Özel İnşaat Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NEDİM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

NEDİM

Ziyaretçi
merhaba iyi günler,
özel inşaat yapıyoruz fakat bu inşaatı satmak için değil aile içinde ayrıca 1 dairesi satılacak bunun için ticaret odasından numara alındı vergi levhası çıkarıldı.yani şahıs şirketi kuruldu bu şahıs emekli.
sorum özel inşaat için kdv (aylık)muhtasar(3 aylık) verilecekmidir?3 kişi çalışıyor.defter tasdiki gerekirmi ?inşaat için alınan fat.işlenecekmidir.Dairenin tekini satıcak olduğum için gerek varmı.
ilgilenen arkadaşlara teşekürler.Kolay gelsin .iyi çalışmalar

Not : Konu başlığı (TB) tarfından Forum Kurallarına göre düzeltilmiştir. Lütfen Forum Kurallarına uyalım.
 
Merhaba

Siz yaptığınız kayıtlarla ticari kazanca tabi olman tüm unsurlarını yerine getirmişsiniz. Artık bundan sonra yapılan inşaatın özel mahiyette olduğunu ileri süremezsiniz. GV, KDV, SSK dahil tüm mükellefiyetleri yerine getirmeniz, tabii bu arada defter tutmanız da gerekir.
-------------------------
 
sayın nedim özel inşaat için neden böyle yaptınız keşke yapmasaydınız neyse iş işten geçmiş artık sayın osman erol'un dediği gibi yapmanız gerekir
 
Sayın Nedim, sanırım siz derdinizi iyi anlatamadınız yada yanlış yönlendirildiniz.Ticari gaye ile yapmadığınız bir iş için neden bu tür mükellefiyetler tesis ettirdiniz bilemiyorum.Yapmanız gereken Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvuruda bulunup burada işe başlamanızı bildirmeniz ve SSK yada başvururak düzenli olarak çalıştırmış bulunduğunuz işçilere ait sigorta primlerinizi yatırmak olacaktı.Ayrıca bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden çalıştırdığınız işçiler için vergi karnesi çıkararak iki taksit halinde bunların vergisini yatırmak olacaktı.Bunun dışında kendi adınıza yapmış bulunduğunuz bina inşatının tek bir dairesini satışa çıkaracağınızdan bahsetmişsiniz.Söz konusu satış bir kereye mahsus ise ve devamlılık arz etmeyecekse ticari bir faaliyet olarak düşünülümez belki arızi kazanç kapsamında değerlendirilebilir.Artık sayın Erol'unda dediği gibi ticari kazanç elde etme amacıyla tesis ettirdiğiniz mükellelfiyetten ötürü gerekli ödevleri yerine getirmek durumundasınız.
 
slm.

Sayın celal özcan özel inşaatta çalıştıralan işçilere ait vergi karneleri
çıkartılması gerektiğini yazmışsınız.Bu işlemin ne şekilde gerçekleşeceğinden biraz bahsedermisiniz.Aynı durum benim başımada geldi.Mükellefimiz kendine villa yaptıracak.Belediyeden ruhsat çıkarmak için gittiğinde kendisinin vergi mükellefi olması gerektiğini söylemişler
Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Şimdiden teşekkürler..
 
Bu şahıs birde Bağ-Kur'a (hangi sosyal kurumdan emekli olmuşsa)
SGDP ödemek zorunda.Bağkurdan emekli ise bildirecek %10 emekli maaşından kesilecek ödemezseniz faizi birlikte sizden isteyecekler Diğer sosyal kurumlardan emekli ise kendisi bağkura yatıracak
 
Sayın Celal Beyin dediği gibi açtığınız şirketi kapatıp özel inşaat olarak işleme koydurmanın yolunu arayın.
 
Herkese günaydın.Sayın Ebru işçilere vergi karnesinin çıkarılması aslında işçiler tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir durumdur.Ancak günümüzde özel inşaat işlerinde çalışan işçilerin bu tür uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmaması nedeniyle genellikle bu tür işlemler inşaat sahibi tarafından gerçekleştirilmektedir.Bildiğiniz üzere özel inşaat işlerinde çalışan işçilerin elde ettikleri ücretler GVK 64.maddesinin üçüncü bendinde DİĞER ÜCRETLER başlığı altında düzenlenmiş ve ücretleri bu şekilde belirlenen hizmet erbabınında vergisini ödeyebilmek için vergi karnesi alma gerekliliği ortaya konulmuştur.Bunun hesabıda şu şekilde yapılmaktadır.İşçinin çalışmaya başladığı dönemde uygulanan asgari ücretin brüt tutarını 12 ile çarparak yıllık tutara ulaşırız.Yıllık tutarın % 25'ini alırız.Bulduğumuz tutarı Gelir Vergisi dilimlerinden hangi basamağa denk geliyorsa ona göre ödenecek tutarı buluruz.

2006 Yılı İçin,

531,00 x 12 = 6.372,00
6.372,00 x % 25 = 1.593,00
1.593,00 x % 15 = 238,95

238,95 YTL'lik tutar biri Şubat ayında diğeride Ağustos ayında olmak üzere iki taksit halinde ödenir.

Saygılarımla
 
merhaba,


arkadaşlar yukarıdaki yazıları okudum aynı durum benimde başımda olduğu için yazıyorum,neden vergi mükellefi oldunuzki sorusu sorulmuş baştaki arkadaşa,vergi levhası ve ticaret sicil kaydı olmadan inşaata başlama ruhsatı vermiyor yapı denetim vergi levhası istiyor...bu durumda insanlar artık pes deyip kendi evinide yaptırsa mükellef oluveriyor,mükellefiyetinin sorumluluklarını düşünmeden tabiki,vergi dairesi mükellef olmasına gerek yok deyip bir kaç mukteza verdi ama nihayetinde bizde mükellef yaptık vatandaşı bakalım ne olacak:)))

herkese kolay gelsin
 
Bu konu çok sık bahsedilmiş bu forumlarda ama;

Özel inşaat sahiplerinin yanlarında çalışanların vergi mükellefiyetlerini yerine getirme zorunluluğu yoktur. (Danıştay 13. D., 30.04.1976 gün ve E. 1975/2381, K. 1976/1416).

Özel inşaat sahiplerinin yanlarında çalıştırdıkları inşaat işçilerine ödedikleri ücretlerden vergi kesintisi yapmaları gerekmez. (Danıştay 4. D., 18.05.1978 gün ve E. 1978/428, K. 1978/1678).

İnşaat ustalığından elde edilen gelir, ücret hükümlerine göre götürü usulde vergilendirilecektir. (Danıştay 3. D., 22.10.1987 gün ve E. 1986/2702, K. 1987/2402).

Bilindiği üzere, 193 Sayılı Gelir Verisi Kanunu’nun 64/3. madde hükmünde, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin safi ücretlerinin, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre götürü olarak tespit edileceğine hükmedilmiş olup, götürü matrahları 213 Sayılı VUK’un 40. maddesine göre tespit olunanlardan anılan Kanun’un 247/1. maddesinde sayılanlara “vergi matrahları tamamen ve kısmen götürü tespit olunanlar” vergi karnesi alma mecburiyeti getirilmiştir.

Diğer taraftan;

a) Özel inşaat sahipleri VUK’un 251. maddesinde sayılan sorumlulardan olmadığından, zamanında karne almamış ve vergisini tarh ettirmemiş olan hizmet erbabının vergisi işveren sıfatıyla bu kimseler adına tarh ve vergi cezası da aynı kimseler adına kesilerek tahsil olunması,

b) 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesinin 3. bendine göre de özel inşaat sahiplerinin yanında çalışan inşaat işçilerinin ücretlerinden vergi tevkifatının yapılması, kanunen mümkün bulunmamaktadır

(MB. Özelgesi, 22.02.1989 Tarih ve 606-1-1989/1986 sayılı).

Saygılar
 
StajyerNail75 kardeşimiz oldukça güzel açıklamış. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim kendi talebinizle mükellef olmadığınız sürece, Vergi Dairesinin yapacağı işleme Vergi Mahkemesinde dava açarak iptal ettirmeniz mümkün olurdu. (213 Sayılı VUK;un 251. maddesinde sayılan sorumlulardan olmadığından). Kendi talebinizle mükellef olduğunuzdan gerek yoklama fişi, gerek dilekçeniz bu işi (ticari anlamda) yaptığınızı ifade eder.
 
Üst