Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

Üyelik
19 Şub 2007
Mesajlar
77
bir personelimi 5.000 Tl maaş avansı verdik.15.09.2010 tarihinde
fakat maaşından ocak ayından itibaren 500 TL olarak keseceğiz.
Damga Vergisi bakımından nasıl bir yol izlememiz gerekiyor..
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

avans için damga vergisi ödemelisiniz ve maaş ödemelerinde bordrodaki damga dan mahsup edeceksiniz
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

sadece damga vergisi mi kesilecek? gelir vergisi tevkifatı yapılması da gerekmiyor mu?
saygılar;
bilgin
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

sizin verdiğiniz bu para avans olmaktan çıkıp borç para verme işlemine dönüşmüş. işletmenin parasını bu şekilde
personele kullandıramazsınız, işletmenin bir gelir kaybı söz konusu. bunun adıda faizdir. personele dolaylı bir fayda sağlamaktasınız. bence borca faiz tahakkuk ettirip, faiz tutarınıda ücret sayıp vergilendirmelisiniz.
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

Sanırım kdv de var ? Doğru mudur ?
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

kdv'de olursa en sağlamı olur.
 
Ynt: Personel maaş avansı ödemelerinde damga vergisi

Öte yandan, 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu'nun 28'inci maddesinin ikinci fıkrasında "Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım-satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizli vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka muameleleri vergisine tabidir." Hükmü yer almakta olup son fıkrasında ise, 2279 Sayılı Kanun'a göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini devamlı olarak yapanların bu kanunun uygulanmasında banker sayılacağı belirtilmektedir.

Bu hükümler uyarınca, faiz karşılığı borç para verilmesi işi ile devamlı olarak uğraşanlar banker sayılmaktadır. 6802 Sayılı Kanun'da belirtilen borç para verme işinin devamlı olarak yapılmasından maksat; aynı takvim yılı içinde birden fazla kişiye ya da birden fazla olmak üzere bir kişiye veya birbirini izleyen yıllarda bir ya da birden çok kişiye ödünç para verilmesidir.

Buna göre; borç verme işinin devamlılık arz etmemesi halinde banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına girmeyeceğinden KDV Kanunu'nun 1/1'inci maddesine göre finansman hizmeti olarak değerlendirilerek KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak, yurtiçi ve yurtdışı bankalardan sağlanan krediler nedeniyle ödenen faiz, komisyon vb. ödemeler kanunun 17/4-e maddesine göre KDV'den istisnadır.
 
Üst