Posta/Kargo Bedeli Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Denna
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
22 May 2014
Mesajlar
6
Konum
Ankara
Merhaba,

E-ticaret ile yurtdışına satış yapan bir mükellefim. Sattığım malların posta/kargo ücretini de alıcılardan almaktayım. Daha sonra PTT ile gönderim yapıyorum. Yani bir bakıma ben sadece ödemeye aracılık ediyorum malların sevki için. Bu kargo için alınan ücretler 602'ye mi yoksa 612'ye mi girilmelidir? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.
 
Normalde alıcı adına yapılan kargo ödemesinde kayıt şu olur:

120. Alıcılar (B)
336. Diğer Çeşitli Borçlar (A)


Diyelim ki nakit ödemesini yaptınız.

336. Diğer Çeşitli Borçlar (B)
100. Kasa

Daha sonra bunu müşterinizden tahsil ettiniz:

100. Kasa (B)
120. Alıcılar (A)

Böylece tüm hesaplar kapandı.

Bu gösterdiğim hiç fark yoksa, sadece aracıysanız. Ama müşterinizden aldığınız tutarla posta gideri tutarı farklıysa aradaki farkı gelir ya da gider hesabında göstermeniz lazım.
 
Selamlar
Sorunuza cevap verebilmek için başka bazı ayrıntılarıda bilmek gerekiyor.
Kargo veya nakliye bedeli mal satış faturası içinde ayrıca müşteriye yansıtılıyor mu?
Kargo veya nakliye bedeli tahsilatın şekline göre kredi kartı bedeline veya banka havalesine dahil edilerek mi tahsil ediliyor? Yoksa,
Anlaşmalı bir kargo şirketi tarafından tahsilat yaptırılıp,bedel, kargo şirketi tarafından mı size gönderiliyor?
Ayrıca,kargo şirketinin düzenlemiş olduğu (taşımaya ait) kargo faturaları tarafınızdan gider olarak kayıt ediliyor mu?
Ayrıca sorunuzda belki küçük (ama anlamı değiştirecek kadar büyük) bir hata var.
Siz tahsilata aracılık etmiyorsunuz.Aracılık ediyor olmak,faaliyeti tamamen değiştirir.Size tahsilat aracılığını ancak,kargo şirketi yapabilir.Siz malı bizzat satan ve tahsilatı yapan kişisiniz.
Saygılar
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Bu konuda oldukça yeniyim, acemiliğimi mazur görün. Biraz daha detaya inersek: aslında bu sorumun devamında sizin de değindiğiniz bazı şeyleri soracaktım. Öncelikle yaptığım şatışların hepsi (kargo ücreti de dahil) banka havalesiyle geliyor. Bir kargo şirketiyle anlaşmam henüz yok, sadece PTT ile göndermekteyim. PTT'nin sayfasında ise "Yurtdışı Gönderiler KDVK' nın 14. Maddesi gereği KDV'den istisnadır." diye belirtiyor.

Fatura konusuna gelince, sizlere danışmak istediğim diğer bir konu da buydu. Yurtdışına gönderdiğim ürünlerde elimde gümrük beyannamesi olmadığı için KDV'li kesmekteyim. Ben şimdi kargo parasını da alıcının kendisinden aldığıma göre bunu faturaya nasıl yansıtmalıyım? Bunu faturaya ekliyebiliyor muyum ya da kargo için ayrıyetten mi bir fatura kesmem gereklidir? PTT'nin de belirttiği gibi yurtdışı postanın KDV'si 0 ise kafamı karıştıran başka bir nokta da buradan kaynaklanıyor. Açıkcası bu alıcının bana verdiği kargo parasını nasıl faturalandıracağıma dair bir fikrim yok. O yüzden internet üzerinden okuduğum birkaç yazı dolayısıyla 602/612'ye değindim. Bu konuda tecrübelerinizi bana aktarırsanız memnun olurum.
 
Son düzenleme:
Selamlar
Sorularınızın cevabı tabiki biraz detaylı.Şahsi görüşümü maddeler halinde sıralarsam belki daha anlaşılır olur.
1- Posta (kargo) yolu ile yapılan gönderim ve teslimler, gümrük beyanı ile tevsik edilemediğinden ihracat istisnası kapsamına alınamamakta ve ürünün ait olduğu oranında kdv hesaplanmaktadır.
2- "Yurtdışı Gönderiler KDVK' nın 14. Maddesi gereği KDV'den istisnadır." olarak belirttiğiniz hüküm,ptt veya kargo şrketi tarafından malın nakliye bedeline istinaden size düzenleyeceği fatura için geçerlidir.Bu bedel 760 hesabında takip edilecektir.
3- Düzenleyeceğiniz satış faturasına kargo bedelini ilave etmelisiniz.Bu bedel faaliyetiniz için diğer gelir değil,asli faaliyetin bir unsuru olduğundan direk satış gelirleri içinde yer alır.Yurtdışı satışlarınızı 601 altında takip ettiğinize göre,bu kargo bedellerinidee yine 601 altında ikinci bir kırılım açarak (nakliye geliri) takip edebilirsiniz.Yurtiçi gönderilerinizi 600 hesabında takip ediyorsanız,bu gönderilere ait bedelleride yine 600 altında ikinci bir kırılımla takip edebilirsiniz.
600.01 Ürün Satışı
600.02 Kargo-Nakliye Geliri
601.01 Ürün Satışı
601.02 Kargo-Nakliye Geliri gibi.
4- Gönderim masrafını 760 hesabında giderleştirip,yansıtma bedelini 600 veya 601 hesabına aldığınız durumda,bedelin aynen yansıtılmasında kar veya zarar doğmayacaktır.Küçük bir kar eklenirse,haliyle aradaki farkta kar olarak gelecektir.
5- Yurtdışı gönderim masrafının kdv'siz olmasına rağmen,faturaya yansıtılacak bedele kdv hesaplanması konusunda ise,maalesef şu an için yapacak birşey yoktur.Mevzuat ve uygulama prosedürü böyledir.
6- Hesaplanacak kar-zarar konusunda ise,ürün bedeli açısından,maliyet bedeli üzerinden satış kar'ı hesaplanacak, kargo bedelleri açısından ise 760 hesabı ile faturaya yansıtılacak bedel arasındaki fark üzerinden hesaplama yapıalcaktır.

Araştırma yaptığınıza göre aşağıda konuyla ilgili özelgelere rastlama ihtimaliniz yüksek..
T.C.
Gelir İdaresi Başkanlığı
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
TARİH : 11.10.2006
SAYI : B.07.1.GİB.4.16.16-02-300-06- /1859
KONU : GÇB düzenlenmeden kargo ile yurtdışı edilen malların ihracat teslimi olarak değerlendirilemeyeceği hk.
……………
Söz konusu işlemlerde gümrük beyannamesi yerine herhangi bir belgenin tevsik edici belge olarak kabul edilmesi mümkün bulunmadığından, kargo şirketi tarafından düzenlenen konşimento ihracatı tevsik edici belge olarak kabul edilemez. Buna göre; firmanız tarafından yurt dışındaki müşterilere kargo yoluyla gönderilen malların gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmeksizin konşimento ile çıkışlarının yapıldığı anlaşıldığından yukarıdaki açıklamalar kapsamında yapılan teslimin ihracat teslimi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.Dolayısıyla yurt dışında bulunan müşterilerinizin çok acil taleplerinin karşılanması amacıyla küçük miktar ve tutarlı da olsa uluslararası kargo taşımacılık şirketleri aracılığı ile gönderilen mallar için düzenlenen satış faturalarında Katma Değer Vergisi hesaplanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.



T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
Sayı:B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.11-1774 31/05/2012
Konu:Posta – kargo yoluyla yurtdışına yapılan satışlarınihracat teslimi olarak sayılıp sayılamayacağı.
İlgi özelge talep formunda, internet üzerinden yurt dışına kredi kartı ile kozmetik ürünleri satacağınızı ve satılan ürünlerin posta yoluyla yurt dışındaki alıcılara gönderileceği belirtilerek, yapacağınız teslimlerin ihracat teslimi sayılıp sayılamayacağı ve söz konusu işlemler nedeniyle yüklenilen vergilerin iadesini alıp alamayacağınız sorulmaktadır.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 11/1-a maddesiyle, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslar arası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri vergiden istisna edilmiştir.
Kanunun 12/1 inci maddesine göre, bir teslimin, ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır;
a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.
b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.
Diğer taraftan, ihracat istisnasından doğan KDV iadesi taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin esaslar 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Söz konusu Tebliğin “Mahsup Talebinde Aranılan Belgeler” başlıklı bölümünde;
Nakden veya mahsuben iade taleplerinde dilekçenin yanı sıra iade hakkı doğuran işlem itibarıyla aşağıdaki belgelerin de vergi dairesine ibrazı şarttır.
- Gümrük beyannameli mal ihracında;
- Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),
Beyannamelerin aslı veya örneği yerine bunların listesinin verilmesi de yeterlidir. Bu takdirde listede beyannamenin tarihi, sayısı, ihraç edilen malın cinsi, miktarı ve tutarı, gümrük kapısının ismi, varış ülkesi, imalatçının adı-soyadı veya unvanı, intaç ve çıkış tarihlerine yer verilir. Gümrük beyannamelerinin yerine liste veren mükelleflerin iade taleplerinin değerlendirilmesi sırasında listelerde yer alan bilgilerde eksiklik bulunması veya tereddüt edilen durumlarda gümrük beyannamelerinin aslının veya örneğinin istenebileceği tabiidir.
- Satış faturalarının fotokopisi veya listesi,
- İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDVlistesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo.” denilmektedir.
Diğer taraftan, gümrük beyannamesi tevsik edici belge olarak aranılmakla birlikte, basitleştirilmiş usul kapsamında işlem yapma yetkisi verilen kişilerce, doğrudan gümrük idaresinin yetkisinde “BİLGE “DG” kodlu gümrük beyannamesi formatında bir beyanname formu kullanılmak suretiyle, her bir eşyanın cins, nevi, niteliği, miktar ve kıymeti, alıcı gönderici adı ve adresinin yer aldığı bir liste ve varsa faturaları eklenmek suretiyle beyanda bulunulmasına imkan verilerek, bu beyannameler gümrük idaresince teyit edilip, ekinde yer alan çıkış eşyasını gösterir listeler onaylanmaktadır.
Buna göre, posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen kozmetik ürünlerinin kargo şirketi adına düzenlenen gümrük beyannamesi eki eşya listesinde, malı yurt dışına gönderen firmanızın yer alması ve liste muhteviyatının gümrükçe onaylanması halinde ihracat istisnası kapsamında işlem yapılması mümkün bulunmaktadır. Bu teslim nedeniyle firmanız tarafından yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin iadesi talep edilebilecektir.
Posta (kargo) yoluyla yurt dışına gönderilen malların yukarıda açıklandığı şekilde tevsik edilememesi halinde ihracat teslimi olarak değerlendirilmeyeceğinden, bu teslimlere ilişkin düzenlenecek faturalarda ait oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

İnşallah yeterli bir açıklama olmuştur.
Saygılar
 
Sayın Tahsin bey,
ilk olarak görüşünüze katıldığımı belirtmek isterim ama Kargo ve nakliye şirketin direk faaliyet konusu dışında olduğundan dolayı 602 altında tutulması gerektiğini düşünmekteyim.
 
Sayın ugurcadir selamlar,tabiki değişik görüşler olabilir.Ancak şu açıdan olaya yaklaşırsak;
Bu satış ve teslim işlemi kargo veya nakliyesiz gerçekleşemeyecektir,dolayısıyla bana göre bu işlemi satıştan bağımsız düşünmemek gerekir ve bu işlem süreklidir. Belki direkt faaliyet konusu değil,ama faaliyetle paralel giden bir teslim şeklidir.Bu nedenle bana göre 600 hesabı altında göstermek daha doğrudur.
Saygılar
 
Üst