fonradar

Özel ders bürosu

ERAYERAY

Katkı Sunan Üye
Üyelik
28 Ocak 2008
Mesajlar
197
Konum
gaziantep
Özel ders bürosu - eğitim danışmanlığı

merhaba sayın üstadlarım.sizlere danışmak istediğim bir husus vardı.

Şimdi atanmamış öğretmen bir arkadaşımız cadde üzerinde bir dükkanı tek başına çalışmak üzere kiralamış.herhangi bir işçisi olmayacak.

Burada ilköğretim seviyesindeki çocuklara , parasıyla derslerinde ve ödevlerinde yardımcı olmak üzere yani bir nevi Özel ders bürosu-eğitim danışmanlığı açtığını söylüyor.

benim burada sizlere sormak istediğim ; bu arkadaşın faaliyeti serbest mesleğe mi girer (bence girmemesi lazım) yoksa gelir vergisi mükellefiyetine mi girer. hangi evrağı bastırmalıyız.gelir vergisine tabi olacaksa yazar kasa gerekli mi.dershanelerin ödediği yıllık harca tabi olur mu?

yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
bu durumda tabi ki serbest meslek erbabı söz konusu olacaktır. sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanmakta olup işin boyutu ticari faaliyet düzeyinde değildir. ancak aynı dersanelerde olduğu gibi, birden fazla öğretmen bir araya gelir bir organizasyon kurulur ve hizmet bu şekilde yürütülürse o zaman ticari kazanç hükümleri geçerli olacaktır.

Serbest meslek erbabı da gelir ve katma değer vergisi mükellefidir. buna göre değerlendirme yapabilirsiniz.

Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez. herr türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.
 
Üst