Özel Bina İnşaatı Dosyası

gurdal67

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Eyl 2006
Mesajlar
355
selamlar
bir şahıs kendi arsası üzerinde satmak amacı olmadan bir inşaat yapımına başlıyor.Ancak inşaat 3 ay geçmesine rağmen SSK ya bildirilmiş değil.
soru
1) şimdi bildirilirse İPC kesilir mi?
2) bildirim nasıl olacak?yani inşaat dosyası açtırmak için neler yapılır?
3) 3 işçi için e-bildirge şifresi ve aylık hizmet bildirimi zorunlumudur?
4) ruhsatında 3 daire 1 işyeri olarak belirtilmesine rağmen sadece bir dairenin bitirilmesi durumunda ilişkisizik belgesi nasıl alınır?
ilgileriniz için teşekkürler.başarılar dilerim...
5)kadın işçi gösterilebilir mi?
saygılar...
 
Sayın Gurdal67,
- İnşaat bittikden sonra bile bildirim yapılıyor..Şimdi bildirseniz İPC kesilmez.
- 3 işçi için aylık hizmet belgesini ( Kasım döneminden itibaren 2 işçi) internet üzerinden göndermeniz gerekiyor.Elden veya posta ile gönderirseniz cezalı duruma düşersiniz.
- Biten daire için SSK ya dilekçe yazın.Bu sırada Belediyeden SSK yazısını alın.Bu yazı ile birlikte SSK dan alabilirsiniz.
- Ağır işlerde kadın işçi çalıştırılmaz..

Kolay gelsin..
 
inşaat dosyası açma

merhaba. evet arkadaşın dediği gibi biten inşaata bile dosya açılabilir fakat sigortanın dikkat ettiği bir konu var. açma ruhsatının arka sayfasındaki TEMEL VİZESİ. eğer temel vizesi varsa ssk temel vizesini işe başlama olarak tesbit edip o tarihten işyeri açmama ve işçi bildirmeme ipc lerini uygular. aman dikkat ediniz.
 
özel inşaat

Bu konuda bende bir açıklamada bulunmak istuyorum. Belki birilerine yararı olur. İnşaat sahibinin kendi ihtiyacı ile sınırlı olmak kaydıyla yapmış olduğu inşaat özel inşaat olarak değerlendirilir. Yani inşaat sahibi kendisi ve çocuklarının ikameti için bina inşaa ediyor ise bu özel inşaat sayılır. İhtiyacından fazla konut inşaat ediyor ise, bu konutları satmak gibi bir amacı yoksa bile (kiraya vermek amacında olabilir) bu ticari bir iş olup özel inşaat olarak değerlendirilmez. Deftere tabi olması gerekir. Ancak bir özel inşaatın özel inşaat olmasının en önemli delili tüm özel inşaat şartlarına haiz olması yanında çalışan sigortalıların ücretlerini diğer ücretli olarak vergilendirilmesi ve bu vergilerin Haziran ve Aralık ayında diğer ücretli olarak ödenmesidir. Özel inşaatta çalışan sigortalıların ücretlerinden vergi kesilmez gibi yanlış bilgiye sahip olunmamasını önemle belirtirim.
 
inşaatlarda bayan sigortalı

İnşaatlarda sigortalı sayısı çok olduğu takdirde hizmetli, aşçı vb. gibi görevlerde bayan sigortalılar gösterilebilir. Burada kaç sigortalı olursa bayan sigortalı gösterilebilir gibi bir kıstas yok. Ancak bayan sigortalı gösterilmez diye kati bir kural da yoktur.
 
inşaatta sigortalı bayan işçi çalıştırılmaz konusunda ;
eğer sigortalı gösterilen bayan inşaat teknikeri, mimar, müh, olursa bunların inşaatta sigortalı gösterilmesine izin verilir...
 
Sayın Yucar dediğiniz doğru tekniker,mimar,müh.olursa gösterilir.Fakat bunlar asgari işçilik hesabında SSK tarafından dikkate alınmıyor.Saygılar..
 

Benzer konular

Üst