Paypal ile Satış

merhaba
Ben bir şirkette maaş ile çalışan (ssk'lı) bilgisayar programcısıyım.
Küçük çaplı program, programcıklar yaparak internet sitesi aracılığıyla satış yapmak gibi bir fikrim var.

Paypal diye bir internet alış veriş sitesi-sistemi var. Bu siteye üye olarak alış veriş yapılabiliyor.
Türkiye'de alış işlemini yaptım, satışında mümkün olduğunu sanıyorum.
Ben de satış işlemini paypal ile yapmayı düşünüyorum.
Yaptığım programlar internet ortamından paypal ile tüm dünyadan alınabilecek.
Yapmayı düşündüğüm programlar daha çok yazılımcıları ilgilendiriyor.
Web sitesi ingilizce hazırlanacak.
Büyük oranda yurtdışına satış olabilecek.

Herhangi bir şirket kurmayı şimdilik düşünmüyorum.
Bu işten beklediğim yüksek bir ücret yok.
Ben ilk etapta yaptığım programların ne kadar ilgi göreceğini öğrenmek istiyorum.
Belki de hiçbir kazanç elde edemeyeceğim.
Program(cık)lar için 25usd gibi bir ücret talep edeceğim.

Acaba benim paypal ile satış yapmamın resmi olarak mümkünatı var mıdır?
Veya nasıl bir yol izlemem gerekir.
Bir şirkette çalışan kişi olarak yapmam yasal olarak mümkün değilse bir şirket ile anlaşsam,
bu şirketin hangi şartları vs. yerine getirmesi gerekir.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkür ederim.

Ynt: Paypal ile Satış

Herşeyden önce pay pal bir ödeme sistemi. Bununla tabii tahsilat da yapabilrisniz.
Ancak bir şirkette çalıştığınızı söylüyorsunuz. Bu nednele bir firmanız ve vergisel sorumluluğunuz yoktur diye anlıyorum. İşte burda tıkanıyorsunuz.
Ya kendinize bir firma kurun , ya da başka bir şirket üzerinden yapın.

Paypal ile tahsilat yapılabileceğini biliyorum.
Diyelim ki şirket kurmadım, kişisel kredi kartı hesabımla paypal üyeliği oluşturdum. Bir Web sitesini hazırladım ve paypal ödeme sistemini kullanarak online bir şekilde satışların kredi kartı hesabıma aktarılmasını sağladım.
Yaptığım web sitesi dünyadaki birçok kişi tarafından ilgi gördü ve yapmış olduğum programı satın aldı. Bunun sonucunda hesap ekstremde programı satın alan kişilerin hesaplarından paypal-kişi adı açıklaması ile +ödeme tutarı şeklinde satırlar oluşacaktır.
Bu durumda maliye görevlileri tarafından bunun hesabı bana sorulur mu?
Sorulursa nasıl açıklayabilirim.

Eğer kendi adıma kayıtlı kredi kartı hesabımla bu işi yapmam yasal olarak suç ise bunu bir şirket ile anlaşarak yapabilir miyim?
Lütfen daha detaylı bilgi verir misiniz?
Ne gerekiyorsa öğrenip ona göre işe girişmek istiyorum.

Siz en iyisi bir meslektaşımızla yüz yüze görşün. Firma kurmanız, fatura bastırmanız, sicile kayıt olmanız vb. bir sürü prosedür var.

Sayın akdatilla

Sizin yapmayı düşündüğünüz iş Gelir Vergisi Kanununun istisnaları düzenleyen 18. maddesindeki işlere tıpatıp uymaktadır. Yani yapmayı düşündüğünüz iş dolayısı ile gelir vergisine tabi değilsiniz. Ancak, yine bu maddenin son fıkrası gereği size ödeme yapanlar (stopaj yapma yükükümlülüğünde iseler) Gelir Vergisi Kanununun 94/2a maddesi gereğince ödedikleri bedel üzerinden %17 oranında GV. Si stopajı yapma durumundadırlar.

Diğer taraftan her ne kadar bu konu konuda bir açıklık yoksa da, işi devamlı olarak yapacağınız göz önünde tutularak, Katma Değer Vergisi Kanununun arızi faaliyette istisnaları düzenleyen hükmünden yararlanamayacağınızı, bu nedenle Katma Değer Vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeniz, bürüt tahsilat üzerinden %18 oranında KDV tahakkuk ettirmeniz ve tahakkuk edecek KDV?lerini aylık dönemler halinde beyan edip ödemeniz gerektiği kanaatindeyim. Konu hakkında vergi dairesinden bilgi almanızda fayda vardır

Yapılan bu iş için defter tutma zorunluluğu 4444 sayılı Kanunla, gelir tutarı dikkate alınmaksızın kaldırılmıştır. Bu nedenle defter tutmak zorunda değilsiniz.
..................................
Osman Erol
www.elitbilgiislem.com

Sayın Osman EROL
Verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim.
Söylediğiniz kanunlar ve maddelerini kendim bir kez inceleyeceğim, sonra
bir de muhasebeci bir arkadaşım vardı ona danışacağım.
Olmazsa tekrar sizlere danışırım.
Allah razı olsun.
Alo maliye forum yöneticileri ve ilgilenen üyelerine de çok teşekkür ederim.
İyi günler.