Özel İnşaat Kapatma

Değerli üyeler,

Bir yakınımızın özel inşaatında son 1.5 senedir bilfiil çalıştım. İnşaatı şahsı adına açtı ve kendi oturuyor, bir kısmı ise kiradadır.

İnşaat tamamlandı ve sgk primleri gerekli kotayı aşmış durumda. İnşaat sahibi bu geçici işyerini kapatmak istiyor.

Acaba işveren iş akdimi fesh ederken ben başka bir iş bulana kadar işsizlik sigortasından faydalanabilir miyim? Mümkünse bu durum işveren için olumsuz bir sonuca direkt yada dolaylı olarak yol açar mı? Kendisi akrabamızdır ve aramızda sorun olsun istemem.

Değerli vaktiniz için şimdiden teşekkür ederim.

İşsizlik maaşı alabilmek için işveren tarafından işten çıkışınız yapılmalı. İstifa ederek çıkarsanız alamazsınız. Tabi bu durum tazminat doğuruyor. Akrabanız ile konuşup sanki tazminatı almış gibi gerekli evrakları imzalarsanız hiçbir sorun olmaz. Herhangi bir olumsuz durum olmaz.

İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmiş olması ve son 4 ay kesintisiz prim ödenmiş olması gerekiyor. Anlattığınıza göre son 4 ay zaten kesintisiz yatmış ancak son 3 yılda 600 gün şartını sağlıyor musunuz buna bakmanız gerekiyor. Eğer şartlar sağlanmışsa işveren tarafından çıkışınız yapıldığında işsizlik maaşı alabilirsiniz sorunsuz bir şekilde.

cevabınız için çok teşekkür ederim. 600 gün şartını sağlıyorum. işverenin muhasebecisine bildireceğim fakat işimi sağlama almak adına, prosedür ve gerekli belgeler hakkında bilgi istesem? yani işveren şu kağıdı dilekçeyi dolduracak, sen şunu hazırlayıp imzalayacaksın, sonra evrak şuraya gidecek gibi.

Daha önce çok afedersiniz işini ciddiye almayan bir muhasebeci yüzünden baya zorluk çekmiştik inşaat sürecinde dolayısıyla yoğurdu üfleyerek yiyorum bu tür konularda.

Sizin işten çıkışınız yapılacak. Çıkış sebebinin işveren tarafından fesih olmasına dikkat edin 04 numaralı kod kullanılacak çıkış sebebi olarak. Sonra çıkış bildirgenizi alarak işkur a gidecek ve başvuru yapacaksınız. İşkur a başvuru için sadece çıkış bildirgenizi götürmeniz yeterli.

Bunun haricinde çıkış ibranamesi ve kıdem/ihbar tazminat bordroları çıkartılacak. Her ne kadar tazminat almayacak olsanızda çıkış sebebinden ötürü bu belgelerin imzalanması ve arşivde durması gerekiyor ileride birşey olur sorulur bakarsınız. Başka birşeye gerek yok. Muhasebeci halleder o evrakları.