fonradar

Parolalarınızın Güvende Olduğunu mu Sanıyorsunuz?

  • Konbuyu başlatan T U R K O
  • Başlangıç tarihi
T

T U R K O

Ziyaretçi
hurriyet.com.tr 12 Mayıs 2009

Yapılan araştırma acı gerçeği su yüzüne çıkardı.

Santa Barbara Üniversitesinin bilim adamları Torpig-Botnet hakkında yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Bilim adamları 10 gün boyunca bu tip bir ağın veri trafiğini incelemeyi başardı.

Açıklanan sonuçlar siber suçluların çalışma yöntemleri ve araçlarına dair detaylı bilgiler veriyor. Örneğin zararlı bulaştırılmış kullanıcılardan toplam 70 GB veri ele geçirilebildi. Bu 70 GB verinin arasında bir saat içinde elde edilen 56.000 parola da var.

Ayrıca araştırmacılar birçok portala ait yaklaşık 300.000 oturum açma bilgisine ulaştı. Bunu yaptıklarında kullanıcıların yüzde 28'inin birçok site için aynı parolayı kullandığını öğrendiler. Bilim adamlarının açıklamasına göre özel e-postaları ve forum girdilerini görebilmenin yanında chat protokollerini de kopyalamak mümkündü.

Araştırmaya göre Torpig (çok tehlikeli bir trojan türü) tarafından çalınan parolalar kullanıcı girişlerini yakalama yoluyla değil, web tarayıcılarının parola yöneticilerinden elde edildi. Sadece 10 günlük araştırma sırasında verilen finansal zararın hacmini tahmin etmek çok zor. Bilim adamları 83.000 ila 8,3 Milyon Dolar arası bir meblağdan bahsediyor.
 
Üst