fonradar

Sağlık Şirketi Müdürü

Üyelik
4 Eyl 2014
Mesajlar
71
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar şöyle bir sorum var cevaplarsanız memnun olurum şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.

Üniversite hastanesinde çalışan ve devlet memuru olan bir doktor eşi ile ortak olarak ltd. şti. kurup özel hastanelere sağlık hizmeti vermek istiyor. Bu olayla ilgili sorularım.

1- Kendisi devlet memuru olduğu için müdür olamıyor malum doktor olmayan eşini ortak yapıp müdür yapacağız bir engel yok sanırım.

2-Özel hastanlere hizmet verirken % 8 li sağlık hizmeti diye mi fatura düzenlenecek yoksa % 18 li ve tevkifatlı işgücü kiralaması faturası mı. Çünkü bazı özel hastanelerin bu şekilde fatura kestirdiğini biliyorum ama bana sanki biraz yanlış gibi geliyor bu şirketin işçisi olmayacak bizzat doktor özel hastanelere belirli saatlerde çalışacak bu işgücü kiralaması olur mu olursa tevkifat olacak ama ortada kiralanan işçi yok.KDV kaç olmalı.

3- Şirketin adresi olarak doktorun tapusuna sahip olduğu oturdukları evi adres göstereceğiz. Evin çalışma odası karşılığı bir bedeli kira olarak gösterip şirket ile kontrat yapılacak. Vergi Daireleri evlerini adres göstermeye ne diyor. Eskiden bazı vergi daireleri buna rıza göstermiyorlardı.

Bu şekilde şirket kuran meslektaş var mı bu sorularıma cevap bulabilir miyim.?
 
Başlayalım Cevaplamaya;

1-Kendisi devlet memuru olduğu için müdür olamıyor malum doktor olmayan eşini ortak yapıp müdür yapacağız bir engel yok sanırım.

-Dediğiniz Gibi Devlet memuru olduğu için çalışan dahiçalışamazlar.

2- Özel hastanlere hizmet verirken % 8 li sağlık hizmeti diye mi fatura düzenlenecek yoksa % 18 li ve tevkifatlı işgücü kiralaması faturası mı. Çünkü bazı özel hastanelerin bu şekilde fatura kestirdiğini biliyorum ama bana sanki biraz yanlış gibi geliyor bu şirketin işçisi olmayacak bizzat doktor özel hastanelere belirli saatlerde çalışacak bu işgücü kiralaması olur mu olursa tevkifat olacak ama ortada kiralanan işçi yok.KDV kaç olmalı.

-Siz şirket olarak hastaneye destek verebilirsiniz. Ama İşgücü teminini neye göre gerçekleştireceksiniz. Sigortalı İşci bulunması gerekir ve o İşcinin bir fiil ilgili işyerinde çalışması gerekir. Memur Doktor Sizde sigortalı olmadığından dolayı Bu doğru olmaz. Kesilecek burda en iyi fatura "Danışmanlık Bedeli" dir.

3-Şirketin adresi olarak doktorun tapusuna sahip olduğu oturdukları evi adres göstereceğiz. Evin çalışma odası karşılığı bir bedeli kira olarak gösterip şirket ile kontrat yapılacak. Vergi Daireleri evlerini adres göstermeye ne diyor. Eskiden bazı vergi daireleri buna rıza göstermiyorlardı.

- Olabilir. Olmaması için aksi bir kanuna hiç rastlamadım.

Bide ortak derken Doktor eşinin ortağı kim?

Dayanak:

Devlet Memurları Kanunu’na göre, memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit Şirkette komandite ortak olamazlar (657, Md. 28).

Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamazlar.

Ayrıca devlet memurları; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamazlar (657, Md. 28).
 
Üst