fonradar

Pay Defteri ve Genel Kurul Toplantı Müz. Defteri Tasdiki

husok

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Şub 2006
Mesajlar
453
Konum
istanbul
"Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir."
tebliğdeki hüküm bu; buna göre limited şirketin açılışında (2008) onayladığımız Pay defteri ve Karar defterlerini tasdik ettirmeden kullanmaya devam edebilecekmiyiz, yoksa 2013 için tasdikleyip sonraki dönemler için mi hüküm ifade eder.. tereddütte kaldım, yorumlarınızı bekliyorum.
 
merhaba

-limited şirketler için.

-tebliğe göre var olan pay defteri yeterli yaprakları varsa açılış onayı yapmadan devam edebilirsiniz.
-ve yine halen kullandığımız karar defterinin yeterli yaprakları varsa genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak açılış onayı yaptırmadan kullanmaya devam edeceğiz.

kolay gelsin.
 
tşk ederim, geçici maddelere gelmeden yazmıştım mesajı, sonradan okudum bende :) anlaşılan o ki değişen birşey yok , yine limitedler için sadece yevmiye, envanter, kebir tasdikleyeceğiz. 1.sınıf şahıslar için kebir tasdik ettirmeye gerek varmı acaba?
 
anonim şirketlerde , yevmiye,kebir,envanter dışında hem karar defteri hemde genel kurul toplantı ve müzakere defteri tasdik ettirmek gerekiyor. Peki , limited şirketlerde ise sadece genel kurul toplantı ve müzakere defterimi tasdik ettireceğiz? (yani karar defteri tasdiki limitedlerde yapılmayacak , doğrumu anlıyorum )
 
Limited Şirketlerde eğer elinizde daha önceden tasdiklenmiş karar defteri var ise Genel kurul Toplantı ve müzakere defteri yerine bu defteri kullanabilirsiniz.Eğer sayfaları az kalmış ise bu eski karar defterinin kapanışını bu ayın sonuna kadar yaptırıp.Yeni Genel Kurul Toplantı müzakere defteri alıp kararlarınızını buna yazınız.
Aşağıdaki tebliğe istinaden;
GEÇİCİ MADDE 3 (1) Mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
(2) Limited şirketlerde halen kullanılmakta olan ortaklar kurulu karar defterleri de yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla, genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilir.

Ek bilgi= Müdürler kurulu Karar defteri isteğe bağlı. İlla ben bu defteri tutacağım diyen ltd şirket muhasebecisi kararlarını Genek Kurul toplantı ve müzakere defteri yerine bu deftere kaydedecektir.Bu defter a.ş.lerdeki yönetim kurulu karar defteri hükmündedir.Hüküm'de yıl sonunda kapanışının yapılmasıdır.Kimsenin de bu defteri kullanacağını sanmıyorum.
Bununda tebliği:
(4) Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defterinin tutulması halinde açılış ve kapanış onayları dahil olmak üzere yönetim kurulu karar defterine ilişkin hükümler uygulanır. Kararların genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilmesi halinde 10 uncu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen hususların yazılması zorunludur. Ayrı bir müdürler kurulu karar defteri tutulması halinde müdür veya müdürler kurulu kararları genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilemez.

Pay defteri konusuna gelince.
Tamam geçmişte noterden tasdiklenmiş pay defterleri bu sene kullanılabilir lakin; tebliğdeki şekil şartlarına uygun şekle getirilirse;

GEÇİCİ MADDE 3 (1) Mevcut durumda kullanılmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla ve bu Tebliğde belirtilen bilgilerden eksik olanların yazılması suretiyle açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

peki nedir tebliğde belirtilen bilgiler;

(6) Limited şirketlerde pay defterine ortakların, adları, adresleri, her ortağın sahip olduğu esas sermaye payının sayısı, esas sermaye paylarının devirleri ve geçişleri itibarî değerleri, grupları ve esas sermaye payları üzerindeki intifa ve rehin hakları sahiplerinin adları ve adresleri yazılır.

Benim elimdeki pay defterinde hisse adedi beher hisse değeri sütünları var.
Yukarıda belirtilen sütünlar yok.Acaba yeni defterledemi mi var.?
Esas sermaye payı sayısından kasdedilen 1 payın 25 lira olduğunu varsayarsak sermayenin 25 tl'ya bölümünden kalan mıdır?
Teşekkürler
 

Benzer konular

Üst