Özel Sektörde Yolsuzluk: Her Üç Şirketten Biri Soyuluyor

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
Zeki GÜNDÜZ

Değerli DÜNYA okurları, sizinle Transparency International'ın yayınladığı "Küresel Yolsuzluk Raporu 2009"dan bazı verileri paylaşacağım ('www.seffaflik.orgdan <http://www.seffaflik.org'dan> ayrıntılı bilgi edinebilir, rapora erişebilirsiniz).

Rapora göre;

- Her 3 şirketten birinde zimmet,

- Her 10 şirketten birinde muhasebe dolandırıcılığı görülmekte.

- Bu olayların en az yarısında üst ve orta düzey yöneticiler olaylara karışmış bulunmaktadır.

- Dünyadaki 200 en büyük şirketin %90'ı şirket içi etik yönetmeliğine sahip bulunsa da ancak yarısı bunun uygulamasını takip etmektedir.

İhracatçı navlunun vergisinden sorumlu tutulabilir mi?

Değerli DÜNYA okurları, bugünlerde yapılan seri vergi incelemelerinde ihracatçılardan taşıyıcı şirketlerin vergileri isteniliyor.

Taşımayı yapan uluslararası taşıma şirketinin taşımaya aracılık eden Türkiye'de mevcut acenteleri muhatap alınmıyor, onun yerine ihracatçı şirketler tarhiyata muhatap alınıyor.

Oysa Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 28. maddesine göre yapılan tarhiyatların yabancı uluslararası taşıma şirketlerinin temsilcilerine yapılması gerekmektedir. Temsilci tanımına en uygun olanlar da bu taşıma işine aracılık eden acentelerdir. Bize göre, Danıştay kararları da dikkate alındığında acente varken müşteriye tarhiyat yapılamaz.
...
Tamamı

 
Üst