Resen Gerçek Gelir Vergisi Mükellefi Tesisi

Üyelik
24 Ara 2015
Mesajlar
2
Konum
MUĞLA
50 Büyükbaş hayvanı olan bir çiftçi işlerinde kullanmak için Kanal kazıca ve yüklenici traktör (eksavatör) satın aldı, bu iş makinesini sadece kendi işinde kullanıyor maliye bu makinenin noter satışından dolayı mükellefe yoklama memurunu gönderiyor yoklama memuru makinenin kişinin kendi tarımsal işinde kullandığını ticari çalışmadığını tespit ediyor daha sonra maliye 193 sayılı gelir vergisi kanununun 51.maddesinin 10.bendine istinaden iş makinası satın aldığınız tarihten itibaren gerçek usul gelir vergisi mükellefiyetinizi tesis edilmiştir diye yazı gönderiyor, ticari kazancı olmayan bu kişi ne yapmalı ?
 
51. madde basit usulden faydalanamayacak olanlardan bahsediyor. çiftçi, basit usulden faydalanmak istediğini mi bildirmiş ki "51/10 maddesine istinaden" diyor?????


GVK 53. Maddeye dikkat etmekte fayda vardır. maddede şöyle bir hüküm de geçmektedir:

(Ek cümle: 30/7/2003-4962/6 md.) Ancak, çiftçiye ait olmakla beraber ziraî işletmeye dahil edilmeyen biçerdöver veya bu mahiyetteki bir motorlu araç veya on yaşına kadar ikiden fazla traktörün işletilmesinden elde edilen gelirler ticarî kazanç hükümlerine göre vergilendirilir.

ayrıca GVK 90 seri nolu tebliği de gözden geçirebilirsiniz. (özellikle I.C.1.a bölümüne)
 
O makinayı kiralamak vs gibi ticari başka faaliyette kullanmaktan değil, alım ile gerçek usul gelir vergisi mükellefiyeti olmama şartlarını kaybettiğinizden olabilir.
 
Çiftçinin hiç bir şekilde talebi yok iş makinasını ahırında kullanmak için almış vergi dairesi iş makinasını resen gerçek gelir vergisi mükellefi yaptığından sorunumuz.
 
Çiftçilerin çoğunluğu tevkifat usulünde vergilendirilmektedir. sizin mükellefiniz iş makinesi alarak tevkifat usulünde vergilendirilmenin şartlarından birini ihlal ettiğinden gerçek usulde mükellefiyet açılmıştır. bundan dolayı da zirai kazancının gerçek usulde Zirai işletme hesabı esasına göre tespit edilmesi gerekir. yani Çiftçi İşletme Defteri tutulması gerekir.
 

Benzer konular

Üst