fonradar

Resen Terk Yaptıramayız mı?

muhasebe42

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Ağu 2005
Mesajlar
141
Merhaba arkadaşlar

Mükellefim olan bir Ltd.şti. uzun süredir ortakları işi bıraktı ve bir ortak dışında diğer ortaklar yok 31.12.2007 tarihine kadar sözleşmem gereği beyannamelerini verdim, en son 2007 kurumlar vergisi beyannamesini Nisanda vardim. 2008 yılına sözleşmem olmadığı için şirketinde herhangi bir faaliyeti olmadığından hiç beyannamesini vermedik. Vergi dairesi yoklama çıkarmış yoklamada diğer ortak 31.12.2007 de faaliyetlerinin bittiğini beyan etmiş ve yoklama fişine yazılmış.
Şimdi 31.12.2007 itibari ile vergi dairesinden resen terk ettirmek istiyorum. Bu sebeple elde kalan belgeleri iptal ettirmek için vergi dairesine çıktım ilgili tahakkuk memuru resen terk yapılamaz 2007 kurum beyannamesini nisanda vermişiniz 2008/1.2.3 ayların kdv beyna ve diğer beyannameleride vermeniz gerekmekte dedi. Elimdeki 31.12.2007 tarhinde faaliyet sona ermiştir diye dairelerince tutlmuş yoklama var dedimsede belgeleri iptal ettiremedim yetkili şef yoktu iş neticeye bağlanamadı
Resen terk işlemini yaptıramazmıyım 31.12.2007 itibari ile
yada nasıl yol izlemem lazım malum beyanname vermeme cezaları ağır.
 
Ynt: Resen terk yaptıramayızmı

Maliye bakanlığının 2004/13 sayılı iç Genelgesi kapsamında düzenlenmiş bir yoklama varsa, işi bırakma tarihinin kanaat getirici vesikalarla tevsik edilebildiği hallerde bu tarih, diğer durumda ilgili yoklamanın düzenlendiği tarih baz alınmak suretiyle ilgili mükellefin mükellefiyeti terkin edilmektedir. İç genelgede bir çok gerekçe olmasına rağmen idare tarafından özellikle son altı ay içerisinde beyannamelerinin verilmemesi hususu oldukça kanaata varma açsısından ağır basan bir gerekçe olarak görülmektedir. Kurumlar vergisi beyannamesini vermiş olmanız idare tarafından terkine engel bir husus oluşturmaktadır. tavsiyem bir kaç ay beyanname vermeyerek yeniden yoklama yaptırmanız daha isabetli olacaktır.
 
Ynt: Resen terk yaptıramayızmı

Sn. Türk_bey;

Yani 2008 yılına ait beyanname vermeden 2. bir yoklamamı bekliyeyim. ?
Peki 2008 yılında vermelerini istediği beyannamelerden dolayı takdire sevk edebilirmi? Ederse sonuç ne olabilir?
 
Ynt: Resen Terk Yaptıramayız mı?

Mükellefin re'sen terk işlemi yaptırma gibi bir seçeneği yok. Re'sen terk işlemi idarenin tasarrufu altındadır. Her ne kadar Ocak-Nisan dönemlerine ait beyannameyi vermesenizde idare Nisan sonunu terk tarihi olarak değerlendiriyor ise takdire sevk edecektir. Firmanın gayrifaal olduğu yoklama neticesinde tesbit edildiğinden dönem beyannameleri matrahsız olarak takdir edilecektir.

Servis şefi ile görüşerek konuyu karşıkılı mutakabatla çözüm yoluna gitmeniz gerekir. Sizin tarafınızdan yapılacak fazladan birşey yok.
 
Ynt: Resen Terk Yaptıramayız mı?

Sn. Türk_bey

çok teşekkür ederim.
 

Benzer konular

Üst