fonradar

Pos Makinasının Başka Mükellef Tarafından Kullanılması

lebedir

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Mar 2007
Mesajlar
327
Bir mükelleifmiz 2005 yılında işyerini devir aldı ancak işyerindeki pos makinasını değiştirmeden kullanmış maliyedende Eski mükellefe yazı gelmiş 2005 yılında pos makinasından çektiğiniz tutarlara fiş kesmedinzi diye incelemeye almışlar. Halbuki Pos makinasını kullanan bizim mükellef fişinide kesmiş ne yapmalaıyız bu durumda
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

pos makinasını iade etmediği için ya cezalara katlanacak yada uzun bir mahkeme sürecine.
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

Hadi ya desekki Yeni mükellef olarak biz çektik kabul etmezlermi Şimdi biz sıkılıyoruz Muhasebeci olarak İşimiz gerçekten zor
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

sayın lebedir;

eğer dava yoluna giderseniz sizin açınızda çok kötü olur çünkü bu kez bankada işin içine girer çünkü burda bir suç vardır,tabi siz doğrusunu söylüyorsunuz ama vergi dairesi veya ilgili kurumlar şüpheyle yaklaşırlar herzaman haklı olarak tabii ama bende size iyi bir izahat yapmanızı öneririm mükellefinizin beyanlarını ekte sunarak ekstreyle birlikte.kolay gelsin
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

Belge düzenlendi belgede problem tek problem Alakasız Eski vatandaşa yazı Gönderilmesi vede pos cihaznın değiştirilmemesi
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

mukellefıyet değişikliği olduğu zaman bankalar pos cıhazını değiştirmeden merkezden pos cıhazının bılgılerını değiştiriyorlar. ( mukellef ısmı vergı numarası ve banka hesap numarası gibi)

bankadan bıze talep gelmesıne rağmen bız değişikliği sehven yapmadığımızdan mukellef mağdur olmustur dıye bı yazı alırsanız cezadan kurtulabılırsınız.

aynı olay bızım mukellefımızın basına geldı bız bankadan yazıyı aldık ve yazıyı pos cıhazında yapılan satısın yenı mukellef tarafından beyan ettirildiğini belirten dılekçe ile vergı daıresıne sunduk.

diğer tarftan sayın nane' nın soylediği gibi sizi mahkeme bekleyebılır çünkü pos konusunda denetmenler çok katı.

bence sız yazıyı almak ıcın bankaya basvurun.
 
Ynt: Pos Makinasının Başka mükellef tarafından kullanılması

işyerini kapatan devrettiği kişiye "şu çek karnesinde boş çekler kaldı. al sen kullan" diyebiliyor mu? bankadan durumu düzelttirebiliyorsanız ne ala.
 
Ynt: Pos Makinasının Başka Mükellef Tarafından Kullanılması

tam olarak sizin durumunuza uymasa da belki işinize yarar.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

Usul Müdürlüğü




Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/229-12640 22/01/2007*550



Konu : Firmaya ait POS cihazının acente tarafından

kullanılıp kullanılamayacağı ve acentelik esasına dayalı

satışlarda belge düzeni hk.





???????????????.





İlgi : ?????????.Müdürlüğüne verdiğiniz 27/11/2006 tarihli dilekçe.



İlgi dilekçenizde 2007 yılında acentelik esasına dayalı müşteri odaklı satış sistemine geçeceğiniz, acente sözleşme yaptığınız firmaların web sitenize girerek nihai tüketicilerden aldıkları siparişleri firmanıza bildirecekleri, yapılan sözleşmeye istinaden acentenin nihai tüketiciden mülkiyeti firmanıza ait POS cihazıyla adınıza tahsilat yapacağı, firmanızın fatura karşılığında acentenin komisyonunu ödeyeceği, faturanın nihai tüketiciye firmanız tarafından düzenleneceği, ürünlerin sevkiyatının ve montajının firmanız tarafından yapılacağı ve kendi adınıza aldığınız POS cihazlarını acentede bırakacağınız belirtilerek uygulamanın Vergi Usul Kanunu açısından uygun olup olmadığı ve mülkiyeti firmanıza ait olan POS cihazlarının acentenin adresinde bulunmasının mümkün olup olmadığı hakkında görüş talep edilmektedir.



Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu?nun 229. maddesinde; ?Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.?,



230/5. maddesinde; ??Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.



Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231?inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.



Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırılması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.?



Hükümleri yer almaktadır.



Bu açıklamalara göre satışını yaptığınız malların sevki sırasında sevk irsaliyesi düzenlemeniz ve montajın tamamlandığı tarihi takip eden yedi gün içinde fatura tanzim ederek nihai tüketiciye vermeniz gerekmektedir.



Diğer taraftan ödediğiniz komisyon bedeli için acente tarafından firmanız adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.



Bu belge düzeninin sağlanması durumunda firmanıza ait olan POS cihazlarının acenteler tarafından kullanılması mümkün bulunmaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.





Başkan a.
Grup Müdür V.
 
Üst