fonradar

Personelin Maaşından Para Kesmek

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
544
Konum
Kocaeli
İyi çalışmalar arkadaşlar,

İmzalattığımız iş sözleşmesine göre personel tarafından ortaya çıkabilecek araç kazaları vb. gibi şirkete maddi külfet doğuracak işlemlerin ücreti personelin maaşından kesilecektir diye sözleşmede bir madde var.

1-Personelin karıştığı kazaya ilişkin araç masrafını mahkeme kararı olmadan personelden tazmin edebilir miyiz.
2-Her personelin kendi müşterisi var ve bu Personelin(plasiyer) piyasan toplayamadığı şirket alacağını personelden tazmin edebilir miyiz. Atıyorum adam işten çıktı piyasan alacağı var ve bizde en başında bu personelden senet alıyoruz. Bu senedi işleme koyup mahkemeye başvursak şirket alacağını personelden tahsil edebiliyor muyuz. (Not: burada mevzu bahis bazı art niyetli çalışanlar olabiliyor tahsilatı alıp şirkete vermemek gibi, yada personelde art niyet olmadan da işverenin piyasayla uğraşmayıp işçiden para tahsil etme yoluna gitmek gibi, toptancı olduğumuz için müşteri sayımız ortalama 3.000 gibi)
 
Şirketin musterisinden tahsil edemedigi alacaklarini personelden tahsil edemezsiniz, yeryuzunde yok boyle bir uygulamaya onay verebilecek bir yasa.

Calisanin kusurundan kaynaklanan bahsettiginiz gibi hasarlarda, calisanla mutabik kalarak ucretinin 1/4 unu aşmamak kaydiyla kesinti yapabilirsiniz elbette ama zararin iscinin kusurundan kaynaklandigina supheye yer birakmayacak sekilde tutanak, rapor vb belgeye sahip olmaniz ve yapilan bu kesintiyi isciye faturalandirmaniz hayriniza olacaktir.
 
yani ticari alacaktan dolayı böyle bir tahsilata gitmek en azından ticari ahlaka sığmaz diye düşünüyorum.
Keremcem bey bir şey daha sorayım elemanın şirkete rücu edilen belgeli ziyanıyla ilgili. Mevcut zararlar maaştan kesilecektir diye iş sözleşmesinde yazarsa yeterli olur mu? Neden soruyorum bir yerde zarar tazmin talebi sözleşme tarihi ile aynı tarihte değil de farklı bir tarihte imzalanmalıdır aksi takdirde işe girerken zorunluluktan imzalandı gibi bir durum ortaya çıkar ve buda şirketin bu hakkı kullanamayacağı aleyhine bir durum olacağı gibi bir yazı okudum nedersiniz?
 
Personelin kendi kusurundan kaynaklanan zararın, kendisinden tahsil edileceği şartının başlangıçta imzalanan iş sözleşmesinde bulunmasından daha doğal ne olabilir bilemedim.
Başlangıçta imzalatılan sözleşmede olmasa sonradan konulan bu şart geçersiz denebilir belki ama en baştan belirlenmesinin geçersiz görülmesi bence mümkün değil.
 
söyledikleriniz mantıklı, buna göre hareket etmek daha iyi olacaktır. Teşekkür ederim.
Syg.
 
Sn keremcem bey sizin de dediğiniz gibi : Şirketin musterisinden tahsil edemedigi alacaklarini personelden tahsil edemezsiniz, yeryuzunde yok boyle bir uygulamaya onay verebilecek bir yasa.

Fakat maalesefki şu an piyasada bu şekilde kendileri mağdur olmamak için çalışanını her yönden bağlayan firmalar azımsanmayacak kadar çok ve de büyük şirketlerden de bu çalışma prensibi ! ile işçi çalıştıran çok yer var. İşe girerken personelden senet vb kağıt alıyorlar.Eğer kişinin üzerine birşey yok ise bir kefil ve o kefilin üzerine kayıtlı herhangi bir taşınmazla ilgili senet imzalatıyorlar. Bunun önüne nasıl geçilir bu şekilde bu insanlar nasıl çalışmaktadır inanın bilemiyorum, aklım almıyor.
 
Üst