fonradar

Radyo yayını için anonim şirket şartı

Üyelik
7 Nis 2012
Mesajlar
9
Merhaba, yerel ölçekte radyo yayını yapmak istiyorum ve bunun için anonim şirket olması gerektiğini öğrendim. RTÜK yeni radyo frekansları vermediği için, bunu bir anonim şirketin hisselerini satın alarak yapabileceğimi öğrendim. Bu konuda aslında merak ettiğim birkaç husus var;

1) Yanıma 4 arkadaşımı alıp anomim şirket kurmaya kalksam ve onlara göstermelik % 1 hisse göstersem olur mu?

2) Anonim şirket kurmak için en az 50.00 TL olması gerekiyor ve bu 50.000 TL herhangi bir yere mi (banka vs) yatırılıyor, yoksa 50.000 tl nin olduğunu nasıl beyan etmemiz gerekiyor.

3) hisseleri satın almam için benim de bir anonim şirket mi kurmam gerek, yoksa karşı tarafın karşı şirketin prosedür gereği gösterdiği ortakların yerine benim mi geçmem gerek.

4)En kolay ve kestirme yoldan bu radyo şirketinin yayın hakkını nasıl kullanabilirim, ne yapabilirim. (Anonim şirket hususnda fazla bilgi sahibi değilim)
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

Hisseleri (şahıs olarak) satın alarak anonim şirkete ortak olabilirsiniz.
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

bunun için uygulanması gereken yasal prosedür nedir acaba.

anonim şirket adıyla kurulmuş ve yaklaşık 6 yıldır radyo yayını yapmayan bir radyo istasyonu var. bu şirkette 4 kişi formaliteden % 1 hissesi görünüyor. bu kapsamda süreci nasıl geçireceğim konusunda bir açıklama yapabilir misiniz?
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

ANONİM ŞİRKET HİSSE DEVRİ İŞLEMİNDE İSTENİLEN EVRAK LİSTESİ

- 1 adet Dilekçe (Ticaret Odası Başkanlığına ve Ticaret Sicil Memurluğuna hitaben yazılmış tek dilekçe)
- 1 adet Hisse devrine ilişkin noter tasdikli yönetim kurulu kararı ve (1adet kararın fotokopisi)
- 1 er adet Pay Defteri fotokopisi (Yeni giren ve çıkan ortağın bulunduğu sayfalar giren ve çıkan ortak tarafından imzalı)
- 1 adet Noter tasdikli Hisse Devir sözleşmesi
ŞİRKET?E YENİ GİREN ORTAK VARSA;
- Noter onaylı veya muhtarlıktan alınmış ortakların ve yetkililerin fotoğraflı nüfus örneği ( nüfus örneği fotoğrafsız ise 1 adet fotoğraf)
- Ortak ve Yetkililerin ikametgah belgesi

NOT: - ŞİRKET SERMAYESİ NAMA YAZILI HİSSE SENETLERİNDEN OLUŞUYOR İSE DEVİR SÖZLEŞMELERİ ALINMAYACAK OLUP, SADECE DEVİRİN BAHSEDİLDİĞİ YÖNETİM KURULU KARARI ALINACAKTIR. -HİSSE SENEDİ OLMAYAN SADECE ORTAKLARIN PAYLARININ MEVCUT OLDUĞU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE, DEVİRİN BAHSEDİLDİĞİ YÖNETİM KURULU KARARI İLE BİRLİKTE, DEVİR SÖZLEŞMESİ ALINACAKTIR.

TESCİLSİZ İLAN EDİLME İŞLEMİ:( Dilekçede hisse devri işleminin tescil edilmeksizin ilan edilmesinden bahsedilecektir.)
T.SİCİL HARCI ODA PAYI: 60,00 YTL
İLAN BEDELİ: 60,00-YTL


TESCİLLİ İLAN EDİLME İŞLEMİ:
HARÇ:127,40 YTL
İLAN BEDELİ: 60,00 YTL.
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

hisse devri denen olayın tam olarak nasıl gerçekleştiği, ne yapıldığı konusunda internetten açıklayıcı bir bilgi bulamadım arkadaşlar. Yardımcı olursanız sevinirim

şimdi ben hisse devri yapmam için, hisse satın almam için sözkonusu anonim şirkete belli bir para mı yatıracağım. Yani şirketin sermayesi 100.000 (yüz bin) lira ise ben % 10'luk bir hisse satın almak için bu şirkete 10.000 (on bin) TL para mı yatıracağım. Ya da parayı nereye yatırmam gerekir. ne yapılır.

10.000 tl yatırdığım zaman ben şirketin bir ortağı olacak mıyım.

% 10'luk bir hisseye sahip olan bir ortak yönetim kurulu başkanı seçilebilir mi

bir diğer sorum: yeni bir a.ş. kurmaya kalksak 50.000 tl sermayem olması gerekiyor. Bu durumda sözkonusu 50.000 tl yi bankaya mı yatıracağız. Daha açık bir ifadeyle, cebimizde 30.000 tl para varken 50 bin liramızın olduğunu söyleme gibi bir durumumuz var mı, yoksa bunu belgelendirmek mi gerekir?

radyo ve reklamcılık adıyla kurulmuş bir anonim şirketin devlete olan yükümlülükleri nelerdir? her ay vergi verir mi? yoksa kazancı üzerinden mi vergi verir. Var ise diğer yükümlüşükleri nelerdir?
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

1- Siz hisseyi, şirket ortaklarından birinden devir alacaksınız. Örneğin A ortağının şirkette mevcut bulunan 10 hisseye karşılık 100.000 TL'yi, şirketin A ortağından satın alacaksınız. Böylece şirkete ortak olacaksınız.
2- Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2003/3 sayılı tebliğinin Nakdi sermaye ödenmesi başlıklı kısmına göre sermayenin tamamının bankadan geçmesi zorunludur.
"Nakdi Sermayenin Ödenmesi

Madde 6- Kuruluş ve sermaye artırımında ortakların nakdi sermaye taahhütlerine ilişkin ödemeler, şirket tarafından bir bankada veya özel finans kurumunda şirket adına açılan hesaplara yapılır."
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

%10 luk hisse hangi rakama tekabül ediyosa onu mu ödiycem.

Örneğin : 100. 000 Tl sermayeli X Anonim şirketi'nde A ortağı % 10'luk bir hisseye sahip ise bu onun 10.000 (on bin) tl hissesi olduğu anlamına mı geliyor.

A ortağı, şirketteki % 10'luk hissesini şirkete yeni ortak olacak olan B ortağına devrediyorsa, B ortağı 10. 000 (on bin) tl yi ödeyip şirkete ortak mı oluyor.

biraz önceki cevabınızda 100.000 (yüz bin) tl satın alacağımı yazmışsınız. şirketin % 10 hissesi 10 bin lira yapmaz mı?

DOĞRU MU ANLIYORUM ACABA_
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

Ben örneğimde 10 hisseye karşılık 100.000,00-TL yazdım, bu da demek oluyorki şirketin 100 hisseye karşılık 1.000.000,00-TL sermayesi vardır.
Bakın şöyle anlatayım,
diyelimki, şirketin sermayesi 100 hisseye karşılık 100.000,00-TL, siz şirkete ortak olmak istiyorsunuz, bu şirketin ortaklarından %10 hisseye sahipki buda 10.000,00-TL yapar, A kişisi 10 hissesini devretmek istiyor. Bu durumda %10 hisseye karşılık 10.000,00-TL A kişisine (Yada A kişisinde belirlenecek tutarı) ödeyerek şirkete ortak olabilirsiniz.
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

Tamam şimdi anladım teşekkürler.

Peki hisse devri sözleşmesinde satın alınan hisse tutarını (örneğin 10.000 tl) devir alan şahıs, devir eden şahısa elden mi verir. Yoksa 10.000 tl' yi şirketin banka hesabına mı yatırır.
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

Noterden yapılan devir işlemlerinde tesvik zorunluluğu bulunmadığından eldende ödeyebilirsiniz.
 
Ynt: Radyo yayını için anonim şirket şartı

Yardımınız için teşşekürler. Kafama takılan soruları yine sorarım buradan ;D
 

Benzer konular

Üst