KDV tefkifatı sadece zirai ürünlerden kesilmez. Hayvansal ürünlerden de kesilir. Üstelik Zirai ürünlerden % 2 değil % 4 oranında kesilir. Hayvansal ürünlerde bu oran % 2 dir. Eğer ürünler borsaya tescil edilmiş ise bu oranların yarısı oranında tevkifat kesilir. Yani borsaya tescilli zirai ürünlerden % 2, hayvansal ürünlerden ise % 1 oranında kesinti yapılır. Dolayısıyla kurumun yapmış olduğu kesinti doğru olup yanlış bir işlem tesis edilmemiştir. Zaten damga vergisi kesintisi normal bir işlem olarak tesis edilmiştir. Kurumların yapmış olduğu ödemeler sırasında vergi ve SGK borcu sorgulaması yapmaları zorunlu olduğundan her iki borcu da alacaklardan kesilmesi normaldir. Dolayısıyla yapılan işlemlerin tamamı doğrudur. Kolay gelsin...
Sayın Canbi11 bir daha bakalım isterseniz yapılan uygulama ne kadar doğru.
1-Et,balık, süt dahil hayvansal ürünler de zirai üründür GVK md.55'e göre zaten. Zirai faaliyet üst kavramdır bitki, sebze,meyve, hayvan bunun kapsamına gire alt unsurlardır.
"Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder."
2- Bir önceki maddede belirttiğimiz üzere hepsi zirai ürün olmakla birlikte GVk md.94/11'de ürünün türüne göre stopaj oranları farklı belirlenmiştir. Ancak ilgili maddede "
Çiftçilerden satın alınan ziraî mahsuller" ibaresi vardır. Demek ki bu hükme göre tevkifat yapılmasının ilk şartı ürünün çiftçiden alınmış olmasıdır, yani satıcının çifti olması, daha doğru bir ifade ile satıcının elde ettiği gelir unsurun zirai kazanç olmasıdır.
3-Peki zirai faaliyet veya zirai kazanç elde eden mükellef kimdir? GVK md.55
"Zirai faaliyet; arazide, deniz, göl ve nehirlerde, ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yollarıyla veyahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle nebat, orman, hayvan, balık ve bunların mahsullerinin istihsalini, avlanmasını, avcıları ve yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, satılmasını veya bu mahsullerden sair bir şekilde faydalanılmasını ifade eder.
Yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denir."
İşte bu zirai faaliyettir, bu faaliyetleri icra eden kişi de çiftçidir. Oysa burada satıcı çiftçi değil, ticari kazanç elde eden bir tacir. #4 nolu mesajda verilen bilgiye göre mükellef balıkları fatura ile almış, fatura ile satmış. Satılan ürünün zirai ürün olması, sadece alım-satım yapan, hiç bir şekilde üretim veya avcılık faaliyetinde bulunmayan bir mükellefi çiftçi yapmaz, bu nedenle de GVK md.94/11 uyarınca tevkifat yapılmaz. Ama bazı şartların bir araya gelmesi durumunda VUK md.11 ve GVK GT 164 uyarınca yapılabilir.
4-Burada doğru ve normal olan tek işlem 488 Sayılı DVK'ya ekli I Nolu Tablonun IV/1-a maddesi uyarınca binde 9,48 oranında damga vergisi kesintisi yapılmasıdır.