Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

deniz9

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Ocak 2007
Mesajlar
237
Konum
muğla
Merhaba arkadaşlar
yapı denetim yasasının uygulandığı illerde belediyeden inşaat ruhsatı almak için(özel inşaat) ticaret odası kaydının yanında vergi kaydı aranmaktamıdır?Alacatı belediyesi ısrarla vergi kaydı istemekte.
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

evet verği kaydı isteniyor örn.gebze belediyesi
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

sn mustafaay
vergi kaydı yaptıran inşaat sahibinin defter tastiki ve vergi dairesine ait diğer görevleri(beyanname gibi) ne olur? bununla ilgili bir istisna varmı? Vergi numarası alma bayındırlık ve iskan bakanlığının yapı denetim hakkında kanun ve ilgili yönetmeliğine ait bir karar .
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

sn:deniz bey
bence aldığın belğelere göre gerekli beyanları vereceksin tabi defter tastikide olacak eğer yaptığın inşaatı satmazsan herhangi
gelir verğisi hesaplamasına gerek yok satarsan sattıgın kadarının
değer artış kazancını hesaplar verğisini öder ve mükellefiyetini kapatırsın buradaki amaç verği kaçağını önlemek
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
ANTALYA DEFTERDARLIĞI
Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü


SAYI :B.07.4.DEF.0.07.11/GVK.ÖZELGE/02.29/
KONU :Özel Bina inşaatı sahiplerinin gelir vergisi mükel.
Bulunup bulunmadığı, İnşaatta çalıştırılan işçilerden gelir
vergisi stopajı yapılıp yapılmayacağı.


İLGİ:12.11.2002 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile sahibi bulunduğunuz arsa üzerine yapacağınız özel inşaat için Yapı Denetim Kurulunca proje işlemleri için vergi kaydınızın istendiği için özel inşaattan dolayı gelir vergisi mükellefi olup olmayacağınız ve inşaatta çalıştırdığınız işçilere ait gelir vergisi stopajı yapıp yapmayacağınız sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda ticari kazanca ilişkin hükümlere yer verilmiş, gayrimenkul alım-satımı ve inşaa işiyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirileceği belirtilmiştir.

Vergi mükellefi olma zorunluluğu, yukarıda belirtildiği şekilde faaliyette bulunanlar için söz konusu olup, şahsi ihtiyaca yönelik özel inşaat yapanlardan ise vergi mükellefiyeti aranılmasına gerek bulunmamaktadır.

Konu, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığı?na bildirilmiş olup, uygulamanın ilgili bakanlıkça yönlendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ?Diğer Ücretleri? başlığını taşıyan 64/3?üncü maddesinde ?özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri?nin safi ücretlerinin takvim yılı başında geçerli ve sanayi kesimin de çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarlarının %25?i olduğu hükme bağlanmıştır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesinin 1 numaralı bendine göre, Gelir Vergisi Kanunu hükümleri gereği diğer ücret kapsamında vergilendirilenlerin vergi karnesi almaları hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, özel inşaat sahipleri Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki tevkifat yapmak zorunda olanlar arasında yer almadığından, özel inşaat işçilerine ödenen ücretlerden gelir vergisi tevkifatı yapmaları söz konusu değildir.

Bu itibarla, özel inşaatınızda çalışan işçilerin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 247 nci maddesi uyarınca ikametlerinin bağlı bulunduğu yer vergi dairesine müracaat ederek vergi karnesi almaları ve adlarına tarh ve tahakkuk edecek vergileri ödemeleri gerekmektedir. Ancak özel bina inşaatınız ile ilgili yapı müteahhidi olarak vergi mükellefi olmanız halinde inşaatınızda çalıştırılacak inşaat işçilerine yapılacak ücret ödemelerinden gelir vergisi tevkifatı yapmanız ve muhtasar beyanname ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesine beyan etmeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi rica ederim.


Bilgilerinize;
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

özel bina inşaatlarında gerçek kişiler eğer süreklilik arz etmeyen bir inşaat yaptırıyorlar ise
vergi kaydına gerek yoktur. 4 bağımsız bölüm ve üzeri durumlarda yapılması şarttır.
o zaman ticariye girer.(inşaat-taahhüt)
 
Ynt: Özel İnşaat Ruhsatında Vergi Kaydı

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.
benim sormak istediğim;özel bina inşaatlarında maliye bakanlığına göre vergi kaydına gerek yok.Fakat yapı denetim yasasının uygulandığı illerde (bildiğim kadarıyla şu an 19 ilde uygulanmakta) Bayındırlık bakanlığına göre ( 555sayılı genelgesinde) istenecek evraklar arasında yer almakta ve belediyeler bunu istemekte.bazı illerde özelgelerle bunu cözmekteler. hal böyleyken aynı konuyla ilgili sürekli özelgemi talep edilmekte yoksa gözden kacırdığım bir genelge varmıdır?
 

Benzer konular

Üst