Promosyon Hk.

Üyelik
28 Mar 2007
Mesajlar
69
Herkese Merhaba,

Şirketimiz satışını yaptığı bir ürünün yanında promosyon olarak bir adet motorsiklet hediye etmek istemektedir.Bir müşterimiz bir alıcıdan ikinci el bir motorsiklet bulup bunu promosyon olarak kendisine vermemizi istemektedir.Şirketimiz prensip olarak teklifi kabul etmiştir. Bu konu ile ilgili aşağıdaki konular soru işareti ?

1- Motoru nihai tüketiciden nasıl alacağız ?
2- KDV ne olacak ?
3- Nasıl bir muhasebe kaydı yapacağız ?
4- Kendi müşterimize nasıl satacağız ?
5- KDV oluşacakmı ?
6- Satışın muhasebe kaydı ?

Bu soruların dışında başka yapmamız gereken şeyler var ise yardımlarınızı rica ediyorum.

Teşekkür ederim,

Saygılarımla,
 
Ynt: Promosyon Hk.

http://muhasebemerkezi.marmara.edu.tr/09pamukcu.zip


sanırım bu dosya sana yardımcı olacaktır.ayrıca nihai tüketiciden alacağın için gider pusulası düzenleyerek alabilirsin.
ayrıca gider pusulası düzenleme konusunda ufak bir bilgi alttaki özelgede net şekilde açıklanmıştır.
C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH
:
16.11.1999
SAYI
:
B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938
KONU
:
Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tevkifat yapılmaması hk.

.....


İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.

Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle ?diğer kişilerden? satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifatının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifatının yapılmaması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a
 
Ynt: Promosyon Hk.

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Gider pusulası düzenleyip tevkifat yapmadan motorsikleti nihai tüketiciden alıyorum. Ayrıca noterden satış yapılacakmı ? KDV2 ile ikinci el olduğu için % 1 kdv hesaplayıp beyan edecekmiyim ? Ayrıca satarkende % 1 kdv ile satmam gerekir diye düşünüyorum..

Saygılarımla,
 
Ynt: Promosyon Hk.

eğer bu motosiklet trafiğe tescil edilmek zorunda ise el değiştirirken trafik sizden mutlak suretle noter satışı isteyecektir.
kdv konusunda gider pusulası ile alındığı için şu an bende tereddüte düştüm...
eğer bir bilgiye ulaşırsam size aktarırım.
 
Ynt: Promosyon Hk.

Aracı geçi süreliğine üzerimize alıp sonra promosyon olarak fatura keseceğiz...

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst