fonradar

Resmi kurumlara gider pusulası düzenlenebilirmi?

abdsis

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Ara 2005
Mesajlar
869
Konum
ABCDEFG
Merhaba,

fatura kesemiyen resmi kurumlardan yapılan mal veya hizmet iadelerine gider pusulası düzenlenebilirmi? Veya bu tür iadelerde ne tür belge olması gerekiyor.

cevabınızı bekliyor iyi çalışmalar diliyorum.
 
Ynt: Resmi kurumlara gider pusulası düzenlenebilirmi?

Gider Pusulası düzenleyerek KDV'yi indirilebilirsiniz. Nitekim Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı'na verilen bir görüş aşağıda şekildedir.

"İlgi: 24/03/2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.55.15.01 /2006-KDV-ÖZE-16/1242 sayılı Yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eki (?) San. ve Tic. A.Ş'nin dilekçesinde, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri işleminin ardından Bakanlığın bir genelgesinde bu kurumların hastanelerine ait eczanelerde yatan hastaların dışında ilaç tüketimi yapılmadığından ilaçların üretici firmalara iade edilerek yerine eczanelerinde kullanılabilecek ürünler ile takas edilmesinin istenildiği belirtilerek fatura düzenlemeksizin tutanaklarla iade edilen ve bunların yerine verilen ilaçların nasıl kaydedileceği ile katma değer vergisi (KDV) açısından nasıl işlem yapılacağı sorulmaktadır.

KDV Kanunu'nun 35. maddesine göre, malların iade edilmesi halinde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefler bunlar için borçlandığı vergiyi, bu işlemlere muhatap olan mükellefler ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltebilir.

Mallan iade edenin mükellef olmaması halinde ise, satıcıların iade edilen mal nedeniyle gider pusulası düzenleyerek iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu pusula ekinde geri almaları gerekir. Satıcı tarafından düzenlenen gider pusulasında iade edilen malın KDV'si bedelden ayrı gösterilecek ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilecektir.

Diğer taraftan, iade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın verilmesi halinde yeni malın değeri dikkate alınarak fatura ve benzeri belge düzenlenecek ve bu belgede KDV gösterilecektir.

Buna göre, (?) San. ve Tic. A.Ş'nin KDV mükellefiyeti bulunmayan SSK hastanesinden iade aldığı ilaçlar için düzenleyeceği gider pusulasında göstereceği KDV'yi indirim konusu yapması mümkündür. Şirketin SSK hastanesine bu ilaçların yerine vereceği ilaçların bedeli üzerinden fatura düzenleyerek KDV hesaplanacağı ise tabiidir" (2).

Gelir İdaresinin konu ile ilgili görüşü malları iade edenin mükellef olmadığından hareketle satıcı tarafından gider pusulası ekinde KDV'si bedelden ayrı gösterilerek kayıtlara alınarak indirim konusu yapılabilecektir.
 
Üst