R1 Yetki Belgesi Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kaya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sanırım yaptığınız ödemeyi gider olarak yazabilirmiyim diye soruyorsun.

Bilindiği gibi şirketler kurumlar vergisi mükellefi. Kurumlar vergisi mükellefleride kurum kazancı üzerinden vergilendirilirler.
Kurum kazancı tespit edilirken: Kurumlar vergisi kanunun 14, mükerrer 15 ve Gelir Vergisi kanunun 40 ve 41'inci maddeleri göz önünde bulundurulur.
Gelir Vergisi kanunun 40/1. maddesinde Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili yapılan giderlerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak yazılabilir.

Yukarıda yapılan açıklamalar gösteriyor ki:
Sizin şirketin yapmış olduğu 60.000 YTL tutarında R1 yetki belgesi giderini GVK 40/1 maddesine göre gider olarak kayıtlara intikal ettirilebilir. Çünkü yapılan gider ticari kazancın elde edilmesi ile ilgilidir.
 
Sayın Msguiibf,

Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. 60.000 YTL cari yılda tamamen gider yazılabilir mi veya bu gideri yıllara mı yaymalıyız?
 
Merhaba,
Bence yeni ve güncel bir konu olduğu için bunu biraz tartışalım ve beyin jimnastiği yapalım.

Maliye Bakanlığının açıklamış olduğu Amortisman Listesinin 55. sırası' Alıntı:
Kod:
Gayri Maddi İktisadi Kıymetler: İşletmenin mevcut değeri, imtiyaz hakları (Franchising), patent, formül, dizayn, örnek kalıp, teknik bilgi (Know-how), format, telif hakkı ve benzeri kalemler, lisans, kullanım hakkı ve izni veya devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri

Burada acaba diyorum, "devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri " ibaresi "K" belgesi, "R" belgesi v.s. yi kapsıyor diyebilirmiyiz veya biri iddia edebilirmi? Neticede bu belge, taşımacılık yapmak için devlet tarafından verilen bir yetki belgesi, yani sahibine taşımacılık yapma hakkı veriyor.Eğer hak olarak değerlendirilirse aktifleştirilerek 15 yılda itfa edilmesi gerekecektir.

Bu konuda Sayın Mahmut SUÇİÇEK bir vergi denetmeni ve idare elemanı olarak kendi görüşünü ve en azından görevli olduğu dairenin (gayri resmi olsa bile) fikrini söyleyebilirmi?
 
Sayın arkadaşlar,

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ
Yetki Belgelerinin Süresi
Madde 30- Bakanlıkça verilen yetki belgelerinin süresi beş yıldır.
Bakanlık, uluslararası taşımalarda ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri çerçevesinde bu beş yıllık süreyi daha az veya daha çok tutabilir.

Burada sayın Tamer Başkan'ın belirttiği gibi
"devlet kurum ve kuruluşları tarafından verilen diğer haklar (İşletme hakkı gibi) ve bunların benzerleri " tanımına girse de yukarıdaki yönetmeliğin ilgili maddesine göre bu belgeler genel olarak 5 yıl için verilmektedir. Sürenin bitimiyle birlikte yenilenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı yetki belgesi ücretlerini 5 yıl içersinde itfa edebiliriz.
Selamlar...
 
merhabalar, Bir yorumda ben ekleyeyim.
g.v. kanunun 40.md.6.bendine göre;(2772 sayılı Kanunun 5'inci maddesiyle değişen bent) İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve --harçlar--;
K Belgeleri, R Belgeleri vs. için ödenen paralar, devlete ödenen harç niteliğinde ödenen paralar olarak düşünüyorum. Sayın, Ulaştırma Baknımızında bir televizyon programında konuşmasına tanık oldum kendiside bunu devlet için ödenen bir harç olduğunu belirtmişti. bunu da muhasebe kayıtlarına ilgili dönemde, vergi, resim,harçlar hesabı altında giderleştirebiliriz. diyorum.
değerli, üstadlarımızında görüşlerini bekliyorum.

selam ve saygılarımla,
 
smmmkaraman' Alıntı:
Sayın arkadaşlar,

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ
Yetki Belgelerinin Süresi
Madde 30- Bakanlıkça verilen yetki belgelerinin süresi beş yıldır.

Selamlar...

Merhaba,
Yönetmelikteki 5 yıllık süreyi atlamışım. Düzeltme için teşekkürler.
 
Ynt: R1 Yetki Belgesi Hk.

merhaba,

bu konu sonuca bağlanmadan kalmış gözüküyor. bizimde benzer bir işlemimiz oldu. işletmeye k2 yetki belgesi aldık. ödenen meblağ 5000 ytl. bunu doğrudan gider mi yazmalı yoksa aktife alıp 5 yılda amorti mi etmeli? net bir düzenleme de gözükmüyor. kararsız kaldım.

saygılar.
 
Ynt: R1 Yetki Belgesi Hk.

260 Haklar


İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları kapsar.



Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba BORÇ kaydedilir.Yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
 
Ynt: R1 Yetki Belgesi Hk.

Bence de bu bir gayri maddi sabit kıymet dir. Süresiz değil 5 yıl için veridği ise açıktır.
Bu nedenle aynı yıl içinde tamamaını gidere atmak tenkit konusu olabilir. Ancak yasada net bir açıklık yoktur. Yeni bir uygulama .
 
Ynt: R1 Yetki Belgesi Hk.

Sn.guroy' a katılıyorum. Bu bir tenkit konusu oluşturabilir. Bu işlem, bir hakkın elde edilmesi ve 5 yıl süreyle kullanılması olduğuna göre, amortismana tabi tutulup, 5 yılda itfa edilmelidir.

Direkt gidere atılması konusu düşünüldüğünde bile; Cari yılın masraflaştırılması, sonraki döneme kalan tutarın ise sonraki yıllar için yapılacak giderlerde(280 hesapta) takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı hesaba çıkacak. Ya yıllık 1.000,00.- YTL gidere atılacak, ya da %20' den 1.000,00.-YTL amortisman ayrılacak. Bence 560,00 YTL' lik sınırda dikkate alınarak aktifleştirilmesi daha doğru olur düşüncesindeyim.
 
Üst