personel maaş programı

Refakat

stajer311

Katkı Sunan Üye
Bir işçi hastalanan çoğuna şehir dışındaki bir hastaneye götürüyor.Ve bu çokuk için SSK sigortalı olan babasını 1. dereceden refaketcı olarak belirliyor.
Bu durumda bu işçi yıllık ücretli izinli olarak gösterilebilir mi? veya gösterilmesze bu işçi için yapmamaız gerekenler neler olabilir. 10-15 günlük rafaket süresi zarfında işçi çalışmayacak haliyle.
Teşekkrü eder. Saygılarsunarım.

mazeret izni olarak kabul edilir. çalışılmayan günler eksik gün olur ve ek 8 düzenlenir.

nane' Alıntı:
mazeret izni olarak kabul edilir. çalışılmayan günler eksik gün olur ve ek 8 düzenlenir.

Peki bu durumda ücret verilirse Ek-8 de hangi seçeneği seçmek gerekir.
Uygun bir seçenek bulamadım.

Merhaba;

Eğer çalışılmayan ve mazeretli sayılan günlerde sigortalıya bir ödeme yapmayı düşünmüyorsanız ücretsiz mazeret izin formu düzenleyip Ek-8 ile bildirmelisiniz. Seçeneklerde de ücretsiz izin seçeneğini kullanmalısınız.

biricik' Alıntı:
Merhaba;

Eğer çalışılmayan ve mazeretli sayılan günlerde sigortalıya bir ödeme yapmayı düşünmüyorsanız ücretsiz mazeret izin formu düzenleyip Ek-8 ile bildirmelisiniz. Seçeneklerde de ücretsiz izin seçeneğini kullanmalısınız.

Evet. teşekkürler. Ücretsiz durumda böyle ama ücretli durumda ne yapmamız gerekli onu açıklığa kavuşturamadım.

Merhaba;

Şöyle yapabiliriz. Ücretli mazeret izin formu düzenleyip izinli olduğu günler için prim tahakkuk ettirmeliyiz. Tabi bu durumda eksik gün olmayacağından Ek-8 e gerek yoktur.

İyi hafta sonları dilerim...

mazeret nedeniyle işe gelmiyorsa, gelmediği günleri çalışmış gibi gösteremezsiniz. Eksik gün bildirim formu düzenleyin. 13 no'lu kodu seçin (diğer) Ek olarak ta işçinin kendisinden almış olduğunuz mazeret izin talep dilekçesini ekleyin. Gelmediği günler için ücret verecekseniz bunu prime ekleyin. Benim fikrim böyle. Hatam varsa arkadaşlar düzeltsin lütfen. Saygılarımla,

Hakan YILMAZ' Alıntı:
mazeret nedeniyle işe gelmiyorsa, gelmediği günleri çalışmış gibi gösteremezsiniz.

Merhaba,
Nedenini yasal dayanaklarıyla açıklarsanız sevinirim.

Eğer mazeret izninde ücreti ödenmeye devam ediyorsa eksik gün olmayacağı için SSK 'na Ek-8 v.s. gibi bir biildirimde bulunulmayacaktır.

anladığın kadarı ile işalan ssk madde 102 göre refakatçi olduğu için masraflarını alacak. ssk günü tam gösterilirse ssk refakatçı olarak gitmediğini öne sürerek bu ödemeyi yapmak istemez ise.

Sayın Başkan, bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Çalışan kişi sigortalı gözükecek. Mazeretli kişide sigortalı gözükecek. Yani çalışmış gibi. Burada bence fark olması gerekiyor. Eğer işveren maaşından kesinti yapmıyorsa tabikide prim kesilecek. Fakat ben bu gibi uygulamalarda işçinin işyeri dışında olduğu ve işyeri ile ilgili bir işte çalışmadığı için bu durumu ssk ya eksik gün bildirim formuyla bildiriyorum. sizce bunun ne gibi bir sakıncası olabilir. Allah göstermesin mazeret izni dolayısıyla yolda kaza geçirdi. Ama şirkette çalışmış gibi sigortalı gözüküyor. Bu durum nasıl açıklanabilir ?

Merhaba,
Arkadaşlar siz çalışanın elinden izin kağıdını aldıktan sonra dışarıda geçireceği bir kaza veya yapacağı yasal olmayan bir işlemden sorumlu olmazsınız. İşveren çalışanın lehine olarak sağlık nedeniyle işe gelmediği günlerin ücretini ödemek istemekte. Bunun yasal olarak yanlış bir yönü yok. İşveren tarafından verilecek mazeret izinlerinin "ücretsiz" olmasını öngören bir hüküm bulunmadığı gibi, çalışılmadığı halde ücretin ödenmesi durumunda ssk primi v.s. gibi kesintilerin ödenmesini öngören hükümler var. Buradan zaten çalışılmadığı halde ücret ödemesi yapılabileceği yorumunu yapabilirsiniz.

İşin yasal yönü açısından gönlünüz rahat olsun.

Sayın Başkan, ben şunu söylemek istiyorum. Ben işçime mazeretide olsa ücretini tam veriyorum. Fakat ücretini tam vermem onu o ay içerisinde ssk gününü tam göstermem gerektiriyor mu? örneğin 15 gün çalışıyormuş gibi gösterip, 1 aylık ücretini yazsam sizce ne gibi sakıncası var ?

benim bildiğim ssk refakatçıyada kaldğı gün kadar rapor veriyor,ve raporlu sayılmış oluyor