Sabit Kıymetler Hk.

beyhanserin

Katkı Sunan Üye
Merhabalar,

Benim sorum şu sabit kıymetlerin amortisman süresi dolunca ters kayıtla kapatıldığını bir arkadaşımdan duydum. Şöyle yapıyormuş:

örneğin:

demirbaş 100 ytl amortisman süresi dolduğunda

257B 99 ytl
255A 100 ytl

böyle bir kayıt yapılıyormu?

teşekkürler.

İyi çalışmalar

merhaba beyhanserin;ayrılan amortismanlar ilgili gider hesabları karşılığında bu hesaba alacak;satılması,devredilmesi veya kullanılmaması durumundada 257hesaba alacak kaydedilir.yani yaptığınız işlem doğrudur bence.kolay gelsin

Evet sabit kıymetler itfa olunca(yani amortisman süresi dolunca) ters kayıtla kapatılır. 1 YTL iz bedeli ile bırakılıp izlenmesi temin edilebilir.
Veya artık işletme için değer ifade etmeyen izlenmesinde yarar bulunmayan bir kıymet ise tamamen de yok edilebilir.

!!!

Son dönem amortisman giderini 1 YKR. eskik ayırmanız yeterli olacaktır ayrıca ters kayıtla kapanmasına gerek yoktur.

Ben de bilançoda değerinin görükmesinde taraf olanlardanım. MDV kanuni ömrünü yitirse bile şirkette kullanılıyor olabilir. Sabit kıymet listelerinin de ikinci plana atıldığı ülkemizde, MDV nin takip edildiği tek liste muhasebedir bbırakın ona da dokunmayın.

Uç bir örnek, ömrünü yitirmiş bir koskaoca gökdeleniniz var ama kaydınızda hiçbir şey yok gibi....

Sabit kıymetlerin itfa süresi olsa bile işletmede kullanılıyor olabilir. Bence ters kayıtla kapatılmamalı ancak satışı halinde yok edilmelidir.

İyi çalışmalar dilerim

S.M. Bülent Topraktan Kütahya

Ynt: Sabit Kıymetler Hk.

MErhaba,

Şirketin aldığı cep telefonu , 375 TL , fakat faydalı ömrü 1 yıldan uzun olduğu düşünülürse , gider yazılır mı ? yoksa sabit kıymet olmak zorunda mı ?

Ynt: Sabit Kıymetler Hk.

Amortisman ayırma sınırının altında kalıyor direkt gidere atabilirsiniz.