fonradar

Part Time İş Sözleşmesinin İşçi ve İşverene Yükü Normalden

El Pln

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2005
Mesajlar
131
Merhaba,

Kısmi süreli iş sözleşmesiyle 15 er günlük sürelerle iki ayrı firmada çalışan sigortalının yıllık izin, kıdem tazminatı vb. gibi işçi hakları nasıl uygulanacak? İşverenlerin sorumluluğu ve maliyetinde değişim olacak mıdır?

Part time iş sözleşmesi doğrultusunda işçi ve işverenin yükü, normal iş sözleşmesine göre fark eder mi?

İyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Part time iş sözleşmesinin işçi ve işverene yükü normalden

Merhaba,

Bu konuyu ben de merak ediyorum.

iyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Part time iş sözleşmesinin işçi ve işverene yükü normalden

Bir işçinin yıllık ücretli izne hak kazanması için gerekli olan sürenin ve kıdem tazminatına esas sürenin hesabında aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde fiilen çalıştığı süreler dikkate alınır. Sorulan soruda olduğu gibi değişik işverenlerin yanında yapılan çalışmalar bu bakımdan birbirini bağlamaz. Kısaca part-time çalışan işçinin çalışma süresi örneğin 3 yıl sonunda toplam 1 yıl oluyorsa, o bir yılı doldurduğu tarihte işçi hem yıllık izne, hem de kıdem tazminatına hak kazanır.
Selamlar.
 
Ynt: Part Time İş Sözleşmesinin İşçi ve İşverene Yükü Normalden

Kısmi Süreli İş Sözleşmesi (Part-Time) Hangi Şartlarda Yapılır?
Kısmi süreli iş sözleşmesinden bahsedebilmek için, sözleşme tam süreli iş sözleşmesine nazaran ?önemli ölçüde daha az? bir haftalık çalışma süresinin tespit edilmiş olması gerekir. İş Kanunu?nun gerekçesinde normal çalışma süresinin 2/3?sinden daha az müddetle yapılan çalışmanın kısmi (part-time) çalışma olarak kabul edileceği ifade edilmiştir.

Örneğin işyerinde uygulanan tam süreli iş sözleşmesi için haftalık çalışma süresi 45 saat ise, kısmi süreli çalışma haftada 42, 43 saat gibi çalışma müddeti değil, hiç olmazsa tam sürenin üçte ikisinden daha az olan 30 saatin altındaki çalışma olarak kabul edilecektir.

Kısmi Süreli Çalışanın Ücret ve Sosyal Haklarındaki Farklılıklar Nelerdir?
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmi süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamaz.

Kısmi süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Örneğin işyerinde haftalık çalışma süresi 45 saat olan tam süreli çalışan işçi yılda 120 milyon yiyecek yardımı alıyorsa, haftada 15 saat kısmi süreli çalışan işçiye aynı yardım 40 milyon olarak ödenecektir.

Buna karşılık, bölünemeyen bir haktan, yararlanma koşulları bulunduğunda, her iki türdeki sözleşmeler arasında bir farklılık olmayacaktır.

Kısmi süreli çalışan, 1 senelik fiili çalışma müddetini tamamlamakla yıllık ücretli izne hak kazanır. Örnek olarak 1.1.2003 tarihinde işe başlayan ve haftada 15 saat çalışan bir çalışan 2.1.2004 tarihinde yıllık ücretli izne hak kazanır. İş Kanununda kısmi ve tam süreli çalışanlar için yıllık ücretli izin müddeti ayrımı yapılmadığından, söz konusu çalışanın izin süresi 14 gün olacak ve yıllık izin ücreti de çalıştığı süreye orantılı olarak tespit edilecektir.
 
Ynt: Part Time İş Sözleşmesinin İşçi ve İşverene Yükü Normalden

yıllık izin fiilen 1 yıl çalışılması durumunda hak edilir. takvim yılına göre değil. fiilen çalıştığı ve çalışmış sayıldığı günler toplamı 1 yılı doldurduğunda izne hak kazanır. (iş kanunu md 53...60)
 
Ynt: Part Time İş Sözleşmesinin İşçi ve İşverene Yükü Normalden

4857 de kısmi çalışanlar için iş kanununda izin,tazminat vs. gibi konularda fazla açıklayıcı bilgiler bulunmamakta olup.Bunlarla ilgili yagı kararları bulunmaktadır.ama kanımca boşluklar işçi lehine yorumlandığından dolayı tazminat ,izin vs. konularda süreler bolunmeyip hak edişler çalışılan süreye göre orantılanması gerekmektedir.mesela 1 yılını dolduran ve ayda 15 gün çalışan bir işçi yıl sonundada yıllık ücretli iznin yarısını hak ettiği kanısındayım tazminatlar ve diğerleride bu bağlamda hesaplanmalıdır...saygılar
 

Benzer konular

Üst