fonradar

Primi Eksik Yatırılan Sigortalılar Sağlık Hizmeti Alamayacak

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
[size=10pt]29.11.2008 ZİYA PERVER [email protected]

GSS yani Genel Sağlık Sigortası, 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girdi. Milletvekilleri hariç tüm ülke artık GSS'li. Ama bunlardan bir kısmı GSS'li olduğunu bilmediği gibi her ay bankalara gidip GSS primi ödeyeceğinden de habersiz. Kanuna göre, işsizler, köylüler ve ayda 30 günden az çalışanlar her ay bankalara gidip GSS primi ödemek zorunda. İşverenler, bir önceki ayda çalışan işçilerini takip eden ayın 23'üne kadar SGK'ya e-bildirge ile bildirecek. İşçiler de her ayın 24'ünde internete girip, 'işverenim beni kaç gün SGK'ya bildirmiş.' diye kontrol edecek. 30 günden az bildirim varsa, hemen ertesi gün yeşil kart veren birimlere (kaymakamlıklara) koşup gelir testi yaptıracaklar. Ödemeleri gereken GSS primi ortaya çıkacak. Bu rakamı en yakın SGK İl Müdürlüğü'ne götürecekler, her bir kişi için borç tahakkuku yapılacak. Daha sonra da bankaya gidip GSS primini ödeyecekler. Yoksa kendileri-eşleri ve çocukları sağlık yardımı alamayacak.
--------------------------------------------------------------------------------
Kimler 30 güne tamamlayacak?
5510 sayılı kanunun 80. maddesine göre; "i) 88. maddenin dördüncü fıkrasına göre ay içerisinde 30 günden az prim ödeme gün sayılarına ait eksik günlerin Genel Sağlık Sigortası primleri, eksik çalışma süreleri dikkate alınmak suretiyle hesaplanır..."

Yine aynı kanunun 'Primlerin ödenmesi' başlıklı 88. maddesine göre; "... 60. maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (d) ve (g) bentleri gereği Genel Sağlık Sigortalısı sayılanlar için, her ay otuz tam gün Genel Sağlık Sigortası primi ödenmesi zorunludur. Şu kadar ki, 60. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olanların aynı ay içinde zorunlu sigorta kapsamında prim ödeme gün sayısı bulunması halinde, ayın kalan günleri için isteğe bağlı sigorta gün sayısı kadar Genel Sağlık Sigortası primi ödenir. 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte, 4857 sayılı kanunun 13. ve 14. maddelerine göre kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bu kanuna göre ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur..."

Görüldüğü gibi ayda 30 günden az SGK'ya bildirilen işçiler GSS primlerini her ay 30 güne tamamlamak zorunda. SGK ise konuyla ilgili genelgesini çıkarmamakta direniyor, ama 1 Aralık da yaklaşıyor. 5510 sayılı kanun gereğince, ekim ayının bildirgesi (uzatma ile birlikte) 1 Aralık günü SGK'ya verilecek. 30 günden eksik çalışması olanlar 1 Aralık gününden itibaren sağlık yardımı alamayacak. Ancak ortada SGK'nın konuyla ilgili açıklayıcı bir genelgesi, yazısı yok. Eğer kendi merkezi bilgisayar sistemini de kanuna adapte edememişse 1 Aralık gelse de herkes sağlık yardımı almaya devam eder. Bilgisayar sistemini adapte edebilmişse yukarıda bahsedilen kişiler sağlık yardımı ve ilaç alamaz.
--------------------------------------------------------------------------------
Ücretsiz izin alanlar ile puante edilenlerin durumu ne olacak?

Eski adıyla SSK'lı, yeni adıyla 4/A'lılar için, sadece kısmi süreli (part-time) iş akdi ile çalışanlar, çağrı üzerine çalışanlar ve ev hizmetlileri mi GSS'yi 30 güne mi tamamlayacak; yoksa 30 günden eksik çalışması olan tüm 4/A'lılar mı tamamlayacak belli değil. Şayet, SGK ücretsiz izinliler ile işe gelmeyenler 30 güne tamamlamak zorunda değil derlerse, hemen her işveren part-time iş akitleri ile çağrı üzerine çalışma şekillerini sona erdirip işçilerinin eksik günlerini puante etme veya ücretsiz izin belgesi düzenleme yoluna gidecektir. Mesela, işverenler ayda 10 günlük 'kısmi süreli iş akdi' yaparak işçi çalıştırmak yerine tam süreli iş akdi yapıp her ay puantaj ile 20 günlük eksik bildirim yapma veya ücretsiz izin belgesi düzenleyerek işçilerinin GSS ödemesine gerek kalmayacak hale getirebilir. Ayrıca, aylık tam süreli hizmet akdiyle çalıştırılan ama her ay 29 gün ücretsiz izin verilen veya 29 gün işe gelmedi diye puante edilen çalışanların, eşlerinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının GSS'den nasıl yararlandırılacağı sorusunu da umarım SGK cevaplayabilecektir.
 
Ynt: Primi Eksik Yatırılan Sigortalılar Sağlık Hizmeti Alamayacak

Bu kanunun uygulanabilirliği henüz başlamadı sanırım. Yada konu ile ilgili bilgisi olan bilgilendirebilirse çok mutlu olacağım.
 
Ynt: Primi Eksik Yatırılan Sigortalılar Sağlık Hizmeti Alamayacak

Sigorta İl Müdürlüğüne gidip konuyla ilgili müdürle görüştüm.
Bir dokun bin ah işit!
Böyle kanun mu olur diyorlar. Henüz uygulayamıyorlarmış, eğitimler devam ediyor ama nasıl olacak bizde bilmiyoruz dediler.
En iyisi uğraşma herkesi 30 gün göster gitsin dediler:)))
Tabi sigorta primi ucuz birşey zaten ya, yatıralım ayda 5 gün çalışan kişi için.
Müdür çok yararlı oldu sağolsun.
Bir kez daha memleketimi sevdiğimi anladım.
 
Ynt: Primi Eksik Yatırılan Sigortalılar Sağlık Hizmeti Alamayacak

Bu konu ile ilgili son gelişmeleri öğrenebilir miyim?

Ay içinde üç, beş gün rapor alan eprsonellerimiz var da. Sanırım bunlar işgörmezlik parası alamayacaklar ve bir de primleri noksan yatarsa iyice zor durumda kalacaklar. Bir de bu personellerin noksan günlerini tamamlamak için ödemelerini nereye ve ne şekilde yapacaklarını bilememe durumu var.
 

Benzer konular

Üst