Ruhsat almadan önce satın alınan mal ve hizmetlerin gider kaydı...

taner..

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Tem 2010
Mesajlar
122
Merhaba.İnşallah bir sorun çıkmazsa Aralık sınavı maliyet dersini geçersem ruhsat almaya hak kazanıyorum.Sonrasında da inşallah büro açma düşüncesindeyim.Merak ettiğim husus; ruhsatı almadan önce diyelim ki çok güzel bir indirim görüp büroya lazım olan yazıcı-pc filan satın aldım,bu almış olduğum kıymetleri serbest meslek kazanç defterinde gider olarak yazmam mümkün mü?(defter tasdikinden önce alınan kıymetlerin gider olarak yazılamayacağı düşüncesindeyim ama yinede sizlere danışmak istedim).
 
Ynt: Ruhsat almadan önce satın alınan mal ve hizmetlerin gider kaydı...

Dönemsellik esası gereği yazılamayacağını düşünüyorum .Haksızlık bence
 
Ynt: Ruhsat almadan önce satın alınan mal ve hizmetlerin gider kaydı...

Benim düşünceme göre, ruhsat sahibi olduktan sonra açtığınız büro ile serbest meslek kazancı elde edeceğiniz düşüncesiyle olaya bakarsak; öncelikle SMK?nın elde edilmesi ve idamesi için yapılan genel giderler kazancın tespitinde indirilebilecek gider olduğunu hatırlatmak isterim. Fakat yapılan giderin serbest meslek kazancıyla ilişki kurulabilmesi için ortada bir kazanç olmalıdır. Kazanç olabilmesi için de ortada bir faaliyet ve bir mükellefiyet söz konusu olması gerektiği düşüncesindeyim.

Bu şekildeki giderlerinizi daha sonra açacağınız işletmenizin yasal defterinde gider olarak gösteremezsiniz. Bu husus vergi ve ticaret mevzuatı başta olmak üzere; giderin belgesi bir önceki yılın tarihini taşıyorsa diğer arkadaşın dediği gibi dönemsellik ilkesine de aykırı olacaktır.

Ancak bu hususu işin ehli bir meslek mensubuna danışmanızda yarar olacaktır.
 
Ynt: Ruhsat almadan önce satın alınan mal ve hizmetlerin gider kaydı...

Bir cilt gider pusulası onaylatırsınız. Açılış tarihinize aldıklarınızı kendiniz adına keseceğiniz gider pusulası ile kayda alırsınız.
 
Ynt: Ruhsat almadan önce satın alınan mal ve hizmetlerin gider kaydı...

teşekkür ederim açıklamalarınız için.sadece atelia arkadaşın dediği kafama takıldı.''gider kaydedebilmek için öncelikle gelir elde etmek lazım''...smmm bürosu kurmak için bi sermayeye ihtiyaç var ama,gelir elde etmeden bunları almak mecburiyetinde.bu konu aslında oturulup üzerinde detaylı konuşulması gereken güzel bir sınav sorusu:))) bende mükellefiyet tesisinden önce alınan kıymetin deftere kaydedilmesinden yana değilim ama düşünsenize bi diş hekimini veya bir tıp doktorunu çok pahalı olan tıbbi cihazları muayenehane açmadan önce çok iyi bir fiyata almış olsa bu demirbaşlarını şimdi defterlerine kayıt edemeyecekler mi? veya bir kamyon işletmesi çok iyi fiyata satın aldığı kamyonunu sonradan defterine kayıt edemeyecek mi?haksız mıyım arkadaşlar???
 
Üst