Potansiyel Vergi No Olan Site Yönetimine Makbuz Düzenleme Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SinemAlp
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üstatlarım merhaba, potansiyel vergi no olan işletme defteri olan bir site yönetim defteri mevcut makbuz düzenlemem gerekiyor fakat stopajlı düzenlediğimde muhtasar beyanname vermeleri gerekecek ama mükellefiyet mevcut değil hem de site bu verginin damga vergisi yükünün altına girmek istemiyor,

Site yöneticisinin adına makbuz düzenlesem stopajsız olarak uygun olur mu veya nasıl yapmalıyım bu makbuz düzenleme işlemini,

Yardımcı olursanız çok memnun olurum....

Üstatlarım merhaba, potansiyel vergi no olan işletme defteri olan bir site yönetim defteri mevcut makbuz düzenlemem gerekiyor fakat stopajlı düzenlediğimde muhtasar beyanname vermeleri gerekecek ama mükellefiyet mevcut değil hem de site bu verginin damga vergisi yükünün altına girmek istemiyor,

Site yöneticisinin adına makbuz düzenlesem stopajsız olarak uygun olur mu veya nasıl yapmalıyım bu makbuz düzenleme işlemini,

Yardımcı olursanız çok memnun olurum....
Sayin Sinem

Sordugunuz soru, sorudan cok yaptiginiz islemi onaylatmak gibi bir sey olmus. Sorunuzu yazarsaniz, makbuz duzenlemniz gerekir mi, gerekmez mi ? Yada duzenlenecekse nasil duzenlenecek ? cevabi yazilir, uzerinde tartisilir.

Sayin Sinem

Sordugunuz soru, sorudan cok yaptiginiz islemi onaylatmak gibi bir sey olmus. Sorunuzu yazarsaniz, makbuz duzenlemniz gerekir mi, gerekmez mi ? Yada duzenlenecekse nasil duzenlenecek ? cevabi yazilir, uzerinde tartisilir.
Üstadım,

Sanırım açıklayamadım tam olarak ne sormak istediğimi yoksa herhangi bir işlem yaptığım da yok şu an için onaylatmak gibi bir niyetim de,

Şöyle ki yeni başladığım bir iş, site yönetimi işletme defterleri var,

Ücretlerini tahsil ettiğim takdirde makbuz da kesmem gerekecek fakat stopajlı olduğunda muhtasar beyanname yükümlülüğü doğacak,

Ama site öyle çok daireli büyük bir site değil muhtasar beyanname damga vergisi ve stopaj çok tutarlı geliyor,

Makbuzsuz bir işlem de ben yapamayacağımı ilettim, site yöneticisi şahıs adına stopajsız düzenlenebileceğini duydum ama emin olamadım,

Usulsüz bir işlem de yapmak istemediğim için siz değerli üstatlarıma danışmak istedim yani, bu gibi bir durumda ne yapmak doğru olur usule uygun olur ise onu yapacağım.

Teşekkür ederim değerli cevaplarınız için.

Üstadım,

Sanırım açıklayamadım tam olarak ne sormak istediğimi yoksa herhangi bir işlem yaptığım da yok şu an için onaylatmak gibi bir niyetim de,

Şöyle ki yeni başladığım bir iş, site yönetimi işletme defterleri var,

Ücretlerini tahsil ettiğim takdirde makbuz da kesmem gerekecek fakat stopajlı olduğunda muhtasar beyanname yükümlülüğü doğacak,

Ama site öyle çok daireli büyük bir site değil muhtasar beyanname damga vergisi ve stopaj çok tutarlı geliyor,

Makbuzsuz bir işlem de ben yapamayacağımı ilettim, site yöneticisi şahıs adına stopajsız düzenlenebileceğini duydum ama emin olamadım,

Usulsüz bir işlem de yapmak istemediğim için siz değerli üstatlarıma danışmak istedim yani, bu gibi bir durumda ne yapmak doğru olur usule uygun olur ise onu yapacağım.

Teşekkür ederim değerli cevaplarınız için.
Sayin Sinem Hn

Aciklamalariniz icin cok tesekkur ederim. Simdi konu anlasildi. Cevabimizida net olacak

Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94. maddesinde; “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar

Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (4369 sayılı Kanunun 81/C-8 maddesiyle değiştirilen ve 1.1.1999 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ibare) (Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç);

b)Diğerlerinden %20” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Vergi Kesenlerin Sorumluluğu başlıklı 11 inci maddesinde; yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.

Bu sorumluluk bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etme hakkını kaldırmaz hükmü amirdir.

Yukaridaki aciklamaya göre;

SONUC

Site yöneticilikleri tevkifat uygulamasında “sair kurum” olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, site yönetiminiz tarafından muhasebeciye yapılan ödemelerde %20 gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmekte olup, site yöneticiliğinin de bu tevkifat uygulaması nedeniyle stopaj mükellefiyeti açtırması gerekmektedir.