Pakistan Depremi için Yapılan Bağış

Tamer Başkan

Tanınmış Üye
Üyelik
7 Haz 2005
Mesajlar
2,170
Konum
İstanbul
Merhaba,
Bugün gelen ve aşağı aldığım bir özel mesajda bir meslekdaşımız "Pakistan Depremi ile ilgili olarak yapılacak bağışın gider olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği" hakkında tereddüte düştüğünü belirtmiş. Bende güncel bir konu olduğu için buraya aktarmaya karar verdim.

Kod:
Sayın Tamer Bey,
Pakistan Depremi için yapılan bağışların gelir ve kurumlar vergisi açısından indirim konusu yapılması sizce mümkünmüdür. 
Mümkünse, hangi belge ile belgelendirilmelidir. Mevzutı hakkında bilgi vermenizi rica ederim.

Teşekkürler,

****@hotmail.com

Yapılacak olan bağış ticari faaliyetin yürütülmesi ile ilgili olmadığı için Gelir Vergisi Kanununun "Bağış ve Yardımları" düzenleyen, "Diğer İndirimler" başlıklı 89. maddesini incelememiz lazım. Maddeyi incelediğimizde bağış ve yardımların matrahtan indirilebileceği durumların kısıtlandığını, bırakalım yurtdışını yurtiçinde bile her yardım ve bağışın matrahtan indirilemediğini görmekteyiz.

Görüşüm :
Yukarıdaki açıklamalara göre;

Herhangi bir kuruma doğrudan Pakistan depremi için kullanılması şartıyla yapılacak olan bağış Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahının tesbitinde gözönüne alınamaz.
Ama Kızılay'a herhangi bir şart öne sürmeden bir bağış yapılabilir. Kızılay zaten gerekli yardımlarda bulunuyor.
Bir diğer seçenek ise, insanlık görevi olarak matrahtan indirmemek üzere (kişisel) doğrudan kendiniz bağış yapabilirsiniz.
 
Sayın Tamer Baskan..
Kızılaya yapılan bagısların tamamını gider olarak dikkate alabilirmıyiz?

Şu an bulamadım ama bir liste vardı sanıım bagısı yaptıgın kuruma göre tamamı veya belli bir yüzdesini gider yazabiliyorduk..
Bu kurumlar listesine ulasabilecegimiz bir adres varmıdır

SAYGILARIMLA
FATİH PESEN
SMMM
İST
 
Sayın Tamer Başkan ,
yanıtınız icin tesekkürler
saygılarımla
FATİH PESEN
SMMM
İST
 
selamlar

Pakistana yapılacak yardımla ilgili giderleştirilebileceğine (uzun bir kelime oldu :D ) dair (henüz kesinleşmedi) bugün referans gazetesindeki :oops: haberi bilgilerinize sunuyorum

Deprem bağışının tümü vergiden düşülecek
24.10.2005 / Neşe Karanfil-Ankara / Haber


Bakanlar Kurulu kararı ile afetlerde yardımda bulunanlar için vergi avantajı getiriliyor. Buna göre, Başbakanlık aracılığıyla makbuz karşılığı yapılan bağışlar gelir ve kurumlar vergisinden düşebilecek.

Hükümet Pakistan'da yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olan depremden sonra yapılacak yardımlara vergi avantajı getirmeye hazırlanıyor. Başbakanlık aracılığıyla deprem, tsunami gibi yaşanan felaketlerden etkilenlere yardım etmek isteyenler, yaptıkları bağışın tamamını hem gelir hem de kurumlar vergisinden düşebilecek. Mevcut mevzuata göre yapılan bağışın yüzde 5'i vergiden düşülebiliyor.

Bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası'nı değiştiren tasarıda doğal afetler dolayısıyla yapılan yardımlara ilişkin bir düzenleme getirildi. Tasarı'nın 13'ncü maddesinde hem gelir hem de kurumlar vergisinin ilgili maddelerine, "Bakanlar Kurulu'nca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı" cümlesi eklendi. Bu yolla, Başbakanlık aracılığıyla bağış yapanların vergi avantajından yararlanmasının yolu açılacak. Dünyada yaşanan felaketlerden sonra Türkiye'de daha fazla yardım toplanabilecek. Ancak hangi doğal afet için toplanacak yardımların bu kapsama gireceğine ise Bakanlar Kurulu karar verecek.
Doğal afetlerden sonra yapılan bağışı eğer bir kurumlar vergisi mükellefi yaparsa, yaptığı bağışın tamamını "matrahtan" düşebilecek. Yani eğer 1.000 YTL kazanıyorsa, 100 YTL de bağış yapmışsa, verginin matrahı 900 YTL'ye düşecek. Bu durumda mükellef 300 YTL yerine 270 YTL vergi ödeyecek. Bunun için bankaya yatırılan yardımın dekontunun alınması yeterli olacak. Gelir vergisinde de beyan edilen gelir matrahından, yapılan bağışın tamamı düşülebilecek.

not: bu haberi öğrenmemize vesile olan Sayın İsmet Tekin'e teşekkürler

saygıyla
 

Benzer konular

Üst