Puantaj Hakkında

mustafakutlu

Katkı Sunan Üye
iyi akşamlar arkadaşlar.motor yedek parçaları satan bir mükellefimim 2 oğlu yanında sgklı olarak çalışıyor.(2 tanede sgklı işçisi var)fakat mükellefin oğulları kendilerini 15 gün olarak sgk lı göstermek istiyorlar.ben 15 günlük sgk gösterilemeyeceğini söyledim fakat o araştırmış ve olabilir diyor bana.bende puantaj usulü olabilirmi acaba diye düşünüyorum?puantaj usulünün belli şekil ve şartları varmıdır?bu konuda üstadlarımın görüşlerine ihtiyacım var.

kısmi zamanlı gösterebilirsiniz, haftalık en fazla 30 saat çalışabilir. bu da aylık 20 günü geçemez..

Kısmi süreli part-time iş sözleşmesi yaparakta her ay 15 gün üzerinden gösterebilirsiniz.Yanlız bu şekilde yaptığınızda geri kalan 15 günü GSS primi olarak kendileri ödemek zorunda.Eğer puantaj kaydı olarak yaparsanız böyle bir zorunluluk yok.Puantaj kaydı tutarakta 15 gün gösterebilirsiniz.

teşekkür ederim üstadlar...kısmı süreli yaptığımda geri kalan 15 günü gss kapsamında ödeyeceğimi biliyorum.bende o yüzden puantaj usulü olması gerekir çünkü mükellef sadece 15 gün sgk yatırmak istiyor .bu iş kolunda (motorsiklet yedek parça par.satışı)puantaj kaydı tutarak yapsam bir sakıncası olurmu?

Puantaj kaydı ile yapabilirsiniz sorun olmaz.Puantaj kaydında çalışanlarında imzası olması gerekiyor buna dikkat edin.İnternette puantaj kaydı örnekleri diye aratırsanız bir sürü kayıt örneği çıkacak.Onlardan birini indirip üzerindeki bilgileri kendi işyerinize göre düzenleyin.Puantajın üzerinde 15 günü işaretleyin.İşaretleyeceğiniz günlerin resmi ve dini tatil günlerine denk gelmemesine dikkat edin.Kalan günleride eksik gün olarak bildireceksiniz.Eğer işyerinde çalışan sayısı 9 kişi ve altındaysa her ay bu puantaj ile birlikte eksik gün formu vereceksiniz SGK'ya.

Normal puantaj çizelgesi üzerinde,çalışma süresi saat olarak işlenir,sonrasında toplam süre 7.5 a bölünür ki işçinin o ay ki sgortalı gün sayısı bulunur,özellikle bu tür işçilerin imzası olmalı,aynı çizelge üzerinde işveren/ve veya vekilinin imzasının da bulunması isabetli ,bu şekil puantaj kaydı bildirebilirsiniz.(yalnız bu noktada,puantaj kaydı bildirilirse eksik günler borçlanılamıyor diye biliyorum)
Bu işçiler(yani oğullar)günde 2-3-5 saat de çalışabilirler 7.5 saat de çalışabilirler.ANCAK normalde yine hafta /ay bazında tam çalışıp,kısmi süreli çalışma gösterilecekse,tabidir ki bu uygun düşmez.
(gerçekden kısmi çalışma olacak ve iş iş sözleşmesi yok ise düzenlenmeli)