Sağlık Ocağında Ssklıyım Sözel Olarak Çıkarıldım

Üyelik
20 Şub 2015
Mesajlar
3
Konum
ANKARA
Arkadaşlar merhaba . Ankarada bir sağlık ocağında doktor ile anlaşmalı ssk lı olarak çallışıyordum Sağlık ocağıda İzmirde bir şirket ile anlaşıp sigortamı 9 ay boyunca oradan yatırılmış. Doğal olarak izmirdeki şirket ile hiçbir tanışmışlığım yok . gecen hafta sözel olarak işten çıkarıldım. Bende ertesi gün noterden hem maaşım hemde ihbar tazminatım için ihtarname çektim. Ancak süre dolmasına rağmen ödeme yapılmadı. sgk ya şikayette bulundum maaşlarımızda bankaya yatıyordu dekontlar vs mevcut. İşçıkış belgeside verilmedi . Şimdi sağlık ocağı biz çıkarmadık kendi gelmedi dese mahkemede işten çıkarılma korkusu ile şahit olacak kimse olacağını sanmıyorum . zaten 1 kişi benımle aynı işi yapıyor. böye bir durumda mahkeme de şahit olmasa da dava kazanılabılır mı ?
 
Anladığım kadariyla;
-siz sağlık ocağı çalışanı değil,sağlık ocağı bünyesinde faaliyet gösteren Aile hekimliği çalışanı olmalısınız,
-böyle ise sizin işvereniniz sağlık ocağı değil,aile hekimliğidir.
-sizin işvereniniz aile hekimliği ise,sadece bu işyerinden sgortalı gösterilebilirsiniz,bu işyerinde çalışıp,başka bir işverenlik üzerinden o işyerinin çalışanıymış gibi sgortalı gösterilemzsiniz,her iki işverenlik yönünden bu mahsurlu bir işlemdir.
-zamanında noter den ihtarname göndermiş olmanız çok isabetli olmuş,böylelikle biz çıkarmadık kendisi gelmedi,devamsızlık yaptı,bu nedenle devamsızlık nedeniyle sözleşmesi feshedildi noktasını bertaraf etmiş oldunuz.
-resmi kayıtlarda sgk yönünden sizin işvereniniz"izmir deki şirket"ama fiilen çalıştığınız işyeri sağlık ocağı bünyesinde faaliyet gösteren aile hekimliği işverenliği,aile hekimliği ile izmir deki şirket arasında da hukuki bir bağ var mı,olabilir mi,olsa bile bu şekil çalışma/çalıştırma mümkün mü?bilemiyorum,ancak dava konusu edilmesi halinde elbette bu durum tüm yönleriyle mahkemece arastırılacak ve bir karar verilecek,umarım lehinize sonuçlanır.
 
Eğer İzmir'deki şirket işçi teminine yönelik bir şirket ve aile hekiminiz orası ile yaptığı anlaşma sonucu sizi çalıştırıyordu ise muhatabınız İzmir'deki şirket olmalı.
 
İlginize teşekkürler. Sağlık ocağı grup farklarından dolayı ( b grubu olup daha yuksek ödenek alması için ) 2 adet acil tıp teknisyeni çalıştırmak zorunda . Bu nedenle ordaki herhangi bir aile hekimi ile değil b grubu aile sağlığı merkezi çalışanıyım. İzmirdeki şirkete gelince o şirketi bile yeni öğrendim :)) yanı sağlık ocağı evrakları o şirkete gönderip igortayı o şirket üstünden yatırmış. Bildiğim kadarı ile de İş kanuna göre Sağlık ocağı Asıl işveren konumunda ve ikametim gereği de muhatabım sağlık ocağı olmalı düşüncesindeyım kaldı kı şirket ile herhangi bir imzalı bağım yok. Ancak ihtarnamemı iki kuruma da gönderdim.

sorun şu şahit olcak kimse yok ancak şahit gerekli mi onuda bilemiyorum çünkü fazla çalışma gibi bir durum yok . son maaşımın yatmadığı banka dekontları ile ortada ve ihbar tazminatı içinde bana 4 hafta öncesinden imzalattıkları bir belge yok
 
-Sağlık ocağı grub başkanlığı yada bağlı olduğu kurum sizin/yani acil tıp teknisyennin yaptığı bu işi taşere etmiş olup,bu işi de İzmir deki şirket/firma almış ise her ne kadar görev yeriniz burası olsa da,siz o şirketin çalışanı olabilir misiniz (ki sanki böyle gibi)zira "Sağlık ocağı ASIL İŞVEREN konumunda"şeklindeki ifadenizde bu durumu doğrular nitelikte.
-Buna göre(yani böyle ise)taşere edilen bu iş de "alt işverenlik ilişkisi"varsa,ücrete ilişkin alacaklardan sağlık ocağı da sorumlu,bu sebeble her iki işverenliğe ihtarname göndermiş olmanız isabetli.
-Şahidlik meselesine gelince,elbette katkısı olur ancak tek başına(yani şahidlik)her davanın leh de ve alyh de neticelenmesinde,tek başına çok etkili olmaz,illaki bir çok yönden araştırma,inceleme yapılacaktır.
Bu olayda alt işverenlik ilişkisi var ise işi taşere eden kurum(yani sağlık ocağı) sizi işten çıkaramaz,buna ne hakkı var,ne de yetkisi,taşere eden kurumun sadece ve sadece denetleme yetkisi vardır.
 
Taşeronluk ilişkisi olması için sözleşmeleri var mı bilmiyorum yada sadece muhasebeci gibi iş yapıyorlar onunla ilgili de bilgim yok ancak Şirket izmir de ve benımle de işe girme çıkma konusunda bi münasabetleri yok neticede. Ben doktorla anlaşıp işe başladığım gibi doktorların isteği sonucu işten ayrıldım. yani Hiç alakam olmayan bi şirketin mi beni işten çıkarmasını beklemelıyım ?
 
Siz o hiç alakası yok benle dediğiniz, çalışanı olduğunuz işyerinizle hiç görüştünüz mü bu konuyla ilgili?

Bahsettiğiniz izmir deki bir firma, kuvvetle muhtemel sizin işvereniniz ve görev yaptığınız sağlık ocağına taşeron hizmet vermekte.
 
........ Ben doktorla anlaşıp işe başladığım gibi doktorların isteği sonucu işten ayrıldım. yani Hiç alakam olmayan bi şirketin mi beni işten çıkarmasını beklemelıyım ?
Sözleşme var ve olmalıdır.İşe alınmanız noktasında,aslında olması gereken bu değil ama olabilirliliği;
mevcut yer(sağlık ocağındaki) ilgili Dr.un (veya sağlık ocağı yetkilisinin) bilgisi,dolayısıyle uygun görmesi ve bu işi alan (İzmir deki) şirket ile irtibat sonucu kabül görülmeniz şekli,nde olabilir.
Siz her iki işverenliğe ihtarname göndermekle doğrusunu yaptınız ve şimdi/artık şu an, İzmir deki şirketin sizi işten çıkarmasını beklemeniz gerekmez.
Tavsiyem işten ayrılmış kimse olarak,Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü veya bu müdürlüğe bağlı hizmet merkezlerine şikayette başvurusunda bulunmanız,buradan cıkacak sonuca göre hareket etmeniz,yine de sonuç alamazsanız artık davacı olmanız gerekecek.
Allah yardımcınız olsun.
(Not.bulunduğunuz mahaldeki bir avukat ile-bizim görüşlerimizi de ileterek-istişare edebilirsiniz.)
 

Benzer konular

Üst