Rekabet Yasağı Sözleşmesi Hk

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar işveren işçilere istifa ettikten sonra 5 yıl aynı ilde aynı sektörde çalışamaz gibi bir madde içeren sözleşme imzalatmak istiyor.işçilerin daha önce yapılmış sözleşmeleri var bunları iptal edip yeniden sözleşme hazrılamak mı yoksa ayrıca rekabet yasağı sözleşmesi yapmak yeterlimidir. örnek sözleşme varmıdır.rekabet yasağı sözleşmesinin geçerli olabilmesi için şartlar nelerdir.
 
Aynı il aynı sektör tamam ama , 5 yıl yasağı sorun çıkartacaktır ihtilaf durumunda.
 
sayın keremcem 40 tane personele ayrı yarı yeniden sözleşme yapmadan sadece rekabet ve gizlilik sözleşmesi adı altında bu şartları belirten birkaç maddelik tek tip sözleşme yapıp çoğaltıp herkese ayrı ayrı imzalatılsa olmazmı.
 
Rekabet sözleşmesinin olmazsa olmaz şartlarından bazıları;
-İşçinin ekonomik hayatını sonlandırmayacak olmalı, ( 5 yıl , bildiği işi yapmaktan alıkoymak , öldürmekten beter etmek demektir) buradan geri tepme ihtimali çok yüksektir o tarz rekabet sözleşmesinin,
- işçinin rekabet edebilecek seviyede bilgiye ulaşabilir olması gerekmektedir, salt işyerinizde çalışıyor olması yeterli değil, buradan da geri teper genellikle rekabet sözleşmeleri,
- tarafların ehliyeti ! , karar verebilme iradesi,
yıllarca çalıştığı işyerinde, herhangi bir ek kazanım olmaksızın sonradan imzalanılan rekabet sözleşmelerinde, işçinin özgür iradesinden çok işverenin baskısı / zorlaması göz önüne çıkar, buradan da teper rekabet sözleşmesi.

Farklı sürelerde iş tecrübesine sahip , farklı görev pozisyonlarındaki kişilerle aynı tarz aynı şartlarda yapılan rekabet sözleşmesi de , rahatlıkla '' zorlama '' yoluyla imzalatılan rekabet sözleşmesi olduğunu, imzalamasalardı işlerinden olacaklardı iddiasını attırabilecek bir sözleşme olduğunu ortaya koyacaktır.

Borçlar Kanunda rekabet yasağı ile ilgili maddeleri incelemenizi öneririm.
 
Sayın kaan070608,

Sayın keremcem'in söylediklerine katılıyorum aynı sektör ve il'de çalışamaz diye belirterek çalışan işçilere imzalattırabilirsiniz belki imzalamayanlar çıkabilir şartlara göre değişir fakat sözleşmeye 5 yıl eklerseniz bu olmaz çalışan işçiler için söylüyorum.

Yeni işe giren bir personele bu uygulamayı baştan yaparsınız aynı sektör ve il + 5 yıl şartını.

Fakat çalışan personele + 5 yıl imzalattırmak söz konusu değil tamamen aykırı çünkü bunu baştan bildirmeniz gerekirdi.

İyi Günler.
 
Sn.demiral ve Sn.keremcem beye katılıyorum.
Ek,
İşverenin bu önerisi çalışma koşullarında esaslı değişiklik niteliğinde olup,imzalamayan işçilerin sözleşmeleri fethedilirse tazminat doğar.
 
Üst