fonradar

Özel İnşaatta Hem İşçi Hem İşveren Olunabilir mi?

Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
13
Değerli arkadaşlar ; Size sorum bir müşteri kendi oturmak icin bir ev yapmak istemiştir.Ancak ev yapımında kendiside ssk olmak istemektedir ben bunun olamayacağını savundum ancak müşteri sskya sorduğunda özel inşaatlara olabileceğini söylemişler bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?Şimdiden teşekkürler
 
Ynt: Özel İnşaatta hem işçi hem işveren olunabilir mi?

"İnşaat sahibi" bizzat kendisi hizmet akdi ile işçi çalıştırıyorsa "işverendir".

İnşaat sahibinin kendide inşaatta çalışabilir.

Ancak bu çalışmasından dolayı, başka bir kimseye karşı "hizmet akdi" bağı bulunmadığından, 506 sayılı kanuna göre tabiatiyle "sigortalı sayılmayanlar"dandır, yani işverendir.

---------------------------------------------------

http://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_DJ?cpid=673 adresinden bir bölüm:

????
A- İŞVEREN

506 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasındaki tarife göre; ?Bu Kanunun uygulanmasında 2. maddede belirtilen sigortalıları çalıştıran gerçek veya tüzel kişiler İŞVEREN?dir.?

Bu hükümdeki tanıma göre, işveren, hizmet akdine dayanarak başkalarını çalıştıran gerçek veya tüzel kişidir. Bu bakımdan, hizmet akdinden başka türlü bir akdi bağ ile (İstisna, Vekalet akdi gibi) bir işi yapan kişi sigortalı olmayacağından, işi yaptıranın, yani iş sahibinin de işveren sayılması mümkün değildir. Öte yandan Kanunun 3. maddesinde belirtilen sigortalı sayılmayanları bir hizmet akdi ile de olsa çalıştıranlar işveren tarifine girmemektedir.

Bir işin veya işyerinin sahibi olmak ile işvereni olmak arasında mahiyet farkının göz önünde tutulması, sadece hukuken malik sıfatını taşıyan kişiyi yalnızca bundan dolayı işveren saymamak gerekir. Buna karşılık sigortalı çalıştıran kişi, işyerinin ister maliki olsun isterse kiracısı veya sair şekilde elinde bulduranı olsun, sigortalı çalıştırdığı sürece işveren sayılacaktır.?
 
Üst