Sahadaki Elemanlara Verilen Binek Araçların Gider Kayıtları Hk.

SinanN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
155
Konum
İstanbul
Merhaba Sayın Üstadlarım

Geçen mükellefim beni aradı. Bana dediği; bir arkadaşı, bir firmada saha elemanı çalışıyor. Firma, onlara binek araç veriyor. Binek araçlarla ilgili yapılan masrafların (yakıt-tamir bakım vs.) tamamını indirim konusu yapıyormuş. Bende sordum neye dayanarak yapıyorsunuz diye? Kendisi de telefonda, aynen böyle söyledi ; "şirketimiz bize verilen binek araçlarla ilgili bağlı bulunduğu vergi dairesine detaylı bilgilendirme yazısı yazmışlar, vergi dairesi de gereken değerlendirmeyi yaparak her araç için taşıt vergi levhası vermiş (ufak boyutta) , araçlarda bulunuyormuş , bu şekilde binek araçlarla ilgili yapılan masraflarının tamamını %70-%30 (kdv-gider) ayrımı yapmadan indirim konusu yapıyorlarmış. ( not: elemanın çalıştığı firma, igdaş kurumuna hizmet veriyorlarmış, uzak yerlere gidiyorlarmış, çok yakıt yakıyoruz vs. gibi söylemlerde de bulundu)


Benim mükellefimin de 10-15 tane saha elemanları var, ve firmam bunlara araç alıp, elemanlarına veriyor. Türkiyenin dört bir yanında çalışıyorlar. Ben bu zamana kadar binek araç oldukları için kdv ve vergi yönünden %70-%30 ayrımı yapıyordum.

Bende şimdi firma hakkında detaylı bilgilendirme yazısı yazıp, vergi dairesinden sonuç almayı düşünüyorum. Bu durumla karşılaşan veya bu şekilde şirketlerinize yazı alan varmı?

Önerileriniz ve görüşleriniz için teşekkürler.
 
Maliye, gider kısıtlaması uygulamasını yürürlüğe koyarken belirlenen amaç, yakıt istasyonları yada diğer araç bakım-onarım gibi giderleri yüksek göstermek sureti ile gerçeği yansıtmayan giderlerin önüne geçerek yada aracın mükellefiyet ile ilgisi olmayan şahsi işlerde kullanıp vergi kaybını önlemek adına bu uygulamayı başlatmıştır.
Bu nedenle sizin durumunuzda yada verdiğiniz örnekte gerçek gider niteliğine haiz durum varsa araçlar özel amaç ile kullanılmadığını ıspatlayabiliyor iseniz direkt gidere işleyebilir ( %70-%30 (kdv-gider) ayrımı yapmadan) yada konuyla ilgili özelge isteyebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Üst