Sağlık Muayenesi

Üyelik
18 Eyl 2013
Mesajlar
2
Konum
istanbul
merhaba,
İşveren çalışanlarına her yıl sağlık muayenesi yaptırmak zorunda mıdır? Zorunda ise yapılmadığı takdirde bir müeyyidesi var mıdır? Cevabınızı merakla bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
6331/M.15 kapsamında belirtilen hallerde zorunludur ve buna göre M.26/1-f ye istinaden para cezasıda vardır
 
Teşşkkür ederi Şeref Bey
bu bağlamda 6331/M.15/b-4 te bahsi geçen "Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklar" ibaresinin açılımına nerden ulaşabilirim acaba ?
 
Başka bir açıdan ,tabiri caizse püf noktayı yakalamışsınız,bu noktayı tam bilmiyorum,net den araştırdım bulamadım
(Bilen var ise lütfen paylaşalım)
Bakanlık sadece tehlike sınıflarına göre uygun bir aralık belirleyebilir ise de "...çalışanın ve işin niteliği"noktası, biraz farklı değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum .
 
işyerimiz çok tehlikeli sınftadır.Bu yıl periyodik sağlık muayenesi yaptırıyoruz ancak çalışanlardan bazıları kan testine girmek istemediklerini söylüyorlar.İşveren olarak sonradan oluşabilecek herhangi bir cezai durumdan nasıl kurtulabiliriz..Sonuçta zorla işçinin kanını alacak değiliz.
 
Düşüncem:
6331 sayılı Kanun gereği işverenin yükümlülükleri çerçevesinde,HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALMAK işverenin sorumluluğundadır.(bu ibare işverenlerin başını ÇOOOOOOK ağrıtacak)Dolayısıyle işin mahiyetine bağlı olarak bazı testlerin yapılması zorunlu olabilir.

Bu olaya ilişkin;
Bir tarafda işverenin sorumluluğu(M.4),karşı tarafda işçinin yükümlülüğü var(M.19)Buna göre işveren istemesine/bildirmesine rağmen işçi bu yükümlülüğünü yerine getirmezse,işverende bu sorumluluğunu yerine getirmemiş olacak.(Kaldı ki işçi "...işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda KENDİLERİNİN HAREKETLERİNDEN veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve GÜVENLİKLERİNİ TEHLİYE DÜŞÜRMEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR."

Tarafların bu yükümlülük ve sorumluluklarını yerine getirmemelerinin elbet bir sonucu olacak.

Olayımıza ilişkin olarak,işveren bu sorumluluğunu yerine getirmek istiyor ama işçi buna uymuyor dolayısyle yükümlülüğünü yerine getirmiyor,hatta getirmemek için de direniyor.Bu direnmenin sonucunda,işveren sorumluluğunu yerine getirmemiş olduğu için 6331/M.4 den hareketle,M.26 gereği bazı idari para cezalarına muhatap olabilecek,dahası işçinin (belki)sağlığı bozulacak,işci yakın veya uzun vadede bir hastalığa tutulması/tutulmuş olması halinde,işverenden davacı olması da muhtemel(kazanır/kazanamaz ayrı konu)

Bu nedenlerle işi sağlama almak için bir süreç başlatmakta kesin fayda var.Bu süreç en başta eğitimle başlar,işin mahiyetine bağlı olarak işverenin sorumlulukları ile işçilerin yükümlülükleri anlatılır,tüm bunlar imzalı olarak kayıt altına alınır,buna rağmen uymayanlar hakkında hukuki süreç başlatılır,bu sürecin varacağı son nokta FESİH BİLE OLSA...
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst