunda olanlara iade edilmesinde, iade edilecek tutarların, (a) bendinde yer alan kurumlar aracılığıyla iadesinde bu kurumlarca yani banka, yetkili ödeme kuruluşu veya PTT tarafından düzenlenen belgeler,

c) Bu Kanuna göre belge düzenleme zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşlarının, tabi oldukları ilgili mevzuat dâhilinde, yaptıkları işler veya sattıkları mallar için düzenledikleri belgeler,

gider pusulası yerine geçen belgeler olarak tanımlanmıştır.
 
Üst