Promosyon Ürünlerin Bedelsiz Faturalandırılması

Üyelik
19 Mar 2007
Mesajlar
2
Merhabalar,


Müşterilerimize, bizim ürünlerin satışına daha fazla eğilmeleri için, belli miktar satış karşılığı tv,ütü vb. hediyeler vermekteyiz.Bu promosyonları alış için 157 e işliyoruz. Bu promosyon ürünlerin çıkışını 0 ytl den fatura kesip bedelsiz olarak yapıyoruz.Ancak bazı müşterilerimiz bu faturaları istemiyor.


SORU 1 : Fatura istemeyen müşterimize fatura yerine beyaz bir kağıda promosyonun müşteriye verildiğine dair imza alarak promosyon giderlerine işlemek gibi bir muhasebeleştirme yapabilirmiyim....?

SORU 2 : Sadece irsaliye kullanarak çıkışı yapıp promosyon giderine atabilirmiyiz ( fatura kesmeden)

SORU 3 : Fiyatı 0 mı yazmalıyız yoksa 0.01 gibi düşük değer mi göstermeliyiz?

SORU 4 : Promosyon ürünlerinin stok durumunu takip etmiyorsak ve bu promosyon ürünlerin alışını peşin yaptığımızda, hiç stok hesabına (157) işlemeden kasa alacak , promosyon gideri borç şeklinde muhasebeleştirme yapılabilir mi? Bu şekilde yaparsak, promosyonları müşteriye verdiğimizde bir belge hazırlamalımıyız?
 
Ynt: promosyon ürünlerin bedelsiz faturalandırılması

Sn. Nedim

Promosyon veya eşantiyon olarak dağıtılacağı ön görülen ürünlerin öncelikle aktifleştirilmesi gerekir. Bu aktifleştirme de sizin de belirttiğiniz gibi 157 DİĞER STOKLAR hesabı ile mümkündür. G.V.K. 40/1. maddesi gereği bu tür giderler Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamındadır.

Aktifleştirilen bu alışlar dağıtıldıkça giderleştirilmelidir. İrsaliye bir teslim belgesi olarak geçerlidir. Ancak bu irsaliyeler 7 gün içinde fatura edilmelidir. Müşterinin faturayı kabul edip etmemesi bu noktada önemli değildir diye düşünüyorum. Siz yine de (irsaliye bilgilerine göre) fatura düzenlemelisiniz.

Ürünü bedelsiz verdiğinize göre irsaliye ve fatura da bedelsiz olacaktır. Bunda bir sakınca yoktur. VUK da sayılan belgeler dışındaki belgeler geçerli belgeler değildir.

Burada dikkat edilecek husus şudur. 50 seri nolu KDV tebliği gereği eşantiyon olarak dağıtılacak ürünlerin KDV oranı asıl mala (veya hizmete) ait KDV oranından fazla ise bu 2 oran farkına göre hesaplanan eşantiyona ait KDV tutarını indirim konusu yapamıyoruz. Bu fark direkt olarak gidere yazılabiliyor.

Birde dağıtılacak eşantiyonların ticari teammüllere ve yapılan işin hacmine uygun miktar ve tutarda olması gerekiyor. Ayrıca bu eşantiyonlar bir satışa konu olmayacak şekilde verilmelidir.
 
Ynt: promosyon ürünlerin bedelsiz faturalandırılması

Cevabınız için teşekkürler Sn. Onursal Taştan,

B

Ben muhasebeci değilim ve onun için kafamda bazı sorular daha kaldı bu konuyla ilgili.Cevaplarsanız sevinirim.

1. Peki bu promosyonel hediyeler , 157 hesaplara hiç işlenmeden, sadece gider hesaplara (760) borç , kasa hesabına alacak şeklinde işlenebilir mi? Yoksa muhakkak 157 e mi alınmalı önce?

2. Bizim gibi bazı firmalar bu ürünleri alışta 157 e işliyor ve müşterilerine bedelsiz verdiklerinde gidere(760) atmak için hiç fatura kesmiyor.Sadece ispat olarak müşteriden alındığına dair bir kaşe imza alıyorlar.Yine burada tartışılan bir forumda şöyle bir yazı gördüm :
İzmir Defterdarlığı tarafından verilen bir Mukteza?da; ?Fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında emtiayı satan yada işi yapan tarafından düzenlenmesi zorunlu bir vesikadır. Ancak asıl malla beraber satışları hızlandırmak amacıyla promosyon olarak verilen ürünler için satış hükmünde olmadığı ve bir bedel ödemesi gerekmediğinden fatura düzenleme zorunluluğu yoktur. Bu tür promosyon ürünler için fatura düzenlenmesi gerektiğinde bedel yazılmadan asıl malın promosyon ürünü olduğu belirtilerek fatura düzenlenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır)

Buna göre faturalı çıkış yapmadanda , ispat olarak promosyonun alındığına dair müşterimden imza alarak muhasebeleştirme yapılabilir mi?

Teşekkürler
 
Ynt: Promosyon Ürünlerin Bedelsiz Faturalandırılması

Sayın Nedim

Promosyon teslimlerini ilgili olduğu malın faturasında bedelsiz olarak belirtmek suretiyle de giderleştirebilirsiniz. (Bunu önceden belirtmeliydim.)

Promosyon ürünleri diğer stoklar kapsamında düşünülmeli ve aktifleştirilmelidir.
 
Ynt: Promosyon Ürünlerin Bedelsiz Faturalandırılması

Üzerinde Promosyondur satılamaz ve bedelsizdir yazılı ancak miktar fiyat ve kdv hesaplanmış faturalar aldık.
Bunları ne şekilde kaydetmem gerekir?
 
Üst