Prim,İkramiye Nedir,Hangi Konumda Nasıl Ödenir?

Merhaba Arkadaşlar/Üstadlarım;

Çok yabancı olduuğm bir konuda sizin tecrübe,bilgi ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum.

Prim, ikramiye nedir? Hangi hallerde ödenir? Azami-Asgari bir sınırı var mıdır? Vegi ve SSK karşısındaki durumu nedir?

Bu konuda ki yardım veya kaynak önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

(Not.: GVK,İş Kanunu ve SSK Kanunu inceledim. Hadler hakkında bir şey bulamadım. Yani yıllık veya aylık asgari-azami ne kadar gibi)

İyi çalışmalar, hoşçakalın.

İkramiye tutarı belli olan ve önceden verileceği vaad edilmiş bir ek ücret şeklidir. Yılda 4 maaş , yarım maaş, seyyanen .... ytl gibi. İkramiyenin ödenmesi belirli bir koşula bağlı değildir.
Eskiden ikramiye için bir sınır yoktu. daha sonra 1980 li yıllarda en fazla 4 maaş olabilir diye bir üst sınırlama çıktı. Şimdi de yanılmıyorsam kamu da en fazla 4 ikramiye verilebiliyor.
Prim ise sabit bir ödeme şekli değildir.Cirodan prim. kardan prim gibi adlandırılır ve genellikle belirli küçük bir yüzde ile tanımlanır. Örneğin satıştan %01 gibi.
Gerek ikramiye gerekse prim vb ödemeler ücret hükmündedir. SSK açısından ödendiği aydakı aylık ücretle birleşir eğer tavanı aşmıyorsa tavana kadar ssk pirimi kesintisi yapılır. Vergi konusunda da da herhangi bir farklılık yoktur. genel hükümler çersinde ücret olarak vergilendirilir.

Ynt: Prim,İkramiye Nedir,Hangi Konumda Nasıl Ödenir?

Üstadım;

Düzenli olarak ödenen ikramiyenin kesilmesi halinde işçi tek taraflı sözleşme fesih hakkını kullarak işten ayrılıp, kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilirmi ?

Dava konusu olabilecek bir olaydır. Bence düzenli hale gelmiş ödemeler ücretin bir parçası olarak kabul edilebilir. O zaman ödenmdiği durumda fesih hakkı doğabilir.

Sn.nguroy un belirttiği gibi, süreklilik kazanmış ikramiye adı altındaki ödemeler çalışan açısından kazanılmış haktır ve , işveren tarafından tek taraflı tasarrufla kaldırılması , çalışan açısından haklı fesih sebebi olarak değerllendirilir.
Ancak haklı sebep sayılsa dahi bu sebeple fesihte işçi kıdem tazminatı hak kazanır, sözleşmeyi her ne sebeple olursa olsun, fesheden taraf haklı da olsa ihbar tazminatına hak kazanamaz.