fonradar

Peşin ithalat kur farkı

SMMM STAJER

Katkı Sunan Üye
ithalatlar peşin yapılıyor ödemesini yaptığımıda 100.000 tl tutuyor 10.000 tl de masrafları var

159 prl 3 nolu ithalat
159 fatura bedeli ödeme tarihindeki kur ile çarpınca 100.000
159 masraflar tl bazında nakl,uye ordino navlun gümrük 10.000 tl
159 110.000 tl

153 - 110.000 tl
159- 110.0000 tl yani maliyetleri dahil ediyoruz ödediğimiz tutarı ve sonuçta malın alış bedeli çıkıyor ortaya.ancak kafamızı karıştıran olay şudur maliyeti patronun istediği şekilde ödediğimiz kura göre hesapladık ama en son beyannamedeki kur ve tutar farrklı örneğin beyannemedeki tutar kur arttığı için 125.000 tl şimdi ben 125.000-(100.000+10.000)=15.000 tl kur farkı gelirimi işleyeceğim,peşin olduğu için kur farkı ile hiç işim yok teğet mi geçeceğim yoksa patrona hayır sen haksızsın bu rakamı da malın maliyetine dahil etmem gerek mi diyeceğim kur farkını ne şekilde işleyeceğim?

Ynt: Peşin ithalat kur farkı

Yapacağınız en doğru uygulama, ithalat bedelinin bankanızdan çıktığın günki TCMB döviz alış kuruyla maliyeti oluşturmanız.

Tcmb döviz satış kuruyla kayıtlara alınması gerekir.

REVİZYON ' Alıntı:
Peşin ithalatta kur farkı hesaplanmaz.

nasıl kur farkı olmaz? olur tabiiki. diyelim ki 10 gün önce bedelini ödedim, bugün de malın çekimini yapıyorum. arada kur farkı elbetteki olacak. o fark da malın maliyetine atılacak.

kur farkından zarar doğmuşsa malın maliyetine, kar doğmuşsa kambiyo karlarına kaydedilir.

kdemirbas ' Alıntı:
REVİZYON ' Alıntı:

nasıl kur farkı olmaz? olur tabiiki. diyelim ki 10 gün önce bedelini ödedim, bugün de malın çekimini yapıyorum. arada kur farkı elbetteki olacak. o fark da malın maliyetine atılacak.

Dikkat ederseniz Kur farkı olmaz yazmadım Kur farkı hesaplanmaz yazdım. Peşin ithalatta ithalat bedelinin transfer edildiği tarihteki kura göre maliyet hesaplanır.

REVİZYON ' Alıntı:
kdemirbas ' Alıntı:
REVİZYON ' Alıntı:

Dikkat ederseniz Kur farkı olmaz yazmadım Kur farkı hesaplanmaz yazdım. Peşin ithalatta ithalat bedelinin transfer edildiği tarihteki kura göre maliyet hesaplanır.

Şimdi siz kur farkı hesaplanmaz diyip bırakırsanız, ne demek istediğiniz anlaşılmaz.
hesaplanmazsa ne yapılır diye sormaz mı size konuyu açan arkadaş.
zaten kur farkını ne yapacağını sormuş.
ben de yazınızda aklınızdan geçeni göremediğim için anlayamadım, affola.

kdemirbas ' Alıntı:
REVİZYON ' Alıntı:
kdemirbas ' Alıntı:
REVİZYON ' Alıntı:

Şimdi siz kur farkı hesaplanmaz diyip bırakırsanız, ne demek istediğiniz anlaşılmaz.
hesaplanmazsa ne yapılır diye sormaz mı size konuyu açan arkadaş.
zaten kur farkını ne yapacağını sormuş.
ben de yazınızda aklınızdan geçeni göremediğim için anlayamadım, affola.

Konuyu açan arkadaş sorduğunda gerekli açıklamayı yaparım.

ithalatı yapılan malın maliyetini masraflarla birlikte tek kalemde 153 te oluşturduk.okey pekii faturada yer alan herbir kalem ürünü tek tek fiyatlandırmak istediğimizde tek bir ürünün maliyetini nasıl hesaplamamız gerekiyor.
mesela faturada bardak 2 euro
tabak 3 euro
.

afedersiniz soru yarım kaldı.
yani faturada beş altı kalemden oluştuğu taktirde düşünürsek ve ben bunların ürün bazında giriş fiyatını hesaplamak istediğimde nasıl yapmalıyım die sorumu tamamlıycaktım.

Orantı kurarak masrafları dağıtacaksınız.
Masraf 100 TL. , bardak 2 eur+ tabak 3 eur ise = 5 EUR ;
100 TL/5 eur = 20 tl Bardağın maliyetine 2*20, tabağın maliyetine 3*20 şeklinde....

anlayamadım ben lütfen biraz daha ayrıntı ya girebilşirmisinz. tl / euro orantısı yapıp çıkan oranı giriş euro rakamıylamı çarparak mı işlem yapıcam yoksa bu 20 oranını yüzdesel olarak mı algılamalıyım.memnun olucam

melissa ' Alıntı:
anlayamadım ben lütfen biraz daha ayrıntı ya girebilşirmisinz. tl / euro orantısı yapıp çıkan oranı giriş euro rakamıylamı çarparak mı işlem yapıcam yoksa bu 20 oranını yüzdesel olarak mı algılamalıyım.memnun olucam

melissa ' Alıntı:

Malın bedeli dahil 159'a attığınız bütün kalemlerin toplamını malın dövizli haline bölüp 1? karşılığını bulacaksınız.
Örn: 159 toplamı 5000 TL Dövzli mal toplamı 1800 ?
=5000TL/1800? = 2,7777 fatura girişinde bu kuru kullanacaksınız.
Tabak 3 ? ise 3 * 2,7777
Bardak 2? ise 2*2,7777
iyi çalışmalar dilerim.